Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 24
Offentligt
1289764_0001.png
1289764_0002.png
1289764_0003.png
1289764_0004.png
1289764_0005.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 11. oktober 2013Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering om forslag til godkendelse af svovldi-oxid - sulfitter (E 220-228) til aromatiserede vine og produkter heraf som defineretved forordning 1601/191 ved ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag).Forslaget forventes at komme til afstemning i den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH) den 21. oktober 2013.En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau iDanmark og EU.Regeringen kan støtte forslaget.Med venlig hilsenJesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2013-29-221-01896/Dep. sagsnr: 22864Den 11. oktober 2013FVM 197
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til godkendelse af svovldioxid - sulfitter (E 220-228) til aromatisere-de vine og produkter heraf som defineret ved forordning 1601/191 ved ændringaf bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer(komitésag)
KOM-dokument foreligger ikkeResuméKommissionen har fremsat forslag til godkendelse af tilsætningsstofferne svovldioxid -sulfitter (E 220- 228) til aromatiserede vine og produkter heraf. DTU Fødevareinstituttetvurderer, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget. Forslaget er ioverensstemmelse med øvrige kriterier i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer om, at de skal væresundhedsmæssigt forsvarlige, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen,samt at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vurderes atbetyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Regeringen kan således støtteforslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse aftilsætningsstofferne svovldioxid – sulfitter (E 220- 228) til aromatiserede vine og produk-ter heraf.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådetsforordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komitéfor Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forsla-get, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sigmed henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen ved-tager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke harudtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komitéfor Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen forRådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolutflertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
2
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH) den 21. oktober 2013.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er taleom gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdForslaget vedrører godkendelse af svovldioxid - sulfitter (E 220- 228) som konserve-ringsmidler til aromatiserede vine, drikkevarer på basis af aromatiserede vine og cock-tails på basis af aromatiserede vine i en mængde op til 200 mg/l. Stofferne hindrer oxi-dation og forebygger mikrobiologisk forurening og bidrager derved til at bibeholde sma-gen og farven af produktet.Traditionelt fremstilles aromatiserede vine, og produkter heraf, af vine såsom rødvin,hvidvin og rosévin. Et indhold af sulfit i aromatiseret vin er således allerede tilladt, idetde overføres fra hovedingrediensen vin. Producenter af aromatiserede vine og produkterheraf, har imidlertid ved produktionsforsøg kunnet fremstille bedre aromatiserede vineved at tilsætte sulfitter under produktionen frem for at basere holdbarheden på sulfitind-holdet fra vinen. Produktionsforsøgene viste, at der ved tilsætning af sulfit sikredes enbedre holdbarhed og samtidig en forbedring af smagen og farven. Der er således en tek-nologisk begrundelse for anvendelse af sulfitter til aromatiserede vine og produkter her-af.Det er i dag tilladt at tilsætte mellem 150 -250 mg/l sulfit til vin alt efter vinens type ogsukkerindhold, og for særlige søde vine med beskyttet geografisk betegnelse kan der gi-ves tilladelse til at tilsætte op til 400 mg/l, jf. Kommissionens forordning 606/2009 omgennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 for så vidt angårkategorier af vinavlsprodukter, ønologiske fremgangsmåder og restriktioner i forbindelsehermed.Det er et krav, at anvendelse af sulfitter skal være mærket på fødevaren i overensstem-melse med reglerne om mærkning af alergene stoffer.Kommissionen finder, at anvendelsen af svovldioxid - sulfitter (E 220- 228) er i overens-stemmelse med kriterierne fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som er, at de skal væresundhedsmæssigt forsvarlige, at der er en teknologisk begrundelse samt at anvendelsenikke vildleder forbrugerne.Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af svovldioxid - sulfitter (E 220-228) somkonserveringsmidler til aromatiserede vine, drikkevarer på basis af aromatiserede vineog cocktails på basis af aromatiserede vine finde anvendelse 20. dagen efter offentliggø-relsen.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.
3
Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer ogderes anvendelsesbetingelser (bilag II). EU-listen for tilsætningsstoffer (bilag II) fandtanvendelse fra 1. juni 2013.KonsekvenserForslaget har ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser, administrati-ve, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er ikke blevet hørt, idet svovldioxid– sulfitter (E 220- 228) allerede er tilladt i lignende drikkevarer, som for eksempel vine.Aromatiserede vine betragtes som et alternativ til andre alkoholiske drikkevarer, hvorforindtaget af sulfitter vurderes ikke at blive forøget. Kommissionen vurderer at anvendel-sen af sulfitter i aromatiserede drikkevarer ikke giver anledning til sundhedsmæssige be-tænkeligheder.DTU Fødevareinstituttet har ingen sundhedsmæssige betænkeligheder ved anvendelsen.En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau iDanmark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærknin-ger:Advokatrådet har ingen bemærkninger.Vin og Spiritus Organisationen i Danmark støtter en mere fleksibel lovgivning, hvor det ertilladt at tilsætte sulfitter i aromatiserede vine og produkter heraf, så længe niveauet islutproduktet ikke overskrider den eksisterende grænse på 200 mg/l for vinprodukter oglignende. Det har ikke betydning, om sulfitterne tilsættes i begyndelsen eller slutningenaf produktionsprocessen, blot maksimumgrænsen (200 mg/l) ikke overskrides i slutpro-duktet.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler fortilsætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen aftilsætningsstoffer sker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarligt samtat anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.
4Disse kriterier vurderes at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof. Regeringenønsker ikke, at lovgivningen udformes på en måde, som indebærer et øget indtag af sul-fitter. Forslaget, som grundlæggende er udtryk for tilladelse af en mere fleksibel produk-tionspraksis, der ikke vurderes at øge sulfitindtaget, er i overensstemmelse med dennemålsætning. Regeringen agter på den baggrund at stemme for forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andremedlemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.