Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 138
Offentligt
1330128_0001.png
1330128_0002.png
1330128_0003.png
1330128_0004.png
1330128_0005.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 4. februar 2014Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om forslag til Kommissio-nens beslutning om tilladelse til markedsføring af (6S)-5-methyltetrahydrofolsyreglucosaminsalt som en ny fødevareingrediens i henhold til Europa-Parlamentets ogRådets forordning (EF) nr. 258/97 (komitésag).Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevare-kæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 10. februar 2014.Forslaget vurderes ikke at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark.Regeringen kan støtte forslaget.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen/Kemi og FødevarekvalitetSagsnr.:2012-20-24-03779/Dep sagsnr: 24458Den31. januar 2014FVM 231
G

RUNDNOTAT TIL

F

OLKETINGETS

E

UROPAUDVALG

om forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af (6S)-

5-methyltetrahydrofolsyre glucosaminsalt som en ny fødevareingrediens i hen-

hold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 (komitésag)

KOM-dokumenter foreligger ikke

Resumé

Forslaget omhandler tilladelse til virksomheden GNOSIS S.p.A. til markedsføring af (6S)-5-methyltetrahydrofolsyre glucosaminsalt som en ny fødevareingrediens til brug i kosttil-skud som en ny kilde til vitaminet folsyre. Anvendelse i kosttilskud vil bero på om stoffetefterfølgende optages på listen i kosttilskudsdirektivet over godkendte kilder til folsyre.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet, at folsyre glucosamin-salt er sikkert at anvende til de ansøgte formål. Godkendelsen til markedsføring vil omfat-te det specifikke produkt fra GNOSIS S.p.A. Forslaget vurderes ikke at påvirke beskyttel-sesniveauet i Danmark. Regeringen kan støtte forslaget.

Baggrund

Kommissionen har den 28. januar 2014 fremsat forslag til Kommissionens beslutning omtilladelse til markedsføring af (6S)-5-methyltetrahydrofolsyre glucosaminsalt (herefterbetegnet folsyre glucosaminsalt) fra virksomheden GNOSIS S.p.A. som en ny fødevarein-grediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 af 27.januar 1997 om nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser (novel food forord-ningen).Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 7 i forordningen om nye fødevarer. I henholdtil denne artikel skal der træffes beslutning om tilladelse til markedsføring i komitéproce-dure, når der er fremsat indsigelse mod en ansøgning om godkendelse som nyt levneds-middel. Beslutningen træffes på grundlag af et forslag fra Kommissionen, som forelæggesDen Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH).Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH). Afgiver Komitéen en positiv udtalelse med kvalificeretflertal, vedtager Kommissionen forslaget. Afgiver Komitéen en negativ udtalelse medkvalificeret flertal, vedtager Kommissionen ikke forslaget, idet Kommissionen indenfor tomåneder kan forelægge Komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned kan fore-lægge forslaget for appelkomitéen. Afgives der ikke nogen udtalelse med kvalificeret fler-
2
tal, kan Kommissionen vedtage forslaget med mindre: a) forslaget vedrører beskatning,finansielle tjenesteydelser, beskyttelse af menneskers, dyrs eller planters sundhed ellersikkerhed eller endelige multilaterale beskyttelsesforanstaltninger, eller b) det er fastsat ibasisretsakten, at forslaget ikke kan vedtages, hvis der ikke er afgivet en udtalelse, ellerc) et simpelt flertal er imod forslaget. I de nævnte tilfælde kan Kommissionen indenfor tomåneder forelægge komitéen ændrede forslag eller indenfor en måned forelægge forsla-get for appelkomitéen.Afgiver appelkomitéen med kvalificeret flertal en negativ udtalelse om forslaget, kanKommissionen ikke vedtage forslaget. Afgiver appelkomitéen med kvalificeret flertal enpositiv udtalelse, vedtager Kommissionen forslaget. Afgiver appelkomitéen ikke nogenudtalelse med kvalificeret flertal kan Kommissionen vedtage forslaget.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekædenog Dyresundhed (SCoFCAH) den 10. februar 2014.

Nærhedsprincippet

Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det erderfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse mednærhedsprincippet.

Formål og indhold

Virksomheden GNOSIS S.p.A. indgav den 28. juli 2011 en ansøgning til de kompetentemyndigheder i Irland om tilladelse til at markedsføre folsyre glucosaminsalt som en nyfødevareingrediens i kosttilskud.I det foreliggende forslag lægger Kommissionen op til, at folsyre glucosaminsalt må an-vendes i kosttilskud som en kilde til folsyre forudsat, at det opfylder kravene i henhold tilkosttilskudsdirektivet. Godkendelsen til markedsføring vil omfatte det specifikke produktfra virksomheden GNOSIS S.p.A.Folsyre glucosaminsalt fremstilles ved kemisk syntese ud fra folsyre og glucosamin hy-drochlorid. (6S)-5-methyltetrahydrofolsyre er i forvejen godkendt til brug i kosttilskud.Glucosamin hydrochlorid har været på markedet i EU som ingrediens i kosttilskud før 15.maj 1997 og er således en kendt fødevareingrediens. Kombinationen af de to stoffer erimidlertid ny, hvorfor der kræves en godkendelse heraf som ny fødevare.Det fremgår af den engelske sprogversion af forslaget, at fødevarer, som indeholder fol-syre glucosaminsalt skal mærkes som indeholdende ”(6S)-5-methyltetrahydrofolic acid,glucosamine salt” eller ”5MTHF-glucosamine”. Mærkningen på produkter, der markedsfø-res i Danmark, vil skulle følge den danske sprogversion af beslutningen, som endnu ikkeforeligger.De kompetente irske myndigheder afgav den 26. oktober 2011 den første vurderingsrap-port, som konkluderede, at ansøgeren GNOSIS S.p.A. havde leveret tilstrækkelig doku-mentation for, at folsyre glucosaminsalt lever op til godkendelseskravene iforordningenom nye fødevarer og dermed ikke vil udgøre nogen sundhedsmæssig risiko.
3
Kommissionen fremsendte de irske myndigheders første vurderingsrapport til medlems-staterne den 28. februar 2012. Inden for 60-dages-perioden for kommentarer blev derindsendt begrundede indsigelser mod markedsføringen fra en række medlemsstater.Kommentarerne vedrørte især de foreslåede indtagsniveauer af folsyre.Herefter udtalte den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) sig den 11. sep-tember 2013 om folsyre glucosaminsalt fra GNOSIS S.p.A. under hensyntagen til kom-mentarerne fra medlemsstaterne. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)vurderede, at produktet var sikkert at anvende som en kilde til folsyre i kosttilskud. Fø-devareautoriteten gør opmærksom på, at udtalelsen udelukkende omfatter den grund-læggende sikkerhedsvurdering af stoffet, mens fastsættelsen af de maksimale anvendel-sesniveauer vil indgå i den efterfølgende vurdering i forbindelse med optagelsen af stoffetpå listen i kosttilskudsdirektivet.Det fremgår af Kommissionens forslag om godkendelse, at den nye kilde til folsyre efter-følgende vil være underlagt bestemmelserne i kosttilskudsdirektivet vedrørende anven-delse af vitaminer og mineraler i kosttilskud. Dette betyder, at udover godkendelsen somny fødevare vil en anvendelse af stoffet i kosttilskud bero på en optagelse på listen i kost-tilskudsdirektivet over godkendte kilder til folsyre. I den forbindelse vil der blive tagetstilling til bestemmelserne om maksimale grænser for tilsætning.Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af folsyre glucosaminsalt vilvære gældende fra 20.-dagen efter offentliggørelsen i EU-Tidende.

Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.

Gældende dansk ret

Reglerne i forordningen om nye fødevarer er umiddelbart gældende i Danmark og de øv-rige medlemsstater. De konkrete beslutninger på baggrund af forordningen er rettet tilbestemte virksomheder og er umiddelbart gældende for disse.

Konsekvenser

Forslaget har ikke samfundsøkonomiske eller statsfinansielle konsekvenser og indebærerikke administrative byrder for erhvervet.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet sikkerheden af folsyreglucosaminsalt. Ved fordøjelsen spaltes stoffet til folsyre og glucosamin. Fødevaresikker-hedsautoriteten baserer derfor sin vurdering på tidligere vurderinger af folsyre og gluco-samin. Da der er tale om en ny kilde til folsyre forventes stoffet at erstatte eksisterendekilder til vitaminet. Mængden af glucosamin vil ved de påtænkte anvendelsesniveauervære forsvindende lille sammenlignet med det indtag, som tidligere er vurderet sikkert atindtage. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet vurderer derfor, at produktet ersikkert at anvende som en ny kilde til folsyre i kosttilskud.
4
På baggrund af udtalelsen fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurde-rer Fødevarestyrelsen, at forslaget om godkendelse af folsyre glucosaminsalt ikke vil på-virke beskyttelsesniveauet i Danmark.Sundhedsstyrelsen vurderer på baggrund af produktets sammensætning og de påtænktemængder af tilsætning, at produkter indeholdende folsyre glucosaminsalt ikke vil værelægemidler efter lægemiddellovens § 2.

Høring

Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærknin-ger:Biodynamisk Forbrugersammenslutning er modstander af, at maden tilsættes ekstra stof-fer. Foreningen mener, at naturlige produkter er mest sunde, og at jo mere man manipu-lerer med fødevarerne, desto mere primitive og usunde bliver de.

Regeringens foreløbige generelle holdning

Nye fødevarer og fødevareingredienser skal i henhold til reglerne om nye fødevarer for-håndsgodkendes til markedsføring i EU og underkastes en sikkerhedsvurdering, før desættes på markedet. Det er regeringens holdning, at hvis produkter efter reglerne omnye fødevarer er vurderet sikre at anvende, bør der gives en tilladelse til markedsføring iEU under hensyntagen til de krav der eventuelt måtte blive fastsat i forbindelse med ved-tagelse af beslutningen.Vurderingen foretaget af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konklude-rer, at produktet er sikkerhedsmæssigt acceptabelt.Regeringen kan på den baggrund støtte forslaget.

Generelle forventninger til andre landes holdninger

Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andremedlemsstater.

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.