Uddannelses- og Forskningsudvalget 2013-14
FIV Alm.del Bilag 30
Offentligt
1294527_0001.png
1294527_0002.png
Aunslev den 30. oktober 2013Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser

Vedr. Bekendtgørelse 210 af 01/03/2013 - Bekendtgørelse om adgang til

erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Jeg skriver til Jer vedr. ”kandidat-reglen”, som er en del af ovenstående bekendtgørelse.Kap. 4, § 13”:Ansøgere, der har afsluttet en kandidatuddannelse, kan kun optages på en uddannelse, hvis der er ledigepladser.
Stk. 2.Uddannelsesinstitutionen kan dispensere fra stk. 1, hvis der foreligger usædvanlige forhold.

En kort forhistorie

Jeg blev i 2001 uddannet cand.scient. i Human Ernæring og flyttede til Fyn. Jeg har i 12 år arbejdetsom underviser på Sorø Husholdningsskole, hvor jeg primært har arbejdet med livsstilsomlægningfor unge overvægtige – et dejligt job og en god arbejdsplads. I foråret 2013 (1. maj) blev jeg somen blandt flere fyret på grund af markant manglende elevtilgang. Jeg havde 6 måneders opsigelseog er dermed ledig pr 1. november, jeg blev fritstillet pr 28.juni, da skolen gik på sommerferie.Jeg valgte at se dette som starten på noget nyt, og besluttede mig for at skifte spor, tage en nyuddannelse, hvilket havde ulmet i flere år. Jeg ville gerne læse til bioanalytiker på UniversityCollege Lillebælt i Odense og var til informationsmøder m.m. Min faglige profil samt miteksamensgennemsnit ville umiddelbart give mig adgang. Jeg var ret langt henne ioptagelsesproceduren før, eksistensen af den såkaldte ”kandidat-regel” gik op for mig. Jeg fik lovtil at søge dispensation, men fik besked om at optagelsesudvalget havde taget en principielbeslutning om ikke at dispensere fra denne regel og fik dermed afslag på optagelse.

”Kandidat-reglen” og min situation

Jeg er opmærksom på, at ”kandidat-reglen” er lavet ud fra nogle politiske og samfundsmæssigebetragtninger med henblik på bedst mulig udnyttelse af ressourcerne, hvilket jeg har stor respektfor. Men regler der er lavet på samfundsbasis, udmønter sig nogle gange meget begrænsende forden enkelte person. Hvorledes denne regel påvirker mig, mine muligheder og min situation, vil jegkort gennemgå:Ifølge ”kandidat-reglen” er jeg afskåret fra at skifte spor i mit arbejdsliv, jeg kan ikke tageen anden uddannelse. Havde jeg ”kun” læst til lærer, sygeplejersker eller anden kort ellermellemlang uddannelse kunne jeg søge optagelse på flere uddannelser gennem livet ogskifte spor en eller flere gange. Set med mine øjne meget diskriminerende, da mit liv,
livsvilkår og arbejdsinteresser kan udvikle sig og skifte ligeså meget, som alle andres i løbetaf livet.Jeg er velkommen på et studie med ledige pladser, men dette kan være langt væk bådegeografisk og fra den faglige interesse. Bioanalytikeruddannelsen i Odense er meget søgt,så der vil aldrig være en ledig plads.Ved at tage en ny uddannelse har jeg også inde i overvejelserne at jobmulighederne formig geografisk vil blive større, og dermed tilpasser jeg mig det aktuelle arbejdsmarked i mitnærområde. Jeg har ikke mulighed for at flytte bopæl efter arbejde, da vi bor på en gårdmed en større produktion og har 3 børn velforankret i skole m.m.Jeg blev opsagt pr. 1. maj, fritstillet med fuld løn pr. 28. juni, men er først ledig pr. 1.november. Jeg valgte at søge om uddannelsesstart pr september ’13, da jeg gerne villevidere i livet til trods for, at dette kunne koste mig lønudbetalinger i fritstillingsperioden.Jeg valgte at søge om optagelse hurtigst muligt uden først at belaste samfundet med enkortere eller længere ledighedsperiode på overførselsindkomst. På denne vis frasiger jegmig også muligheder for at få uddannelse under nogen form for voksenløn eller tilskud.Jeg vælger også selv at finansiere mit studie, da jeg ikke har mere SU tilbage, og gør detgerne. Det er jo en investering i min fremtid.Min alder taget i betragtning (41 år), er det nu et sporskifte skal foretages således, at derstadig er et antal fornuftige år på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse.
Jeg kan umuligt være den eneste person, som denne regel påvirker negativt. Jeg vil gerne tageansvar for mig selv og mit eget liv og kan og vil selv finansiere det. Jeg troede, at jeg i dagensDanmark havde frihed til at vælge om og starte forfra og således være en aktiv borger, men herføler jeg mig meget diskrimineret og begrænset og løber panden mod muren.Jeg håber hermed, at udvalget vil tage ”kandidat-reglen” op til kraftig overvejelse ved behandlingaf ovenstående bekendtgørelse.Jeg uddyber gerne min situation og ser frem til at høre nærmere.
Med venlig hilsenAnne Bjørn BeckNederbyvej 22, Aunslev5800 NyborgMail;[email protected]Mobil; 2840 4656