Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 118
Offentligt
Danske Halmleverandører
21. januar 2014
Halm giver energi og arbejdspladserAnvendelse af halm til energi, har gennem mere end 20 år været et vigtigt brændsel iden danske energisektor. Der er udviklet teknologier til halmafbrænding, der nu ek-sporteres. Den danske anvendelse af halm til energi er de seneste par år faldet med14 pct. Der har voldsomme konsekvenser i branchen, hvor der opsiges medarbejdereog lukkes forretningsområder på landbrug. Derfor er det vigtigt for os, at I kender tilsituationen og får mulighed for at hjælpe en presset branche, der forventes at stålevering af en stor del af biomasse til de fremtidige bioraffinaderier. Det bliver vanske-ligt hvis branchen har lukket ned inde de nye teknologier kommer i gang.AnbefalingerDanske Halmleverandører har følgende få anbefalinger til hvor der kan startes med at sættesind, hvis halmforbruget skal fastholdes eller øges inden for energiområdet:Give øget mulighed for etablering af flere halmkedler, som supplement på fjernvar-meværker med høje varmepriser (Inspireret af ordning i Energiaftalen fra marts 2012.Energistyrelsen vurderede provenutabet til at være på 27 mio. kr. ved de 30 dyresteværker 22. februar 2012).Sikrer koordinering mellem stop for anvendelse af halm på Studstrupværket og startaf nyt værk i Lisbjerg (omkostning ukendt).Regeringen aktivt deltager i etablering af forgasning/pyrolyse anlæg, da teknologienkan levere el og varme, ved anvendelse af halm som brændsel. Samtidigt kan der re-turneres stabilt kulstof til markerne.Øget forskning inden for løsninger til anvendelse af halm til biogas. Teknologi indenhalmen benyttes i biogasanlægget eller teknologi på biogasanlægget.Øge incitamentet til anvendelse af lokalt produceret biomasse. Det kan være fordeleeller tilskud.Vigtigt med etablering af avanceret bioraffinaderi i fuldskala anlæg, som MaabjergEnergy Concept. Skal Danmark fastholde førerpositionen på området, skal der sikresøkonomi til udvikling af teknologi og markedsmodning.
Baggrund for anbefalingerneFaldende forbrug:I Energiaftalen fra marts 2012 og udmeldinger fra de store energiselskaber (DONG og Vat-tenfall), er der fokus på importerede træpiller og flis på de centrale kraftvarmeværker. Detbetyder stop for brug af halm på flere værker og faldet på de 14 pct:Enstedværket og Amagerværket er stoppet med halmforbrug på ca. 210.000 tons.Studstrupværket stopper med halm i 2015 (120.000 tons).
Et fald på mere end 200.000 tons halm til kraftvarme, betyder tab af
40-60 faste stillinger samt200 ufaglærte stillinger til medarbejder indenfor halmhåndteringen.
Danske Halmleverandører
Det er arbejdspladser der primært forsvinder til fordel for import af træpiller, hvilketgiver eksport af jobs, valuta og vækst.Som hovedregel regnes en arbejdsløs med en omkostning for samfundet på 300.000 kr. prår, hvilket jo her vil betyde årlig omkostning på ca. 110 mio. kr.Det kunne overvejes om samfundet kunne bruge de 110 mio. kr. bedre ved, sikring af fortsatbrug af halmen til energi.En positiv historieAarhus Kommune har et besluttet at etablere en ny halmfyret kedel ved affaldsforbrændin-gen i Lisbjerg. Det forventes at blive et anlæg til ca. 170.000 tons halm og vurderes tidligst atkunne stå klar til ibrugtagning i efteråret 2016. Det betyder at stop med halm i Studstrup giveret års stop i halmlevering i området, kunne dette ikke koordineres bedre?Anvendelse af halm i fremtidenHalm er en dyrebar ressource, som skal udnyttes intelligent både nu og på langt sigte. Derforer det vigtigt at vi sikrer merværdi i anvendelsen af halm. Dette kræver, at der indgår be-tragtninger om, hvordan brug af biomasse til bl.a. energi og materialer kan bidrage til opfyl-desen af målsætninger indenfor andre relaterede områder, såsom miljø, klima, natur, forsk-ning og ressourceeffektivitet.I Energiaftalens biomasse analyse (under udarbejdelse) er bæredygtighed af forskellige bio-masser vurderet. Her tyder det på at halmen ligger i top som bæredygtig biomasse. Det er itråd med andre tidligere vurderinger om bæredygtigt biomasse.Som situationen er nu, falder forbruget af halm, hvilket er meget vanskeligt at forstå, med deaktuelle dagsordener om klima, ressourceeffektivitet og miljø.ArbejdspladserAntallet af arbejdsplader forbundet med anvendelse af halm til kraftvarme eller varmeproduk-tion ved anvendelse af 200.000 tons halm vurderet på side 1 i dette notat.Opførelsen af et første avanceret bioraffinaderi til 400.000 tons halm, vil ifølge beregning iADAM skabe 3.000 beskæftigede i anlægsfasen og op til 1.400 beskæftigede ved drifteninkl. følgeerhverv. Dette dækker over beskæftigelse i landbruget og på maskinstationer i for-bindelse med indsamling og presning af halm, opførelse af værket samt drift og vedligehol-delse.RessourcenDer er i dag en ledig ressource af halm på op mod 2 mio. tons, ud af de 5,6 mio. tons derårligt produceres.Skulle der være ønske om uddybning fra Danske Halmleverandører står vi meget gerne tilrådighed. Jeg kan kontaktes på 4036 1901 eller Thomas Holst i sekretariatet på 3339 4691.Med venlig hilsen
Hans StougaardFormand, Danske Halmleverandører