Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 157
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 14. februar 2014Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om forslag til godkendelseaf en række tilsætningsstoffer til traditionelle kødtilberedninger ved ændring af bi-lag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag).Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevare-kæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 20. februar 2014.En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et forringet beskyttelsesniveau iDanmark, men ikke i resten af EU.Regeringen kan ikke støtte forslaget og stemmer imod forslaget, idet der medtagesnye tilladelser til anvendelse af nitrit, samt fordi sundhedsmæssigt uproblematisketilsætningsstoffer fra den tidligere danske positivliste ikke medtages i EU positivli-sten.Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2012-29-221-01351/Dep sagsnr: 24687Den 14. februar 2014FVM 242
GRUNDNOTAT TIL
FOLKETINGETS
EUROPAUDVALG
om forslag til godkendelse af en række tilsætningsstoffer til traditionelle kødtil-beredninger ved ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om føde-varetilsætningsstoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResuméKommissionen har fremsat forslag til godkendelse af en række tilsætningsstoffer til enrække traditionelle kødtilberedninger. Der er sundhedsmæssige betænkeligheder ved for-slaget. Forslaget er med undtagelse af nitrit i overensstemmelse med kriterier i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødeva-retilsætningsstoffer om, at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige, at der skal væreteknologisk begrundelse for anvendelsen, og at anvendelsen ikke må vildlede forbruge-ren. Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevare-kæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 20. februar 2014. En vedtagelse af forslaget vur-deres at betyde et forringet beskyttelsesniveau i Danmark, men ikke i resten af EU. Re-geringen kan således ikke støtte forslaget og stemmer imod forslaget, idet der medtagesnye tilladelser til anvendelse af nitrit, samt fordi sundhedsmæssigt uproblematiske til-sætningsstoffer fra den tidligere danske positivliste ikke medtages i EU positivlisten.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af ansøgninger om godkendelse afen række tilsætningsstoffer i kødtilberedninger.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådetsforordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komitéfor Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forsla-get, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sigmed henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen ved-tager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har
2udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådetog Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal in-den for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekædenog Dyresundhed (SCoFCAH) den 20. februar 2014.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er taleom gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdForslaget fastsætter en selvstændig fødevarekategori for tilberedt kød, som i den nuvæ-rende EU-liste er en undergruppe under fødevarekategorien "uforarbejdet kød". Tilberedtkød adskiller sig fra kødprodukter ved, at kødet fortsat har strukturen af fersk kød. Tilbe-redt kød er produkter, som kan være marinerede, stiksaltet eller blandet med krydderiersåledes, at kødet fortsat har fersk køds karakter. Kødprodukter er forarbejdede produk-ter, der fremkommer ved forarbejdning af kød eller ved yderligere forarbejdning af så-danne forarbejdede produkter, således at snitfladen viser, at produktet ikke længere harfersk køds egenskaber.Forslaget godkender anvendelsen af en række farvestoffer, konserveringsstoffer, antioxi-danter (sundhedsregulerende) samt stabilisatorer til kødtilberedninger:- Farvestoffer: E 100 Curcumin, E 120 Carminer E 150 a-d Karamelfarve, E 160cPaprikaekstrakt, E 162 Rødbedefarve- Konserveringsstoffer: E 249-250 Nitritter, E 260 Eddikesyre, E 261 Kaliumacetat,E 262 Natriumacetater, E 263 Calciumacetat, E 270 Mælkesyre- Surhedsregulerende/antioxidanter: E 300 Ascorbinsyre, E 301 Natriumascorbat, E302 Calciumascorbat, E 325 Natriumlactat, E 326 Kaliumlactat, E 327 Calciumlac-tat, E 330 Citronsyre, E 331 Natriumcitrat, E 332 Kaliumcitrat, E 333 Calciumcit-rat, E 338-452 Phosphorsyre/phosphate, E 500 Natriumcarbonater samt- Stabilisatorer: E 1414 Acetyleret distivelsephosphat og E 1442 Hydroxypropyl-distivelsephosphat.Tilsætningsstofferne er tilladt i dag i andre fødevaregrupper i EU. Det præciseres i forsla-get, at carry-over princippet også gælder for tilberedt kød. Carry-over princippet betyder,at der må ske overførsel af et tilsætningsstof fra en ingrediens til det tilberedte kød, så-fremt tilsætningsstoffet er tilladt i ingrediensen.Til indplacering i den nye kategori "tilberedt kød" foreslås godkendelse af en række til-sætningsstoffer i traditionelt tilberedt kød som en ændring af EU-listen over tilladte til-sætningsstoffer. "Traditionelle produkter" er produkter, som fremstilles i enkelte med-lemsstater efter gamle traditioner og traditionelle opskrifter. Traditionelle kødtilberednin-ger sælges hovedsageligt i de medlemsstater, hvor de fremstilles, men kan også mar-kedsføres i andre medlemsstater. Idet forslaget er begrænset til traditionelt tilberedt kød,tillader forslaget ikke, at tilsætningsstofferne anvendes i kategorien "tilberedt kød" (som
3eksempelvis en lang række danske produkter som "medisterpølse", "marineret kyllingefi-let", "barbecue ribben" med flere er), da de ikke betragtes som "traditionelle produkter".Forslaget indeholder bestemmelser om anvendelse af nitrit i visse traditionelle produkteraf tilberedt kød, da det fastsætter en grænseværdi for nitrit (E 249-250 Nitritter) i vissetraditionelle produkter af tilberedt kød. Nitrit anvendes i dag som konserveringsstof ikødprodukter, men har ikke været tilladt i tilberedt kød.Kommissionen finder, at anvendelsen af stofferne er i overensstemmelse med kriteriernefastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som er:- at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,- at der er en teknologisk begrundelse,- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.Såfremt forslaget vedtages, kan anvendelse af stofferne være muligt på 20. dagen efteroffentliggørelsen.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer ogderes anvendelsesbetingelser (bilag II). EU-listen for tilsætningsstoffer (bilag II) finderanvendelse fra 1. juni 2013.KonsekvenserForslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vur-deres ikke at have administrative og samfundsøkonomiske konsekvenser, men vurderesat have en række alvorlige erhvervsmæssige konsekvenser i sin nuværende form.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har ikke været hørt i forbindelsemed udarbejdelse af forslaget., da anvendelsen af de nævnte tilsætningsstoffer kun vilblive udvidet til visse traditionelle produkter, hvor de allerede har været anvendt.DTU Fødevareinstituttet vurderer, at der ikke er sundhedsmæssige problemer med ho-vedparten af de foreslåede anvendelser, men anfører dog, at dette ikke gælder udvidel-sen af anvendelsen af nitrit, hvor der er sundhedsmæssige betænkeligheder.En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set derfor at forringe beskyttelsesniveauet iDanmark, men ikke i resten af EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærknin-ger:
4
DI Fødevarer bemærker, at forslaget alene tillader anvendelse af en række tilsætnings-stoffer udelukkende til specielle nationale produkter i de forskellige medlemsstater. DIanfører, at de tilsætningsstoffer, som tillades, bør tillades til alle produkter, der hører tilkategorien tilberedt kød. Hertil bemærkes, at forslaget ikke imødekommer, at der i EUfortsat ikke er en fælles forståelse af, hvilke produkter, der tilhører kategorien "tilberedtkød", og hvilke der er kødprodukter, og at dette bør præciseres. DI Fødevarer kan derforikke bakke op om det nuværende forslag, men ønsker at der i stedet arbejdes med gene-relle tilladelser for alle typer tilberedt kød og en mere klar definition af tilberedt kød.Landbrug & Fødevarer bemærker, at der bortset fra enkelte stoffer som nitritter (E 249og E 250) og phosphater (E 338 - 452) er tale om tilsætningsstoffer, der er vurderet tilikke at være sundhedsmæssigt betænkelige. Landbrug & Fødevarer mener derfor, at debør tillades til alle produkter af typen "tilberedt kød" og ikke kun til de traditionelle speci-aliteter. Landbrug og Fødevarer bemærker videre, at der ikke synes en saglig begrundel-se for at begrænse forslaget til kun at omfatte de specifikke produkter (primært traditio-nelle produkter), som pt. udgør forslaget. Landbrug o& Fødevarer mener derfor, at detforslag, der nu foreligger, ikke er fyldestgørende, og at der bør arbejdes på et forslagmed generelle tilladelser. Desuden anfører Landbrug & Fødevarer, at medlemsstaterneikke anvender reglerne vedrørende tilsætningsstoffer på en ensartet måde på kødområ-det samt at der ikke - på trods af Kommissionens forsøg på at klargøre forskellen mellemtilberedt kød og kødprodukter - er en fælles forståelse af, hvilken kategori et givet pro-dukt tilhører.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler fortilsætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen aftilsætningsstoffer sker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier:- at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,- at der er en teknologisk begrundelse,- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.Disse kriterier vurderes at være tilgodeset for de foreslåede stoffer med undtagelse afanvendelse af nitrit. Hertil kommer, at regeringen støtter ønskerne fremsat i høringssva-rene fra Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer, hvorefter "traditionelle" og "ikke-traditionelle" fødevarer i kategorien "tilberedt kød" bør behandles ens. De omhandlendestoffer har - med undtagelse af nitrit - været tilladt i tilberedt kød i en årrække i den tid-ligere danske positivliste, men blev på grund af definitionsmæssige uklarheder ikke med-taget i den samlede EU positivliste i forordning (EU) nr. 1129/2011, som trådte i kraftden 1. juni 2013. Danske produkter fra kategorien "tilberedt kød" (eksempelvis "medi-sterpølse", "marineret kyllingefilet", "barbecue ribben" med flere) betragtes ikke som"traditionelle produkter", og der bliver således med forslaget etableret helt forskellige vil-kår for produktionen af "traditionelle" og øvrige tilberedte kødprodukter. En sådan for-skelsbehandling finder regeringen uacceptabel og fastholder derfor overfor Kommissio-nen, at forslaget skal omarbejdes, således at det tager højde for de teknologiske behovfor vigtige produkter på markedet, som i øvrigt opfylder kravet om at være uden sund-hedsmæssige betænkeligheder. Regeringen kan således ikke støtte forslaget og stemmer
5imod forslaget, idet der medtages nye tilladelser til anvendelse af nitrit, samt fordi sund-hedsmæssigt uproblematiske tilsætningsstoffer fra den tidligere danske positivliste ikkemedtages i EU positivlisten.
Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side bekendt med, at flere medlemsstater vil afstå fra at stemme, idetKommissionens forslag om tilsætningsstoffer til tilberedt kød ikke afspejler de omhand-lende stoffer og ønsker om også at tillade "ikke-traditionelle" kødtilberedninger.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.