Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 260
Offentligt
1371203_0001.png
1371203_0002.png
1371203_0003.png
1371203_0004.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 20. maj 2014Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om forslag til godkendelseaf tilsætningsstofferne Riboflavin (E 101) og Carminer (carminsyre, cochenille) (E120) i form af aluminiumslakker som farvestoffer til visse fødevarer ved ændring afbilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komité-sag).Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødeva-rekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 26. maj 2014.En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau iDanmark og EU.Regeringen kan støtte forslaget.Med venlig hilsenJesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og Fødevarekvalitet/MECHSagsnr:26209Dato:20. maj 2014FVM 277
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALGom forslag til godkendelse af tilsætningsstofferne Riboflavin (E 101) og Carminer(carminsyre, cochenille) (E 120) i form af aluminiumslakker som farvestoffer til vissefødevarer ved ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretil-sætningsstoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstofferne Riboflavin (E 101)og Carminer (carminsyre, cochenille) (E 120) i form af aluminiumslakker som farvestoffer tilvisse fødevarer. Der er ikke sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget. Forslaget er ioverensstemmelse med øvrige kriterier i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer om, at der skal være teknolo-gisk begrundelse for anvendelsen, og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En vedta-gelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Forsla-get forventes sat til afstemning den 26. maj 2014. Regeringen kan støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af tilsætningsstof-ferne Riboflavin (E 101) og Carminer (carminsyre, cochenille) (E 120) i form af aluminiumslak-ker som farvestoffer til visse fødevarer.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-ning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt medhjemmel i artikel 7, stk. 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af16. december 2008 om en fælles godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, føde-vareenzymer og fødevarearomaer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fore-lægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dy-resundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, derudtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionenvedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke harudtalt sig inden for tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 26. maj 2014.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdForslaget fastsætter maksimalt tilladte mængder for farvestofferne Riboflavin (E 101) og Car-miner (carminsyre, cochenille) (E 120), når de anvendes som aluminiumlakker i rødmarmore-ret ost, i en række traditionelle kødtilberedninger, fiskepostej, surimi, skaldyrspostej, fiskeægog i visse spiritusdrikke.Når et farvestof anvendes som en aluminiumslak betyder det, at farvestoffet ikke er opløseligtog dermed mere stabilt i forhold til pH og varme. Denne egenskab er en fordel, når farvestof-ferne anvendes i visse produkter.Kommissionen finder, at anvendelsen af stofferne er i overensstemmelse med kriterierne fast-sat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 omfødevaretilsætningsstoffer, som er:- at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,- at der er en teknologisk begrundelse, samt- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af aluminiumlakker af farvestofferne Riboflavin(E 101) og Carminer (carminsyre, cochenille) (E 120) i visse fødevarer finde anvendelse 20.dagen efter offentliggørelsen.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer og de-res anvendelsesbetingelser (bilag II). EU-listen for tilsætningsstoffer (bilag II) fandt anvendel-se fra 1. juni 2013.KonsekvenserForslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vurderesheller ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.Da det drejer sig om nicheprodukter er den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet ikke ble-vet konsulteret, idet det vurderes, at de søgte anvendelser til nicheprodukter ikke vil bidragevæsentligt til indtaget af aluminium.DTU Fødevareinstituttet har udtalt, at de ansøgte anvendelser ikke giver anledning til sund-hedsmæssige betænkeligheder.2
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Dan-mark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen.Danish Seafood Association bemærker, at forslaget fra Kommissionen er et skridt i den rigtigeretning, men at den begrænsede høringsfrist har medført, at det har været svært at vurdere,hvorvidt de foreslåede maksimalt tilladte mængder er tilstrækkelige ud fra et teknisk behovs-kriterium.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsæt-ningsstoffer sker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16.december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier:- at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig,- at der er et teknologisk behov for anvendelsen, samt- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.Disse kriterier vurderes at være opfyldt for de pågældende tilsætningsstoffer, og regeringenagter på den baggrund at stemme for forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
3