Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 180
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 5. marts 2014Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om forslag til Kommissio-nens gennemførelsesforordning om ændring af forordning (EF) nr. 606/2009 for såvidt angår det maksimale totale svovldioxidindhold, hvis vejrforholdene har gjortdet nødvendigt (komitésag).Forslaget forventes sat til afstemning i Komitéen for den fælles markedsordning –Vin - den 10. marts 2014.Forslaget vurderes ikke at have konsekvenser for sundhed og forbrugerbeskyttelse.Regeringen kan støtte forslaget.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2014-29-221-02125/25089Den 5. marts 2014FVM 248
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til Kommissionens gennemførelsesforordning om ændring af forord-ning (EF) nr. 606/2009 for så vidt angår det maksimale totale svovldioxidind-hold, hvis vejrforholdene har gjort det nødvendigt (komitésag).KOM-dokument foreligger ikkeResuméKommissionen har fremsat forslag til en gennemførelsesforordning om tilladelse til forhø-jelse af det maksimale totale svovldioxidindhold for visse tyske vine produceret af druerhøstet i 2013. Forslaget giver ikke anledning til sundhedsmæssige bekymringer. Forsla-get forventes sat til afstemning i Komitéen for den fællesmarkedsordning – Vin den 10.marts 2014. Regeringen kan støtte forslagetBaggrundKommissionen har fremsat forslag til en gennemførelsesforordning om tilladelse til, at detmaksimale totale svovldioxidindhold (sulfit) for visse tyske vine produceret af druer hø-stet i 2013 forhøjes med højst 50 mg/l.Forslaget er fremsat med hjemmel i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr.1308/2013 af 17. december 2013 om én fælles markedsordning for landbrugsprodukter.Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Komitéen for den fællesmarkedsord-ning. Afgiver Komitéen en positiv udtalelse med kvalificeret flertal, vedtager Kommissio-nen forslaget. Afgiver Komitéen en negativ udtalelse med kvalificeret flertal, vedtagerKommissionen ikke forslaget, idet Kommissionen inden for to måneder kan forelæggeKomitéen et ændret forslag eller indenfor en måned kan forelægge forslaget for appelud-valget. Afgives der ikke nogen udtalelse med kvalificeret flertal, kan Kommissionen ved-tage forslaget/indenfor to måneder forelægge komitéen et ændret forslag eller indenforen måned forelægge forslaget for appeludvalget.Forslaget forventes sat til afstemning i komitéen den 10. marts 2014.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er taleom gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
2
Formål og indholdIfølge forslaget kan de tyske myndigheder tillade, at det maksimale indhold af svovldi-oxid forhøjes med 50 mg/l for følgende produkter:Vine med beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB)/ (”Spätlese”) fra vinområde”Mosel”Vine med beskyttet geografisk betegnelse (BGB / ”Landwein”) for følgende vinom-råder: ”Landwein der Mosel”, ”Landwein der Ruwer”, ”Landwein der Saar” og”Saarländischer Landwein'”.Forslaget er baseret på en anmodning fra Tyskland, hvor det anføres, at klimaforhold harpåvirket kvaliteten af druer høstet i 2013 i de ovennævnte områder. Der har været taleom en sen høst, hvor der var udbredt råd i druerne. Det skønnes derfor, at en øget an-vendelse af svovldioxid er nødvendig for at sikre en korrekt vinfremstilling og korrektkonservering af vin fremstillet af de pågældende druer.Det forhøjede indhold af svovldioxid for de pågældende vine skal fremgå i forordningen iform af angivelse af værdierne i bilag I. Der er tidligere givet tilsvarende tilladelser tilTyskland i 2000 samt til Tyskland og Frankrig i 2006.Reglerne om det maksimale indhold af svovldioxid i vinReglerne om det maksimale indhold af svovldioxid i vin er fastsat i Bilag I,B, del A, tilKommissionens forordning (EF) nr. 606/2009 af 10. juli 2009 om gennemførelsesbe-stemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 for så vidt angår kategorier af vi-navlsprodukter, ønologiske fremgangsmåder og restriktioner i forbindelse hermed.De generelle grænseværdier for indhold af sulfit i vin er150 mg/l for rødvin og hedvin; dog 200 mg/l for vin med et sukkerindhold på 5g/l eller derover200 mg/l for hvidvin og rosévin, dog 250 mg/ l for vin med et sukkerindhold på 5g/l eller derover185 mg/l for mousserende kvalitetsvin235 mg/l for andre mousserende vine.Hertil kommer, at der tillades et højere indhold af svovldioxid på op til 400 mg/l for enrække specifikke vine med beskyttet oprindelsesbetegnelse eller beskyttet geografisk be-tegnelse og med et højt sukkerindhold. For vin i kategorien ”Spätlese”, der er omfattet afdet nærværende forslag for vin produceret i vindistrikt ”Mosel” er der tilladt et indhold påop til 300 mg/l.Det fremgår desuden af nævnte bilag, stk. 4, at hvis vejrforholdene har gjort det påkræ-vet, kan Kommissionen beslutte, at berørte medlemsstater i bestemte vindyrkningszoner,kan give tilladelse til, at det maksimale totale svovldioxidindhold forhøjes med højst 50mg/l. Det er denne bestemmelse, der er taget i anvendelse ved nærværende forslag.UdtalelserEuropa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.
3Gældende dansk retDer er tale om en forordning, hvorfor reglerne umiddelbart er gældende i Danmark.KonsekvenserForslaget har ikke samfundsøkonomiske eller statsfinansielle konsekvenser og indebærerikke administrative byrder for erhvervet eller offentlige myndigheder. En vedtagelse afforslaget har ikke lovgivningsmæssige konsekvenser.DTU Fødevareinstituttet bemærker, at svovldioxidindholdet i fødevarer inklusiv vin børvære så lavt som muligt, men at man i dette specifikke tilfælde, hvor der er et veldoku-menteret teknologisk behov for en mindre forøgelse i en begrænset periode, ikke finderanledning til sundhedsmæssige bekymringer.Forslaget vurderes ikke at have konsekvenser for sundhed og forbrugerbeskyttelse.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke fremsat bemærkninger tilforslaget.Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen henholder sig til udtalelsen fra DTU Fødevareinstituttet om, at der i dette til-fælde, ikke er anledning til sundhedsmæssige bekymringer. Det er regeringens holdning,at svovldioxidindholdet i fødevarer inklusiv vin bør være så lavt som muligt, men at der idette tilfælde er tale om, at Tysklands anmodning er velbegrundet, og at forslaget ikkegiver anledning til sundhedsmæssige bekymringer, hvorfor forslaget kan støttes.Generelle forventninger til andre landes holdningerDet forventes, at der generelt er opbakning til forslaget.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg. Forslaget til for-ordning (EF) nr. 606/2009 af 10. juli 2009, hvor reglerne om sulfitindholdet i vin er fast-lagt, blev forelagt Folketingets Europaudvalg med grundnotat oversendt den 12. juni2009.