Uddannelses- og Forskningsudvalget 2013-14, Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14, Kulturudvalget 2013-14
FIV Alm.del Bilag 40, BUU Alm.del Bilag 42, KUU Alm.del Bilag 29
Offentligt
1298208_0001.png
1298208_0002.png
1298208_0003.png
8. november 2013
Til udvalgetJeg har hermed fornøjelsen af at fremsende en ”pixi-udgave” af en effektanalyse, somLange Analyser har lavet med støtte fra Kulturministeriet på foranledning afFolkehøjskolernes Forening i Danmark.Analyserne, hvoraf den ene vil have særlig interesse på dit område, viser, athøjskoleophold har dokumenterede markante effekter i forhold til 2 vigtigeuddannelsespolitiske målsætninger:1. Unge, der har afbrudt ungdomsuddannelser, øger deres chancer betragteligt for atkomme tilbage i uddannelsessystemet ved at tage på højskole.2. Unge, der tager på højskole, inden de begynder deres videregående uddannelse,øger deres chancer markant for at gennemføre deres uddannelser.Jeg håber, at disse resultater vil betyde, at man fremover vil inddrage højskoleophold på depolitikområder, hvor der er fokus på, at flere unge påbegynder og gennemfører enuddannelse.Rapporten kan læses i sin fulde længde påwww.ffd.dkDen offentliggøres først på tirsdag, og både DR og Politiken vil omtale den. Den bedesderfor ikke videregivet til andre før da.
Med venlig hilsen
Niels GlahngeneralsekretærFolkehøjskolernes forening i Danmark
Folkehøjskolernes Forening i DanmarkHøjskolernes HusNytorv 7, DK, 1450 København KTlf. +45 3336 4040, Fax +45 3313 9870E-mail: [email protected]www.hojskolerne.dkwww.ffd.dk
Dokumenteret markante effekteraf højskoleopholdEn ny omfattende analyse viser markante effekter af højskoleophold for unge, der harafbrudt en ungdomsuddannelse. Deres chancer for at komme tilbage i uddannelsessyste-met øges betragteligt. Undersøgelsen viser også, at unge, der har været på højskole, harmarkant bedre chancer for at gennemføre en videregående uddannelse. For begge analysergælder resultatet i særlig grad for unge fra såkaldte ikke-uddannelsesvante hjem.Næsten 50.000 danskere, heraf 9.000 unge, tager hvert tager på højskole. Mange flere kun-ne have glæde af et højskoleophold, og Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD) hari en årrække forsøgt at få bedre betingelser igennem for, at unge kan komme på højskole.Fra politisk hold møder vi stor veneration for højskolerne, men støder ofte ind i, at konkretstøtte til højskolerne gøres betinget af, at der kan påvises evidensbaserede resultater på depolitiske indsatsområder.FFD har nu med støtte fra Kulturministeriet fået udarbejdet en effektanalyse af LangeAnalyser, og den viser markante resultater på to uddannelsespolitiske indsatsområder.
Unge, der har afbrudt ungdomsuddannelser, øger deres chancer betragteligt for atkomme tilbage i uddannelsessystemet ved at tage på højskole
Kontrollerer man for effekterne af øvrige forskelle i de to grupper, ender man med, ateffekten er 17 % større ved et højskoleophold i forhold til tilbagevenden til uddannelse endved ikke at være i uddannelsesaktivitet. Denne effekt er særlig markant for unge, der falderfra en erhvervsrettet uddannelse. Her er effekten hele 27 % større.
Side 1/2
Unge, der tager på højskole forud for påbegyndelse af videregående uddannelse, øgerderes chancer markant for at gennemføre deres uddannelser
Effektanalysen viser et lavere frafald hos studerende, der forud for studiestart har været påhøjskole. Hos de studerende, der forud for påbegyndelse af en videregående uddannelsehavde været på højskole, var 16 % efter 2 år faldet fra uddannelsen. Dette skal holdes opmod et frafald på 20 % hos studerende uden forudgående højskoleophold.Kontroller man for effekterne af øvrige forskelle i de to grupper, står man tilbage meden positiv effekt på 6-7 %. Effekten er størst på universiteternes bacheloruddannelser, hvorhøjskoleophold reducerer frafaldet med ca. 10 %.

Højskoleophold er i særlig grad til gavn for unge, der kommer fra

ikke-uddannelsesvante hjem

Der er en stor gruppe unge, som skal klare sig i uddannelsessystemet på lige fod med ungemed langt bedre sociale og kulturelle forudsætninger herfor. Der er derfor set på, om ethøjskoleophold har særlig effekt for disse.I forhold til tilbagevenden til uddannelse efter frafald på en ungdomsuddannelse, viserdet sig, at sandsynligheden for at vende tilbage til uddannelsessystemet efter afbrudterhvervsfaglig uddannelse øges med hele 55 % for unge fra ikke-uddannelsesvante hjem,hvis de tager på højskole efter afbruddet.I forhold til frafald på videregående udannelser viser der sig også en større effekt fordenne gruppe. Frafaldsrisikoen på de videregående uddannelser falder med højskole-ophold for unge fra ikke-uddannelsesvante hjem med ca. 15 %, og på universitetsbachelor-uddannelserne er faldet på ca. 33 % efter ét års og ca. 23 % efter to års studier.Set ud fra et uddannelsespolitisk synspunkt må disse to resultater være iøjnefaldende,idet det er markante uddannelsespolitiske målsætninger både at få flere unge til at gennem-føre en ungdomsuddannelse – især en erhvervsrettet ungdomsuddannelse –, ligesom det eret mål at få flere unge til at gennemføre en videregående uddannelse. Disse målsætningergiver sig bl.a. udtryk i den kontanthjælpsreform, der skal træde i kraft 1. januar 2014.Herudover er især omfanget af frafald på de erhvervsrettede uddannelser steget yderligerede senere år, sådan at der i forhold til denne gruppe skal findes nye veje. Højskolen er nubeviseligt en af disse. Endelig skal nævnes, at SU-reformen fra 2013 havde som et af sinemål at reducere frafaldet ved at få de unge til at gennemføre den uddannelse, som de varpåbegyndt. Også her er det nu påviseligt, at et højskoleophold bidrager positivt.Det er håbet, at disse markante resultater vil medføre, at man fra politisk hold gennembåde lovgivning på relevante områder og forbedrede tilskudsmuligheder vil understøtte, atså mange som muligt kan få gavn af et højskoleophold.Analyserne, der er udarbejdet af Lange Analyser med støtte fra Kulturministeriet, er tilsam-men baseret på oplysninger om 350.000 unge. Den kan ses i sin fulde længde på www.ffd.dkFor yderligere information kontakt Niels Glahn på tlf. 33 36 40 32.
Side 2/2