Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 214
Offentligt
Jørn Holger Christensen04.04.2014FORORD:Såfremt Jeres parti har skiftet ordfører på politikområderne ”Fødevare, landbrug og fiskeri”eller ”Miljø”, anmoder jeg Jer venligst om, at videresende denne mail til rettevedkommende samt eventuelt andre personer i Jeres parti, der arbejder med dettepolitikområde.BAGGRUND:Søndag, den 23. februar 2014, sendte DR 2 kl. 23:00 en fransk dokumentar med titlen ”Erfisk sundt.” Der har så indtil 23. marts ligget en webudgave af udsendelsen. På dette link -http://www.dr.dk/tv/se/er-fisk-sundt/er-fisk-sundt/-
Det er stærke sager, der kommer frem i denne udsendelse, så jeg har forsøgt at overtaleDR Program- og Teknikservice, at genudlægge dokumentaren på nettet, men fik dennebesked derfra:”Der er ikke planer om at genudsende programmet i øjeblikket, men ditforslag er registreret, og dermed er DRs planlæggere orienteret om, at der er interesse foret gensyn.””En del af vores programmer er kun tilgængelige i op til 30 dage, fra de har været vist påtv. Udenlandske produktioner er ofte begrænset til 7 dages tilgængelighed online.”Jeg føler mig dog overbevist om, at Folketingets politikere via Danmark Radio (DR) kan fådenne dokumentar vist/udleveret.Samtidig citeres Europaparlamentsmedlem for konservative Bendt Bendtsen, mandag den24. marts 2014, på DR-Bornholm -http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Bornholm/2014/03/24/071651.htm- for at sige:
Norske fisk presser torskepriser i bundEuropaparlamentsmedlem Bendt Bendtsen mener, at nordmændene opfører sigutilstedeligt ved at sende store mængder fisk ind på markedet.STOF TIL EFTERTANKE:
Jørn Holger ChristensenPrøv at læse her hvad norske aviser og eksperter mener om norsk havbrugsfisk idet hele taget:http://www.vg.no/forbruker/helse/leger-og-professorer-ikke-spis-oppdrettslaks/a/10117390/Leger og professorer: - Ikke spis oppdrettslaks. - Slår alarm til kvinner, ungdom ogbarnhttp://www.dagbladet.no/2013/02/08/nyheter/politikk/fiskeripolitikk/oppdrettsneringen/fiskeoppdrett/25640036/Omega 3-nivået er halvert på ti år. - Fordi oppdrettsfisken spiser planteoljer fra raps,mais og soya.http://www.forskning.no/artikler/2014/mars/384006Bakterie truer torsk - Bakteriesykdom skaper store problemer for norsktorskeoppdrett. Vaksine på sebrafisk har virket til en viss grad, men det gjenstår åse om den biter på torsken.http://www.forskning.no/artikler/2014/mars/385459Gjennombrudd for tunfiskoppdrett - Forskere har nå fått tunfiskyngelen til åoverleve spedbarnsfasen. Det har gitt norsk oppdrettsselskap tro på at verdensmest verdifulle matfisk kan masseproduseres.http://www.dagbladet.no/2013/06/28/nyheter/samfunn/politikk/valg13/lisbeth_berg-hansen/27886416/SLIK PRODUSERES NORSK LAKS: I oppdrettsanlegg. Avfallsstoffene slippes rett uti havet. Her fra et tilfeldig anlegg i nærheten av Bergen.Slipper ut like mye som hele Tokyos befolkning - Miljødepartementet skulle «se påsaken» i 2010 - så ble det verre: Kloakk og matrester fra oppdrettsfisk tilsvarende11,9 millioner mennesker slippes rett ut i norske fjorder.Også lige denne om EU: Hvorfor har EU bestemt, at der må være 40 gange mereDioxin og PCB lignende stoffer i en ”burfisk” end i f.eks. en gris:
2
Jørn Holger Christensen
http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Bornholm/2014/03/17/114816.htm- ”Dioxin bliverophobet i fede fisk, og derfor er der forbud mod at sælge laks til forbrug på over 5,5 kiloindenfor EU, mens det har været tilladt at sælge større laks til lande udenfor EU, blandtandet Rusland og Ukraine.”Hvad er grænseværdien egentlig for laks fanget i Østersøen set i forhold tilovennævnte Regulation (EU) No 1259/2011 of 2/12/2011?
http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Bornholm/2013/10/15/154210.htm
Syge fisk i ØstersøenLensstyrelsen i Skåne slår alarm: Det har aldrig været værre.Samtidig kan man på DR Bornholm læse:http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Bornholm/2014/01/23/061459.htm
Kan producere 80.000 slagtesvin mere på BornholmMange bornholmske svineproducenter er klar til at udvide produktionen, såkapaciteten på Danish Crown-slagteriet kan udnyttes fuldt ud.Men er det ironi, at man bringer denne historie, for andet sted på DR kan læsesdenne:
3
Jørn Holger Christensenhttp://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/01/21/121534.htm
Eksperter: Vokseværket på danske svinefarme er løbet løbskEffektiviseringen i dansk svineproduktion går i alt for høj grad ud overdyrevelfærden, mener eksperter.
DER MÅ TAGES AFFÆRE:Her føler jeg, man med god ret kan citere en gammel Cree Indianerhøvdings profeti:“Only after the last tree has been cut down.Only after the last river has been poisoned.Only after the last fish has been caught.Only then will you find that money cannot be eaten.”For jeg mener, det er nødvendigt ”at råbe vagt i gevær”1. med hensyn til EU-grænseværdier for havbrugslaks,2. med hensyn til de norske myndigheder om IKKE at eksportere havbrugsfisk til EU,3. med hensyn til de danske myndigheders tilladelser og tilskud til havbrug bl.a. heromkring Bornholm.4. med hensyn til undersøgelser af det hensigtsmæssige for miljøet og dyrevelfærdenat udvide den bornholmske svineproduktion med 80.000 slagtesvin årligt – enstigning på ca. 20 %Med havbrugets afstand til Bornholms kyst er kommunen ude af spillet. Tilladelsen liggerhos Miljøstyrelsen/Miljøministeriet. Kommunen er kun høringsberettiget.Spørgsmålet er så,hvor vidt dette formodentlige ”havsvineri”er foreneligt medkommunens”Bright Green Island-projekt?”Venlig hilsen
Jørn Holger Christensen
4