Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 142
Offentligt
1330466_0001.png
1330466_0002.png
1330466_0003.png
1330466_0004.png
1330466_0005.png
1330466_0006.png
1330466_0007.png
1330466_0008.png
1330466_0009.png
1330466_0010.png
1330466_0011.png
1330466_0012.png
1330466_0013.png
1330466_0014.png
1330466_0015.png
1330466_0016.png
1330466_0017.png
1330466_0018.png
Fødevareforligene I – II og IIIAnders PerminHovedbestyrelsen
|
Fødevarekontrol i Danmark
J til bord tilgangordInternationalt anerkendt fødevaresikkerhedUdøvendeMinisteriet for F, L & FFødevarestyrelsenFødevareregionerneVurderendeDTU FødevareinstituttetDTU VeterinærinstituttetDTU AquaAU
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 2ide
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 3ide
Historie
Diskussion om fødevarekontrol i folketing 2006-2007Uafhængig ekspertundersøgelse af fødevarekontrollenMinisteriel arbejdsgruppe giver oplæ til fødevareforlig 1.0gRegeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre,Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten gik sammen om forlig.Enige om et tre-årigt forlig om fødevarekontrollenMålene er, at fæ mennesker bliver syge af den mad, de spiser, og at flererrevirksomheder overholder reglerne.Borgerne skal således i højere grad føle sig trygge ved fødevarer.Der lægges væ på en fødevarekontrol af høj kvalitet.gtDet er fortsat fødevarevirksomhedernes ansvar at overholde lovgivningen.
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 4ide
Fødevareforlig IForligspartierne var enige om at iværksæ følgende tiltag:tteIndførelse af et mere risiko- og behovsorienteret tilsynskoncept.Kvalitetsløft i FødevarekontrollenØget efteruddannelse og kompetenceudviklingStyrkelse af Fødevarestyrelsens rejsehold.Styrkelse af de juridiske kompetencer i fødevarekontrollen.Styrkelse af kontrollen af importerede fødevarerStyrket vejledning af virksomhederneNye sanktionsmuligheder med påbud om rådgivning og uddannelseTilpasning af Smiley-ordningen samt en informationskampagne om ordningenMålrettede kontrolkampagner rettet mod problemområder/virksomhederOprettelse af en uafhængig klageinstansForbedret mulighed for 3. parts certificering.S rlig indsats over for etniske virksomhederæStyrket forbrugerklageadgangGennemførelse af LEAN-projektEffektiv metodeunderstøttelse.Nyt planlægnings- og ledelsessystemModernisering af kødkontrollen ved risiko- og behovsorientering samt forbedring af ar-bejdstilrettelæggelsen og konkrete mål for forbedring af arbejdsmiljøet|29/01 2014 | Anders PerminFødevareforlig I - IIIS 5ide
Økonomi FF IMed FF I aftalen tilføres fødevarekontrollen24,1 mio. kr. i 200766,0 mio. kr. i 200860,5 mio. kr. i 200956,6 mio. kr. i 2010
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 6ide
Evaluering FF IDet risiko- og behovsorienterede kontrolkoncept, der blev introduceret i 2008som led i Fødevareforlig 1.0., har haft en positiv effekt på regelefterlevelsenog dermed styrket fødevaresikkerheden.Således er eksempelvis regelefterlevelsen i detailvirksomheder steget fra 92 pct. i2005 til 96,5 pct. I 2009, mens andelen af elitevirksomheder er steget fra 31,6pct. i 2008 til 43,3 pct. i 2009.Derudover har muligheden for at opnå elitestatus, gebyrbelagte opfølgendekontrolbesøg, Fødevarerejseholdets udvidede bemanding, registrering af 3.parts certificerede engrosvirksomheder og kontrollenmed tilbagetrækningssager haft en positiv effekt på regelefterlevelsen ogfødevaresikkerheden.
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 7ide
Fødevareforlig II
Regeringen er sammen med Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti,Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten enig om et nyt 4-årigtFødevareforlig fra 2010 – 2014Målet er, at Danmark skal have EU’s bedste fødevarekontrol til gavn for bådevirksomheder og forbrugere.Der lægges væ på kontrol af høj kvalitet, der effektivt og målrettetgtfokuserer på kendte fødevaresikkerhedsmæssigeproblemer og fleksibelt kan rettes mod nye risikoområder som f.eks. sjusk ogsvindel.Forbrugerindsatsen styrkes, så forbrugerne i højere grad kan træ oplysteffevalg ved køb af fødevarer.
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 8ide
Fødevareforlig IIForligspartierne er enige om at videreføre følgende initiativer fra Fødevareforlig1.0.:• Muligheden for elitestatus• Gebyrbelagt opfølgende kontrol ved indskærpelser• Fødevarekontrollens rejseholds udvidede bemanding• Registrering af 3. parts certificerede engrosvirksomheder• Kontrollen med tilbagetrækningssager• Fokus på import
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 9ide
Fødevareforlig IIHerudover iværksættes følgende nye initiativer som led i forliget med henblik påen yderligere styrkelse af området:Mindre basiskontol og øget anvendelse af målrettede og dybdegåendekontrolkampagner• Øget gebyrbetaling• Udvikling og forsøg med nye kontrolmetoder, herunder bl.a. forsøg med flere anmeldtekontrolbesøg• Yderligere styrkelse af importkontrollen•Styrket information til forbrugere om importerede fødevarer• Øget tilgængelighed og styrket information om at væ sundtlge• Kontrolkampagner rettet mod vildledning, anprisning og svindel•Styrket indsats i forhold til mærkning af fødevarer•Styrket kontrol med nethandel•Styrket kontrol med kosttilskud – styrkelse af kosttilskudsgruppen• Mere kontrol med pesticidrester i frugt og grønt• En kompetent og dialogbaseret kontrol|29/01 2014 | Anders PerminFødevareforlig I - IIIS 10ide
Økonomi i FF IIMed forliget tilføres fødevareområdet59,9 mio. kr. i 201154,9 mio. kr. i hvert af årene 2012, 2013 og 2014,Hertil kommer supplerende aktiviteter i relation til fødevarekvalitet,pesticidkontrol, beredskab og forskning vedrørende kemi i fødevarer på i alt10,1-15,1 mio. kr. årligt
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 11ide
Eksempel på effektSalmonella i kyllinger og æg…….
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 12ide
SalmonellaEnteritidis – Udryddelse/kontrol
SalmonellaEnteritidis spread out globally from a few … breeding flocks in Europe (orUS in the 80’ies and 90’iesA)SalmonellaEnteritidis is now most likely the Salmonella type causing most human casesgloballyThe only region it has not reached is AustraliaExperience from Denmark, Sweden and other countries clearly shows a potential toeradicate this from the top of the breeding pyramideOIE has agreed to include suggestions for elimination of certain Salmonella serotypes inflocks as a realistic probability
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 13ide
Forekomst afSalmonellai den Danskeægproduktion10,00

Percent layer flocks

8,006,004,002,000,00
1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008|
%29/01 2014 | Anders Perminpositive
Fødevareforlig I - III
S 14ide
Ti års cost-benefit vurdering afSEkontrol i æ i DK (1997-2006)g
1997: ~ 3.000 registrerede ægassocierede humane tilfælde2006: ~ 100 registrerede ægassocierede humane tilfældeSparede udgifter til samfund: 23.3 mio. € (31,5 mio. $)Tabt arbejdsfortjeneste og hospitalerUdgift til kontrolprogram: ~12-13 mio. €Fortsat positiv udvikling i cost-benefit ratio….
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 15ide
Fødevareforlig III – mulige emner• Mindre basiskontol og øget anvendelse af målrettede og dybdegåendekontrolkampagner samt forbedret vejledning• Øget gebyrbetaling• Udvikling og forsøg med nye kontrolmetoder, herunder bl.a. forsøg med flereanmeldte kontrolbesøg• Yderligere styrkelse af importkontrollen•Styrket information til forbrugere om importerede fødevarer• Øget tilgængelighed og styrket information om at væ sundtlge• Kontrolkampagner rettet mod vildledning, anprisning og svindel•Styrket indsats i forhold til mærkning af fødevarer•Styrket kontrol med nethandel•Styrket kontrol med kosttilskud – styrkelse af kosttilskudsgruppen• Mere kontrol med pesticidrester i frugt og grønt• En kompetent og dialogbaseret kontrol
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 16ide
Fødevareforlig III – mulige emner
Mikrobielle udfordringerNye principper for vurdering af mikrobiologiske risiciBrug af vand i industrienImport af varer fra udland herunder frugt og grøntGMI
Fortsat kontrol af Salmonella, Campylobacter, Listeria og VTECFortsat indsats overfor antibiotikaresistens
Kemiske udfordringerPesticidrester i fødevarerCocktail effekterNye screeningsmetoderBurden of disease….|29/01 2014 | Anders PerminFødevareforlig I - IIIS 17ide
Afledte effekter af fødevarekontrol og lovgivningInnovation….Komplyhttp://www.komply.dk/Chips (akrylamid)Riskiks (arsen)
|
29/01 2014 | Anders Permin
Fødevareforlig I - III
S 18ide