Finansudvalget 2013-14
FIU Alm.del Bilag 86
Offentligt
EuropaudvalgetFinansudvalgetFolketingets økonomiske konsulent
EU-note
TTil:Udvalgenes medlemmer og stedfortrædereFolketingets Økonomiske KonsulentDato:12. marts 2014
Kommissionens vurdering af de makroøkonomiske ubalancer i EU.Danmark ligger lunt i svinget på nøgletal.
SammenfatningDet vigtigste element i Kommissionens nye rapport for Danmark er, atvi nu ikke længere ”lider” af makroøkonomiske ubalancer, og at vi for-ventes også at få nedbragt underskuddet på de offentlige finanser påen holdbar måde.Det betyder, at vi nu ligger lunt i svinget i forhold til tilpasningen i mar-kedet forfast ejendomog virkningerne af en meget høj,privat gældpå økonomien og på stabiliteten i denfinansielle sektor.Kommissionen siger direkte, at ”Danmarks makroøkonomiske udfor-dringer ikke længere udgør nogen væsentlige makroøkonomiske risiciog derfor ikke længere kan identificeres som ubalancer i procedurenfor makroøkonomiske ubalancer”.Danmarks to største handelspartnere har økonomiske ubalancer:Tysklandshar et stort overskud på betalingsbalancen, mensSverigehar usikkerhed omkring boligmarkedet og en høj privat gæld.
1/4
1. IndledningSom led iDet Europæiske Semesterhar Kommissionen netop offentliggjort1sin seneste rapport om demakroøkonomiske ubalanceri EU-landene . Derses endvidere på, hvilke fremskridt de berørte medlemsstater har gjort medhensyn til korrektion af deresbudgetunderskud.
2. Danmark ligger lunt i svinget m.h.t. visse nøgletalDet vigtigste element i Kommissionens nye rapport for Danmark er, at vi nuikkelængere ”lider” af makroøkonomiske ubalancer, og at vi forventes ogsåat få nedbragt underskuddet på de offentlige finanser på en holdbar må-de.Kommissionen siger direkte, at ”Danmarks makroøkonomiske udfordringerikke længere udgør nogen væsentlige makroøkonomiske risici og derfor ikkelængere kan identificeres som ubalancer i proceduren for makroøkonomiskeubalancer”.Det betyder kort og godt, at vi nu ligger lunt i svinget i forhold til de nøgletal,som EU vurderer på.Mere detaljeret siger Kommissionen, at tilpasningen i markedet forfast ejen-dom,og herunder virkningerne af en meget høj,privat gældpå økonomienog påstabiliteteni den finansielle sektor, synes at være inddæmmet.Angående de offentlige finanser forventes Danmark nu at have korrigeret situforholdsmæssigt store underskud i2013på en holdbar måde.
3. Hvad med de andre lande?Kommissionen har konstateret ubalancer i14 medlemsstater:Belgien, Bul-garien, Tyskland, Irland, Spanien, Frankrig, Kroatien, Italien, Ungarn, Neder-landene, Slovenien, Finland, Sverige og Det Forenede Kongerige.
1
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-216_da.htmhttp://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-158_en.htmhttp://ec.europa.eu/economy_finance/economic_governance/documents/2014-03-05_in-depth_reviews_communication_en.pdf
2/4
I Kroatien, Italien og Slovenien betragtes disse oven i købet som værendeuforholdsmæssigt store.ForTysklandgælder specielt, at der er et meget stort overskud på betalings-balancen, hvilket tyder på lavt indenlandsk forbrug og investeringer. Det givernogle ubalancer.ForSverigesiges det, at man har problemer med usikkerhed omkring bolig-priser og stor privat gæld. Et problem, der tidligere var gældende for Dan-mark, men som vi nu tilsyneladende er sluppet af med.Medlemsstater med uforholdsmæssigt store ubalancerKroatienskal tage fat om de store eksterne gældsforpligtelser, de faldendeeksportresultater, højt gældsatte virksomheder og den kraftigt stigende offent-lige gæld - alle forhold, der sker i en situation med lav vækst og ringe tilpas-ningsevne.Italienskal tage fat om den meget store offentlige gæld og den svage ekster-ne konkurrenceevne. Begge har i sidste ende rod i landets langvarige svageproduktivitetsvækst og kræver hurtig og beslutsom handling for at nedbringerisikoen for negative følger for den italienske økonomi og hele euroområdet.Slovenienoplever fortsat uforholdsmæssigt store makroøkonomiske ubalan-cer, som kræver overvågning og fortsat stærk politisk handling, selv om derdog i løbet af året er rettet en anelse op på ubalancerne takket være denmakroøkonomiske tilpasning og politiske tiltag.For så vidt angår Spanien, som foret år sidenfik konstateret uforholdsmæs-sigt store ubalancer, finder Kommissionen, at der er sket en betragtelig tilpas-ning i løbet af året, og at der under de nuværende omstændigheder fortsat vilblive rettet op på dem. Selv om dette danner grundlag for at konkludere, atubalancerne i Spanienikkelængere er uforholdsmæssigt store, understregerKommissionen, at der stadig findes visse risici.Næste skridtDe ubalancer og uforholdsmæssigt store ubalancer, som medlemsstaterneskal rette op på, er forskellige i deres natur. De individuelle dybdegåendeundersøgelser danner et analysegrundlag, som bør bidrage til at åbne dialo-gen med medlemsstaterne i forbindelse med deres udarbejdelseaf de natio-nale reformprogrammer og stabilitets- og konvergensprogrammer(mel-lemfristede budgetplaner).
3/4
Disse skal indsendes til vurdering af Kommissionen inden slutningen af april,hvorefter Kommissionen i begyndelsen af juli vil fremlægge et opdateret sætlandespecifikke henstillinger som afslutning på det europæiske semester. Forde medlemsstater, der oplever uforholdsmæssigt store ubalancer, vil Kom-missionen også tage stilling til, om der er behov for at træffe yderligere foran-staltninger.Grækenland, Cypern, Portugal og Rumænien er ikke omfattet af proceduren iforbindelse med makroøkonomiske ubalancer, eftersom de allerede overvå-ges som led i deres økonomiske tilpasningsprogrammer.
Med venlig hilsenAsk Lund Jakobsen/ Niels Hoffmeyer (3602)
4/4