Uddannelses- og Forskningsudvalget 2013-14
FIV Alm.del Bilag 63
Offentligt
1312222_0001.png
1312222_0002.png
1312222_0003.png
1312222_0004.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
11. december 2013
Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir fra det åbne samråd iUdvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser tirsdag den 10.december 2013 vedr.dansk kystturisme, jf. samrådsspørgsmål B.
Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelserSlotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-post3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Med venlig hilsen
Morten Østergaard
NetstedCVR-nr.
Ref.-nr.
13/029970-10
Side1/4

Samråd (åbent) i Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Ud-

dannelser tirsdag den 10. december 2013 vedr. kystturisme – alm. del –

spørgsmål B.

Spørgsmål B:

Regeringen bedes gøre rede for, hvordan regeringen vil styrke dansk kystturismesevne til at tiltrække flere turister til Danmark, øge innovationen i dansk kystturismeog styrke den forskningsbaserede udvikling af dansk kystturisme.

Svar fra Minister for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser:

Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelser

DET TALTE ORD GÆLDER

Vigtigt at understøtte turismeerhvervet

I forlængelse heraf, er jeg som Uddannelsesminister særligt optaget af at sikre, at vihar en velkvalificeret arbejdskraft til turismesektoren. Og at vi gennem forsknings-baseret viden og innovative nye løsninger hele tiden udvikler turismeerhvervet.Det er vigtigt i forhold til kystturismen, der både er i konkurrence med byturismeni Danmark, men også i en global konkurrence.Kystturismens erhvervsstruktur består af mange små virksomheder, ofte med be-grænsede udviklingskompetencer. Samtidig har vi en fornemmelse af, at forsk-nings- og innovationsbaseret viden kun bruges sporadisk i kystturismebranchen.Vi skal derfor understøtte, at den nye viden, der skabes i landets turismeforskermil-jøer, mere systematisk bliver spredt til erhvervslivet og omsat til værdi.Og vi skal sikre, at de forskellige erhvervsfremme- og innovationsordninger ogsåunderstøtter turisme- og kystturismeerhvervet.

Uddannelser rettet mod turismeerhvervet

Heldigvis bidrager uddannelse og forskning allerede til udvikling på området.Lad mig starte med uddannelsesområdet. Vi har i Danmark en lang række af ud-dannelser, der retter sig mod turismeerhvervet.Et eksempel er uddannelsen som serviceøkonom, som udbydes på erhvervsakade-mier rundt om i landet. Uddannelsen retter sig bl.a. mod turismeerhvervet og hotel-og restaurationsbranchen.Uddannelsen har fordoblet sin søgning siden 2009, hvor der blev optaget 621 stu-derende. I 2013 blev der optaget hele 1179 studerende.Derudover er der – med fare for at lyde opremsende – bl.a. bachelor- og kandidat-uddannelser i turisme, international turisme og fritidsmanagement, professionsba-Side2/4
cheloruddannelser i International Hospitality Management og Leasure Manage-ment og masteruddannelse i oplevelsesledelse.Og det er kun eksempler.Viften af uddannelser er med til at sikre, at der uddannes kvalificeret arbejdskrafttil turismebranchen. Samtidig bidrager uddannelserne med ny viden og indsigt,som kan bruges i erhvervet.

Dansk turismeforskning

Også på forskningsområdet sker der meget.Der findes forskningsmiljøer inden for turisme spredt over hele landet, herunder påCBS, RUC, SDU, AU og AAU.Ministeriet for Forskning,
Derudover er det værd at nævne Forskningscentret for Regionalforskning og Tu-risme i Nexø på Bornholm, der har eksisteret siden 1994.Uddannelsesministeriet giver årligt en bevilling på knap 6 mio. kroner til centret.Og der er Videncenteret for Kystturisme i Hvide Sande, der blev etableret i 2012og finansieres af midler fra staten, regioner og kommuner.Der er desuden et veletableret dansk turismeforskernetværk, som består af de knap60 forskere, der beskæftiger sig med turisme i Danmark.Formålet med netværket er at samarbejde om at udvikle dansk turisme, bl.a. ved atbruge forskningsmiljøernes samlede viden til at underbygge tiltag i turismeerhver-vet.
Innovation og VideregåendeUddannelser

Kortlægning af dansk kystturismeforskning

Så der foregår allerede en del i forskningsmiljøerne. Men vi mangler det fuldeoverblik over forskningen i kystturisme.Derfor aftalte vi i forbindelse med forhandlingerne om forskningsreserven i 2014,at der iværksættes en kortlægning af dansk kystturisme.Kortlægningen færdiggøres, så partierne kan vende tilbage til emnet i forbindelsemed finansloven for 2015.Vi er godt i gang med at forberede kortlægningen. Vi vil naturligvis sikre, at kort-lægningen giver et kvalificeret, bredt dækkende og sammenhængende billede afkystturismeforskningen i Danmark.Det vil ske ved både at benytte eksisterende statistisk materiale, men også ved atinddrage relevante aktører og interessenter.

Relevante innovationsordninger

Lad mig til slut nævne et par innovationsordninger, der kan bidrage til at styrkeudviklingen af virksomheder i turisme- og kystturismebranchen.Side3/4
Rådet for Teknologi og Innovation har bl.a. netop her i december besluttet at styrkeinnovationsindsatsen ved at godkende flere nationale innovationsnetværk, der kanbidrage med forskning, viden og innovation til kystturismeerhvervet.Det drejer sig blandt andet om innovationsnetværkene for Oplevelsesøkonomi ogTurisme, for Branding og Markedsføring samt for Serviceinnovation.Innovationsnetværkene kan bidrage til at udvikle turismeerhvervet og bygge bro tilforskning- og uddannelsesinstitutioner, for herigennem at styrke den forskningsba-serede udvikling af erhvervet.Et andet relevant tilbud for små og mellemstore virksomheder i turismebranchen erat få et tjek af en innovationsagent.Innovationsagenten hjælper med at afdække, hvordan virksomhedens innovativeudvikling kan styrkes, og sikrer kontakt til relevante eksperter.Der er siden 2007 foretaget over 2000 innovationstjek, og der vil i de næste tre årblive foretaget yderligere 450 innovationstjek årligt.Med etableringen af den nye innovationsfond er der desuden lagt op til at forenkleinnovationssystemet og derved gøre det lettere for virksomheder at finde den rele-vante innovationsordning.På finansloven for 2014 afsættes der i alt 187 mio. kr. til innovationsprojekter.Heraf er 39 mio. kr. afsat til en styrket SMV-indsats som følge af aftale om forde-ling af forskningsreserven i 2014. Midlerne vil blive udmøntes af den nye innova-tionsfond.

Vækstteam og vækstplan om dansk turisme

Yderligere tiltag er på vej. Som erhvervs- og vækstministeren allerede har nævnt,arbejder vi i regeringen på en vækstplan for dansk turisme, som vi lancerer i detnye år.Kystturismen indgår som et væsentligt element i anbefalingerne fra vækstteametfor turisme og oplevelsesøkonomi. Det er derfor helt naturligt, at det også bliver endel af regeringens vækstplan for området.

Afslutning

Med det vil jeg sige tak for opmærksomheden og give ordet videre til ministerenfor by, bolig og landdistrikter.Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelser
Side
4/4