Uddannelses- og Forskningsudvalget 2013-14
FIV Alm.del Bilag 142
Offentligt
1347661_0001.png
1347661_0002.png
201311. marts 2014.
Uddannelses- og Forskningsministeriet.København, den 11. marts 2014.
a.
Uddannelses- og Forskningsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at indgå aftaleom dansk medlemskab af den europæiske forskningsinfrastruktur for biologisk information ”ELI-XIR” under Det Europæiske Molekylærbiologiske Laboratorium (EMBL). Med medlemskabet påta-ger Danmark sig en ubegrænset solidarisk hæftelsesforpligtelse på 2 pct. af eventuelle tab påført DetEuropæiske Molekylærbiologiske Laboratorium. Et eventuelt hæftelseskrav finansieres inden for §19. Uddannelses- og Forskningsministeriet.Den europæiske forskningsinfrastruktur for biologisk information ”ELIXIR” under Det EuropæiskeMolekylærbiologiske Laboratorium (EMBL) har til formål at skabe og drive en stabil ramme for bio-logiske og medicinske databaser, som kan støtte biologisk forskning – både i relation til grundforsk-ningen og til dens anvendelser indenfor medicin, bioteknologi og miljø, i den bioteknologiske indu-stri og i samfundet som helhed.For at opnå dette planlægges det bl.a. at etablere en transnational forskningsinfrastruktur for biolo-gisk information og relateret serviceorienteret virksomhed, der dækker eksisterende nationale forsk-ningsinfrastrukturer og netværk samt implementere en større opdatering af den eksisterende forsk-ningsinfrastruktur for basal molekylær information ved det Europæiske Institut for Bioinformatik(EMBL-EBI), herunder etableringen af et Europæisk Biomolekylært Datacenter.Medlemskabet af ELIXIR indgås formelt af Uddannelses- og Forskningsministeriet og varetages afDanmarks Tekniske Universitet, som står i spidsen for et konsortium, som også består af Køben-havns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet. Herudover samarbejdes med en langrække danske medicinalvirksomheder m.fl.Udgiften til medlemskabet finansieres af Danmarks Tekniske Universitet, der er blevet tildelt enbevilling fra § 19.41.14. Pulje til forskningsinfrastruktur på 25 mio. kr. med henblik på at sikre danskdeltagelse i ELIXIR. Det indgår i Danmarks Tekniske Universitets projektplan, at ca. 21 mio. kr. an-vendes til opbygning af en dansk bioinformatikfacilitet, der vil kunne indgå i den fælleseuropæiskeforskningsinfrastruktur, samt at ca. 4 mio. kr. anvendes til finansiering af det danske medlemsbidragi en fireårig periode. Herefter finansieres det fortsatte medlemskab af konsortiet bestående af univer-siteterne, som er forpligtet til at sikre dansk medlemskab til og med 2018.Der forelægges et aktstykke, da Danmark med medlemskabet af ELIXIR påtager sig en hæftelses-forpligtelse, som ikke på forhånd kan afgrænses. Der er i aftalen om medlemskab en bestemmelse
b.
CE00001314/003400
11. marts 2014.
2
om, at de lande som deltager i ELIXIR påtager sig solidarisk at dække risikoen ved et eventuelt tabpåført Det Europæiske Molekylærbiologiske Laboratorium.Eventuel dansk hæftelse vil dog først blive aktuel, hvis et eventuelt tab ikke kan dækkes af DetEuropæiske Molekylærbiologiske Laboratoriums egen forsikring med en ramme på op til 10 mio. €afhængig af forsikringshændelse eller af ELIXIRs årlige driftsbudget på 8 mio. €. Herefter vil afta-lens solidariske hæftelse træde i kraft, hvoraf Danmark vil skulle dække en andel på omkring 2 pct.af et eventuelt tab.Det er Uddannelses- og Forskningsministeriets vurdering, at risikoen for, at medlemmerne af ELI-XIR vil blive mødt med hæftelsesansvar er yderst begrænset, herunder også det beløbsmæssige om-fang. Såfremt Danmark skulle blive mødt med et hæftelseskrav, forelægges et aktstykke for Finans-udvalget med finansiering inden for de eksisterende økonomiske rammer på § 19. Uddannelses- ogForskningsministeriet.c.Sagen forelægges for Finansudvalget nu med henblik på, at Danmark kan melde sig ind i ELIXIRinden det første bestyrelsesmøde den 4. april 2014, hvor der træffes centrale beslutninger om udvik-lingen af forskningsinfrastrukturen.---Under henvisning til ovenstående anmodes om tilslutning til at indgå aftale om medlemskab i deneuropæiske forskningsinfrastruktur for biologisk information ”ELIXIR” under Det Europæiske Mo-lekylærbiologiske Laboratorium (EMBL). Med medlemskabet påtager Danmark sig en ubegrænsetsolidarisk hæftelsesforpligtelse på 2 pct. af eventuelle tab påført Det Europæiske Molekylærbiologi-ske Laboratorium. På forslag til lov om tillægsbevilling for 2014 optages følgende tekstanmærkning:"Nr.

11.

ad. § 19.41.14.Uddannelses- og forskningsministeren kan indgå aftale om dansk medlemskab af den europæiskeforskningsinfrastruktur for biologisk information ELIXIR under Det Europæiske Molekylærbiologi-ske Laboratorium (EMBL), hvormed Danmark påtager sig en ubegrænset solidarisk hæftelsesforplig-telse på 2 pct. af eventuelle tab påført Det Europæiske Molekylærbiologiske Laboratorium. ”Forslaget medfører ikke udgifter i finansåret.Finansministeriets tilslutning foreligger.
d.e.
f.
København, den 11. marts 2014
SOFIECARSTENNIELSEN/ Peter SlothTil Finansudvalget.