Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 175
Offentligt
1341181_0001.png
1341181_0002.png
Institution:DepartementetEnhed/initialer:Dyrevelfærdsenheden/THJESagsnr.:25048Dato:28. februar 2014
Notat om møder og anden aktivitet i forbindelse med ændring afbekendtgørelse nr. 135 af 14. februar 2014 om slagtning og afliv-ning af dyr, der trådte i kraft d. 17. februar.
Ændring af bekendtgørelsen om slagtning og aflivning af dyr, der trådte i kraft d. 17. fe-bruar 2014, som Fødevareudvalget er orienteret om i notat af 25. februar, har givet an-ledning til både nationalt og internationalt fokus på evt. brud på menneskerettighederneog religionsfriheden.Nationale reaktionerDet bemærkes, at jødiske samfund og dele af de muslimske samfund i Danmark har ud-trykt bekymringer over ændringen af bekendtgørelsen. En stor del af denne kritik erbl.a. afstedkommet af, at Fødevareministeren er blevet fejlciteret, og i en række medierstillet til indtægt for at udtale, at han sætter dyrevelfærd over religion. Det skal under-streges, at Fødevareministeren på intet tidspunkt i forløbet har udtalt, at han sætter dy-revelfærd over religion.Fødevareministeren har afholdt møder med en række relevante aktører med henblik påat redegøre for fakta i sagen. De afholdte møder er, til trods for uenigheder om sagen,foregået i en god tone. Drøftelserne har båret præg af en gensidig forståelse for fakta,synspunkter og holdninger.På møderne har Fødevareministeren bl.a. gjort det klart, at han aldrig har udtalt, at dy-revelfærd går forud for religion, samt at han anser muligheden for at udøve sin religionsom en afgørende rettighed i det danske samfund.Ministeren har tilkendegivet, at hvis der opstår en situation, hvor der er problemer medforsyningssikkerhed af kød slagtet efter bestemte religiøse ritus, vil situationen blivegenovervejet. Det er ligeledes tilkendegivet, at Fødevareministeriet vil genoverveje situ-ationen, hvis der kan tilvejebringes videnskabelig dokumentation for metoder til religiøsslagtning uden bedøvelse, der imødekommer hensynet til dyrevelfærden.Internationale reaktionerUdenrigsministeriet har siden sagen dukkede op i Israel den 13.-14. februar 2014, hvorbekendtgørelsen skabte en del debat, der bl.a. involverede den danske ambassadør,fulgt de internationale mediers opmærksomhed om bekendtgørelsen. Siden har en ræk-ke internationale medier, herunder i Israel, muslimske lande såvel som bredere interna-tionalt omtalt sagen.Medieinteressen har svinget i geografi og niveau. For indeværende er medieopmærk-somheden begrænset, men sagen kan selvsagt fortsat blive genstand for fornyet medie-interesse. Medievinklerne har generelt været kritiske overfor bekendtgørelsen og Dan-mark, og der har været rygter om bl.a. boykot.
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
De danske ambassader monitorerer udviklingen og har en række steder været i kontaktmed brancheorganisationer, ministerier, medier m.v. med henblik på at oplyse om be-kendtgørelsen på basis af Fødevareministeriets materiale om sagen.Der er derudover en række henvendelser til de danske ambassader, herunder på højtniveau, fra bl.a. organisationer, der repræsenterer jødiske og muslimske grupper samtvaretager religiøse hensyn. Der er aktuelt anmodning om møder fra en række organisa-tioner, som håndteres af Fødevareministeriet. Den danske ambassade i Washingtonmødtes den 27. februar 2014 med Foundation for Ethnic Understanding (FFEU).Det er tidligere sket, at f.eks. religiøse personligheder er gået ind i denne type spørgs-mål, hvilket kan bidrage til at øge reaktionerne. Det ser foreløbig ikke ud til at være sketifm. bekendtgørelsen.
2