Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 238
Offentligt
1361159_0001.png
1361159_0002.png
1361159_0003.png
1361159_0004.png
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFolketinget, Christiansborg1240 København K
23. april 2014
Invitation til demonstrationsdag og møde om økologi den 21. maj 2014Med baggrund i 2020-planen om en fordobling af det økologiske areal arbejder 20 speciali-ster i Økologiafdelingen på Videncentret for Landbrug med målrettet udvikling af økologisklandbrug. Vi vil meget gerne demonstrere, fortælle om og diskutere nogle af de mangeindsatsområder inden for økologien, som vi arbejder med.Derfor er vi glade for at kunne invitere Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri til enaktiv og faglig dag i Tåstrup. Vi vil demonstrere de nyeste teknologier til mekanisk bekæm-pelse af ukrudt i marken. Efter en god frokost med udvalgets medlemmer, vil vi se frem til atfortælle om nogle af de vigtige indsatsområder, der skal være med til at fordoble det økolo-giske areal i Danmark.ProgramKl. 10.30 Velkomst med formiddagskaffe og introduktion til dagenKl. 11.00 MarkdemonstrationMarkdemonstration af nyeste teknologi indenfor radrensere. Teknologiudvikling ogøkologisk produktion hører tæt sammen. Ukrudt i de økologiske marker kan betyde sto-re udbyttetab, og en effektiv mekanisk ukrudtsbekæmpelse er derfor afgørende forsucces i markdriften. Markdemonstrationen er en del af GUDP-projektet ”Optimek”. Sevedlagte program.Adresse:KU’s forsøgsgård, Snubbekorsvej 1, 2630 TåstrupKl. 12.00 FrokostAdresse for frokost og eftermiddagens program:Taastrup Park Hotel, Brorsonsvej 3, 2630 TaastrupKl. 13.00-14.30 Korte faglige oplæg og debatMindre import af soja og større dansk produktion af økologisk protein til de økologiskehusdyr v/Margrethe Askegaard, Specialkonsulent VFL ØkologiHvordan kan vi følge med efterspørgslen på økologiske æg og kyllinger? v/Niels FinnJohansen, Specialkonsulent VFL ØkologiHvor skal næringsstofferne til yderligere økologisk produktion komme fra? v/ MargretheAskegaard Specialkonsulent VFL ØkologiBæredygtighed i økologisk produktion v/Anke Stubsgaard, Konsulent VFL Økologi
Fordobling af det økologiske areal i 2020 v/Uffe Bie, Formand for Økologisektionen,Landbrug & Fødevarer.
14.30 Kaffe og farvelVenlig hilsenJette RiisTeamlederØkologi+45 8740 6653 (direkte)+45 2171 7721 (mobil)[email protected]
2/3
Demonstrationsdag og møde om økologi den 21. maj 2014
Korte oplæg til emner på programmetDansk økologisk produceret protein til de økologiske husdyr (ØkoProtein)Produktionen af proteinafgrøder i Danmark er i dag lille og importen af udenlandsk soja erstor. Driverne til at vende udviklingen er ønskerne om et garanteret GMO-frit foder, lokalproduktion, hensyn til miljø, klima og bedre husdyrsundhed samt ønsket om mere økologipå de danske marker. GUDP-projektet ”ØkoProtein” adresserer udfordringen og inddragerhele kæden fra mark over forarbejdning til stald og færdigvarer til forbrugeren.Projektleder Margrethe Askegaard vil fortælle om projektet og resultaterne.Bæredygtighed i økologisk produktionØkologiske fødevareproducenter ønsker at producere bæredygtigt. For at kunne gøre det,er det vigtigt at vide, hvilke tiltag der har størst effekt. I et forsøg på at skabe konsensus ombegrebet bæredygtighed, har FAO udviklet fælles retningslinjer for analyse afbæredygtighed i konventionel og økologisk produktion. Danske landbrugskonsulentercertificeres nu i at udføre bæredygtighedsanalyser og hjælpe landmænd til at udførebæredygtighedstiltag. Oplysning om bæredygtighedsstatus på bedrifterne vil stimulerelandmænd til at udvikle deres produktion i en mere bæredygtig retning. Til at beskrivebæredygtighed indenfor økologi, anvender vi RISE-modellen.Samtidig oplever de fødevareproducerende virksomheder en stigende efterspørgsel eftertroværdig information om bæredygtige aspekter af produktionen. Kommunikationen afbæredygtighedsdata vil kunne stimulere markedskræfterne til at trække produktionen i enmere bæredygtig retning.Regeringens Klimaplan, ressourcestrategien og anbefalingerne fra Natur- ogLandbrugskommissionen kan understøttes ved at blive indbygget ibæredygtighedsstrategierne. Derved fremmes en effektiv og langtidsholdbar brug af deressourcer, som landbrugsproduktionen har til rådighed, nemlig jord, areal, biodiversitet,recirkuleret gødning, energi og mennesker.Indsatsansvarlig Anke Stubsgaard redegør for udviklingen.
3/3
Demonstration af nyeste teknologi inden for radrensereKom og se nyeste teknologi inden for intelligente radrensere til mekanisk ukrudtsbekæm-pelse demonstreret i marken og tag med på markvandring i rækkerensede afgrøder.Arrangementet foregår

Onsdag den 21. maj 2014 og starter kl. 11:00 på Snubbekorsgård

(Københavns Universitets forsøgsgård), Snubbekorsvej 1, 2630 Tåstrup.Arrangementet består af to dele:

Kl. 11:00–14:30

Demonstration af nyeste rækkerensere. Se dem køre i vårsæd og

hør fabrikanterne fortælle om de viste rækkerensere.

Arrangør: Videncentret for Landbrug

Se rækkerensede afgrøder hos økologisk landmand Nick Ziegler.

Hør om hvordan der er radrenset, og se hvordan effekten har været.

Arrangør: Økologisk Rådgivning

Kl. 14:30–16:30

Obs. Ved markvandringen, kører vi rundt mellem markene i egne biler.Det er gratis at deltage, alle er velkomne, og der bydes på en sandwich og vand under rad-renserdemonstrationen.
Dagen er arrangeret i samarbejde mellem Videncentret for Landbrug, Økologi, ØkologiskRådgivning og Københavns Universitet.For mere information om radrenserdemonstrationen, kontakt venligst Kathrine HaugeMadsen:[email protected],tlf.: 87 40 54 22.For information om markvandringen kontakt venligst Steffen Blume:[email protected],tlf.: 57 86 53 36.
Radrenserdemonstrationen er en del af OptiMek-projektet, som har fåettilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrations Program, GUDP underFødevareministeriet, Fonden for Økologisk Landbrug og Promilleafgifts-fonden.Markvandring ved Økologisk Rådgivning er en aktivitet i RowCrop-projektet, som er en del af Organic RDDprogrammet, der koordineres af Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresyste-mer, ICROFS. Det er finansieret fra NaturErhvervsstyrelsen, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.