Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 194
Offentligt
1347520_0001.png
1347520_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 13. marts 2014Sagsnr.: 99FVM 256
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering supplerende notat vedrørende efter-sendelse af høringssvar vedrørende rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om obligatorisk angivelse af oprindelsesland eller herkomst-sted for kød anvendt som ingrediens.
Med venlig hilsenJesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDepartementetSagsnr.: 25171Den 18. marts 2014FVM 256
E

FTERSENDELSE AF HØRINGSSVAR

om rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om obligatoriskangivelse af oprindelsesland eller herkomststed for kød anvendt som ingrediensKOM (2013) 755Efter høring i Det Rådgivende Fødevareudvalgs EU-underudvalg er der kommet følgendeyderligere bemærkninger til Kommissionens rapport til Europa-Parlamentet og Rådet omobligatorisk angivelse af oprindelsesland eller herkomststed for kød anvendt som ingredi-ens. Rapporten indgår i samlenotat om rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 24. marts2014 oversendt til Folketingets Europaudvalg den 13. marts 2014.DI Fødevarer mener, at obligatorisk mærkning med oprindelse på kød anvendt som in-grediens vil medføre særdeles omfattende konsekvenser for fødevareproducenterne iform af administrative byrder og omstillingsomkostninger. Samtidig vil oprindelsesmærk-ning også have betydelige negative konsekvenser i forhold til miljø og madspild.DI Fødevarer anfører, at obligatorisk oprindelsesmærkning på ingredienser blandt andetvil indebære:Øgede omkostninger og emballagespild som følge af emballageændringer.Øgede omkostninger på grund af madspild. Blandt andet vil det ikke længere være mu-ligt for producenterne at anvende overskudsråvarer fra tidligere produktioner, såfremtdisse indeholder kød af anden oprindelse end det, der står på emballagen. Øgede res-sourcer i forbindelse med rengøring (øget el- og vandforbrug). Markant øgede omkost-ninger til kontrol, som ikke er fødevaresikkerhedsmæssigt betinget/begrundet. Øgedeomkostninger og kompleksitet i indkøb af råvarer (mindre fleksibilitet i sourcing af råva-rer). Større kompleksitet i opbevaring af råvarer og færdigvarer (de enkelte produkterskal opbevares efter oprindelse). Fratagelse af virksomhedernes mulighed for at produce-re up-market produkter, som følge af manglende differentiering. Svækkelse af virksom-hedernes navn og brand, som et vigtigt pejlemærke for forbrugeren og forbrugertilliden.Forvirring blandt forbrugerne, som følge af en lang ingrediensliste med landebetegnelser.Samt risiko for, at branchens handelspartnere udenfor Europa vil opleve et sådan kravsom en handelshindring. Det kan få konsekvenser for den store danske eksport af føde-varer.