Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del Bilag 97
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Kemi & Fødevarekvalitet
Sagsnr.: 2013-29-221-01914/Dep sagsnr: 23088
Den 19. november 2013
FVM 210
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om om gennemførelsesbestemmelser vedrørende oprindelsesmærkning af
fersk, kølet og frossent kød fra svin, får, ged og fjerkræ (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremlagt udkast til forslag om gennemførelsesbestemmelser vedrø-
rende oprindelsesmærkning af fersk, kølet og frossent kød fra svin, får, ged og fjerkræ.
Forslaget vurderes generelt at give bedre forbrugerinformation, men vurderes samtidig
at påvirke de erhvervsøkonomiske konsekvenser og administrative byrder for det danske
erhverv negativt. Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødeva-
rekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 28. november 2013. Regeringen kan støtte et
forslag, der tager behørigt hensyn til forbrugerinteresser og samtidigt er mindst muligt
bebyrdende for erhvervet.
Baggrund
Kommissionen har fremlagt udkast til forslag om gennemførelsesbestemmelser vedrø-
rende oprindelsesmærkning af fersk, kølet og frossent kød fra svin, får, ged og fjerkræ.
Forslaget er fremsat med hjemmel i Europa-Parlamentet og Rådets forordning (EU) Nr.
1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne art. 26, stk. 2, litra b. I henhold til
art. 26, stk. 8 skal Kommissionen senest 13. december 2013 vedtage gennemførelses-
retsakter til art. 26, stk. 2, litra b.
Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Den Stående Komité for Fødevarekæ-
den og Dyresundhed. Afgiver Komitéen en positiv udtalelse med kvalificeret flertal, ved-
tager Kommissionen forslaget. Afgiver Komitéen en negativ udtalelse med kvalificeret
flertal, vedtager Kommissionen ikke forslaget, idet Kommissionen inden for to måneder
kan forelægge Komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned kan forelægge forsla-
get for appeludvalget. Afgives der ikke nogen udtalelse med kvalificeret flertal, kan
Kommissionen vedtage forslaget/indenfor to måneder forelægge komitéen et ændret for-
slag eller indenfor en måned forelægge forslaget for appeludvalget.
Forslaget forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden
og Dyresundhed (SCoFCAH) den 28. november 2013.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2
Nærhedsprincippet
Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er
derfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med
nærhedsprincippet.
Formål og indhold
I henhold til forordningen om fødevareinformation til forbrugerne skal der indføres obli-
gatorisk oprindelsesmærkning på kød fra svin, får, ged og fjerkræ. Til afdækning af
hvordan mærkning med oprindelse på kød fra svin, får, ged og fjerkræ i praksis skal ske,
har Kommissionen lavet en konsekvensanalyse til belysning af, hvilke økonomiske kon-
sekvenser det skønnes, at disse krav vil få. Af konsekvensanalysen fremgår, at Kommis-
sionen har undersøgt tre forskellige løsningsforslag:
1. Mærkning med EU/ikke-EU,
2. Mærkning på landeniveau (medlemsstat/tredjeland) for opvækst- og slagtested
3. Mærkning på landeniveau (medlemsstat/tredjeland) for føde, opvækst- og slagtested.
Kommissionen har i sit udkast til forslag lagt op til en obligatorisk mærkning i henhold til
løsningsforslag 2 – mærkning på landeniveau (medlemsstat/tredjeland) for opvækst- og
slagtested. I forhold til bestemmelse af opvækststed gælder:
for svin, at opvækstlandet er det sidste land, dyret er opvokset i, når denne peri-
ode er mindst 6 måneder.
for geder og får, at opvækstlandet er det land, hvor dyret har levet mindst tre-
fjerdedele af sit liv.
for fjerkræ, at opvækstlandet er det sidste land, dyret er opdrættet i, når denne
periode er mindst en måned.
Hvis dyret er slaget før det er 6 måneder, eller for svin og fjerkræ før dyret er 1
måned, er opdrætslandet det land, hvor hele dyrets opdrætsperiode er sket.
Hvis opvækstperioden ikke er tilstrækkelig lang til at falde ind under overstående, skal
opvækstlandet angives som opvokset i forskellige EU medlemsstater eller tredjeland.
Hvis der er tale om dyr der er født, opvokset og slagtet i én medlemsstat eller et tredje-
land kan oprindelsesmærkningen gives under samlebetegnelsen ”oprindelse”. Dette frem
for at give udspecificering med både opvækst og slagtested. Hvor kød sælges til forbru-
geren som en pakke med forskellige stykker kød af forskellig oprindelse (for eksempel en
grill-bakke), skal oprindelsen for de enkelte stykker kød fremgå i overensstemmelse med
overstående. Der foreslås undtagelsesbestemmelse for kød fra 3. lande, der sælges i EU,
hvor der i forhold til opvækst kun mærkes med ikke-EU. Derudover er der en generel
undtagelse i forhold til hakket kød og afpudsninger, som kun behøver at mærkes med
EU/ikke-EU.
Udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1302119_0003.png
3
Gældende dansk ret
Reglerne i forordningen om fødevareinformation er umiddelbart gældende fra den 13. de-
cember 2014 i Danmark og de øvrige medlemsstater. Gennemførelsesretsakter på bag-
grund af forordningen er også umiddelbart gældende for alle medlemsstaterne.
Konsekvenser
1. Statsfinansielle konsekvenser og administrative konsekvenser for det offentlige:
Af Kommissionens konsekvensanalyse fremgår, at kontrolmyndighedernes omkostninger
kan stige i form af omstillingsudgifter til nye kontrolkrav. Udgifterne forventes at skulle
afholdes inden for egen ramme.
2. Erhvervsmæssige konsekvenser og administrative konsekvenser for virksomhederne:
Det konkluderes i Kommissionens konsekvensanalyse, at håndtering af oprindelses-
mærkning på kød fra svin, får, ged og fjerkræ uden tvivl vil betyde en stigning i omkost-
ninger for erhvervet. Man vurderer dog, at omkostningerne over tid vil falde, når erhver-
vet har tilpasset sig de nye mærkningsregler.
Erhvervsstyrelsen finder, at obligatorisk mærkning med oprindelse på kød fra svin, får,
ged eller fjerkræ vil medføre særdeles omfattende administrative konsekvenser for er-
hvervslivet – både i form af omstillingsomkostninger og løbende administrative byrder.
Erhvervsstyrelsen har regnet på de administrative byrder for obligatorisk oprindelses-
mærkning på oksekød og har fundet, at de ligger på knap 120 mio. kr. årligt. Grundet en
stor dansk produktion af svinekød kan de løbende administrative konsekvenser vedr.
mærkning af oprindelse på kød fra svin forventes at blive betydeligt højere end byrderne
ved oprindelsesmærkning af oksekød. En AMVAB-måling af de løbende administrative
konsekvenser ved mærkning af kød fra svin, får, ged og fjerkræ fra 2010 viste, at det år-
ligt ville koste 585 mio. kr. Herudover kommer mistet indtægt på eksport som nedenfor
uddybet. Ved denne måling blev der taget udgangspunkt i, at både dyrets føde-, op-
vækst- og slagtested, skulle angives. Det nuværende udkast fra Kommissionen lægger
som bekendt op til, at der kun skal mærkes med dyrets opvækst- og slagtested. Derfor
skønner Erhvervsstyrelsen, at kravene ikke vil blive så omfattende, men at der stadig vil
være tale om væsentlige administrative byrder for erhvervet. Det skønnes derfor, at de
kommende bestemmelser om oprindelsesmærkning på kød fra svin, får, ged og fjerkræ
vil medføre løbende administrative konsekvenser for danske virksomheder på mellem
120 mio. kr. og 585 mio. kr. årligt på samfundsniveau. For at gøre administrationen let-
tere for erhvervet anbefaler Erhvervsstyrelsen, at Fødevarestyrelsen udarbejder en vej-
ledning til gennemførelsesbestemmelserne for at præcisere og eksemplificere forskellige
situationer for mærkning af kød.
Jo mere deltaljerede krav, der fastsættes til oprindelsesmærkning, desto mere admini-
strativt bebyrdende vil det blive for erhvervet, i form af:
- Øgede omkostninger, emballagespild og madspild som følge af behov for hyppig
emballageændringer for at emballagen skal passe til fødevarens oprindelse, hvil-
ket kan betyde stor risiko for fejl.
- Øgede omkostninger pga. madspild og øget ressourceanvendelse i forbindelse
med rengøring af maskiner imellem hver produktion af råvarer med en bestemt
oprindelse.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1302119_0004.png
4
-
-
-
-
Markant øgede omkostninger til kontrol, som ikke er fødevaresikkerhedsmæssigt
betinget/begrundet.
Øgede omkostninger og kompleksitet i indkøb af råvarer (mindre fleksibilitet i
sourcing af råvarer, hvis råvaren skal have samme oprindelse).
Større kompleksitet i opbevaring af råvarer og færdigvarer (de enkelte råva-
rer/færdigvarer skal opbevares separat efter oprindelse)
Fratagelse af virksomhedernes mulighed for at producere up market produkter
som følge af manglende differentiering.
Forslaget vil endvidere have erhvervsøkonomiske konsekvenser, idet udgifterne til dele af
kontrollen forudsættes gebyrfinansieret.
Dertil kommer de for branchen økonomiske konsekvenser for eksporten, som kan forven-
tes som følge af forslaget. Disse vurderer Landbrug & Fødevarer vil udgøre 260 mio kr.
Disse konsekvenser skyldes, at man kan forvente en øget re-nationalisering af marke-
derne, hvilket vil have indflydelse på prisen, og som vil få konsekvenser for Danmark, da
vi eksporterer ca. 90% af produktionen af svinekød.
3. Lovgivningsmæssige konsekvenser:
En vedtagelse af forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser.
4. Konsekvenser for miljø, sundhed og forbrugerbeskyttelse:
En vedtagelse af forslaget skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.
Høring
Udkast til Forslag har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende be-
mærkninger:
Landbrug & Fødevarer mener, at de kommende ordninger for oprindelsesmærkning på
EU-niveau skal etableres, så de bliver så lettilgængelige, ubureaukratiske og let anven-
delige for virksomhederne som muligt. Der bør være et knivskarpt fokus på, at ordnin-
gerne er så omkostningsneutrale for virksomhederne som overhovedet muligt. Derfor
ønsker Landbrug & Fødevarer, at oprindelsesmærkning på kød fra svin, får, ged og fjer-
kræ gennemføres på mærkningsniveauet EU/ikke EU. Landbrug & Fødevarer ser dog
Kommissionen udkast til regler som et udtryk for, at Kommissionen søger en balanceret
tilgang. Efter mange rettelser til dokumentet kan Landbrug & Fødevarer støtte Kommissi-
onens udkast til regler, som det nu foreligger. Landbrug & Fødevarer finder, at den eksi-
sterende ordning vedr. oprindelsesmærkning af oksekød bør tilpasses den model, som er
fremlagt af Kommissionen i nærværende udkast.
De Samvirkende købmænd mener overordnet set, at krav om obligatorisk oprindelses-
mærkning på kød fra svin, får, ged og fjerkræ vil indebære en ganske betydelig byrde for
erhvervet, uden at det vil bidrage til øget fødevaresikkerhed. For dog at begrænse de
administrative byrder og risikoen for fejl i mærkningen mest muligt, så foretrækker De
Samvirkende Købmænd, at mærkningen sker på et så lidt specifikt niveau som muligt.
Derfor ønsker De Samvirkende købmænd en mærkning med EU/ikke EU. Af mere speci-
fikke kommentarer til udkastet har De Samvirkende købmænd nævnt, at de frygter, at
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1302119_0005.png
5
udkastet lægger op til et mængderegnskab på batchniveau, sådan som det på et tids-
punkt var for oksekødsmærkningen.
Coop frygter de administrative byrder, som kan følge med et obligatorisk mærkningskrav
om oprindelse. Man må forvente, at byrderne bliver mindst lige så store som for oksekø-
det. De mener, at udkastet til regler lægger op til en regulering, der bliver helt overdre-
ven ambitiøs, og som bliver håbløs at arbejde med i praksis. De opfordrer derfor til, at vi
kun stiller krav om mærkning med slagteland, da denne oprindelse altid er kendt og
identificeret for samtlige dyr.
Danske Slagtermestre har bemærket, at Kommissionens udkast til regler lægger op til et
valg af mærkningsniveau, som ikke understøttes af konklusionerne i Kommissionens
konsekvensanalyse. Den fremlagte model er derfor ude af proportioner og må nærmest
karakteriseres som erhvervsfjendtlig, som er langt fra i tråd med Fødevareministeriets
erhvervsfremmende hensigter. Krav om oprindelsesmærkning vil ikke give nogen øget
forbrugersikkerhed, idet det ikke vil kunne dæmme op for svindelsager. Regeludkastet vil
efter Danske Slagtermestre’s vurdering blive ekstra bebyrdende for små og mellemstore
virksomheder, og der er risiko for, at mærkningen bliver så kompleks, at forbrugernes
forvirres eller overinformeres, når de samtidig skal forholde sig til alle de øvrige kom-
mende krav til forbrugeroplysninger i mærkningsforordningen. Helt grundlæggende me-
ner Danske Slagtermestre, at man ikke har afvejet erhvervets interesser seriøst nok i
forhold til forbrugerorganisationernes ønsker. Danske Slagtermestre stiller spørgsmåls-
tegn ved, om forbrugerne i sidste ende ønsker at umuliggøre en forbrugernær produktion
i små og mellemstore virksomheder, og om vi fra dansk side kan holde til en så nytteløs
og besværlig mærkningsordning.
DI Fødevarer er overordnet imod obligatorisk oprindelsesmærkning. De mener, at erfa-
ringerne med oksekødsmærkningen har vist, at det er besværligt og i bund og grund
hindrer et fælles europæisk marked. DI foretrækker derfor den mindst vidtgående model
for oprindelsesmærkning på kød fra svin, får, ged og fjerkræ - nemlig oprindelse på
mærkningsniveauet EU/ikke EU. Det vil give mest mulig manøvrerum for virksomhederne
og er desuden i tråd med EU`s oprindelsesmærkningsregler ”EU/ikke-EU-jordbrug” på
økologiske produkter. Oprindelsesmærkning vil have en del konsekvenser for handlen.
Hjemmemarkedet i Danmark er meget lille, og danske virksomheder producerer derfor
produkter til eksport til en lang række lande. Hvis en lovgivning om mærkning af oprin-
delsesland bliver indført, må vi formode, at kunder fra mange lande vil forlange, at deres
produkter er fremstillet udelukkende med brug af råvarer fra det pågældende land. Et
sådant krav vil massivt øge transporten af kød rundt omkring i Europa, hvilket vil have
betydelige miljømæssige konsekvenser. Hvis en lovgivning om mærkning af oprindelses-
land indføres på EU-plan vil såvel danske som andre europæiske virksomheder opleve de
samme negative konsekvenser, ligesom en sådan lovgivning af mange handelspartnere
udenfor Europa vil blive set som en handelshindring, der kan betyde markante risici for
den store danske eksport af fødevarer. Det vil desuden påføre virksomhederne ekstra
udgifter til sporbarhedsoplysninger, styringer af produktion, mærkning mv. DI frygter
desuden, at der vil blive stillet ekstra krav til adskillelse af produkter og minimering af ri-
siko for sammenblanding. Blandt andet vil det ikke længere være muligt at anvende
overskudsråvarer fra tidligere produktioner, såfremt disse indeholder kød af anden oprin-
delse. DI finder desuden, at der er risiko for, at der i situationer med udbrud af for ek-
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1302119_0006.png
6
sempel husdyrsygdomme i et land vil ske det, at dette lands produkter bliver fravalgt
som følge heraf. Det kan medføre ændret forbrugeradfærd med fravalg af hele det på-
gældende lands kødprodukter.
Dyrenes Beskyttelse synes overordnet set, at det er positivt, at der tages skridt til at få
en bedre oprindelsesmærkning på flere animalske produkter. Dyrenes Beskyttelse finder
dog, at oprindelsesmærkning burde gælde for alle husdyrearter og ikke kun nogle særligt
udvalgte. Desuden mener Dyrenes Beskyttelse at oprindelsesmærkning på forskellige
husdyrearter også bør gælde for forarbejdede produkter, såsom pølser, pålæg og færdig-
retter. Men også alle øvrige animalske produkter, herunder mejeriprodukter, bør være
omfattet af oprindelsesmærkning. Dyrenes Beskyttelse mener, at det er vigtigt, at pro-
dukterne også mærkes med fødeland, da det giver forbrugeren indsigt i, hvor dyret har
levet den første periode af sit liv og dermed også, om dyret har været udsat for en læn-
gere transport forud for videre opfedning.
Forbrugerrådet har ved tidligere lejligheder anført, at forbrugerne bør oplyses bedst mu-
ligt om deres fødevarer, herunder oprindelsen på fødevaren. Herudover peges på, at en
undersøgelse fra 2013 viser, at forbrugeren ser oprindelsesmærkning som en vigtig in-
formation. 67 % mener, at oprindelsesmærkning er meget eller forholdsvis vigtig.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Idet Kommissionen har lagt op til, at der skal mærkes med oprindelse angivet på lande-
niveau for både opvækst og slagtested for svin, får, ged og kylling, vurderes det ikke
længere realistisk, at et muligt kompromis kan blive at begrænse mærkning med EU/ikke
EU, som dele af erhvervet foreslår. Denne løsning vurderes heller ikke at imødekomme
forbrugernes efterspørgsel efter at blive oplyst bedst muligt om deres fødevarer, herun-
der oprindelsen på fødevaren.
Kommissionens seneste kompromisforslag vurderes at afspejle balancen mellem hensy-
net til forbrugernes efterspørgsel efter yderligere oprindelsesmærkning overfor hensynet
til at begrænse forslagets bebyrdende konsekvenser for erhvervet mest muligt. Regerin-
gen agter på den baggrund at stemme for et kommende forslag med samme indhold som
Kommissionens seneste udkast til forslag.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Under forhandlingerne af forordningen om fødevareinformation var medlemsstaterne delt
i spørgsmålet om oprindelsesmærkning. Østrig, Frankrig, Portugal, Italien og Grækenland
var fortalere for krav om obligatorisk oprindelsesmærkning, hvorimod Sverige, Belgien,
Tyskland, Danmark, Polen, Spanien, Litauen, Estland, Nederlandene og Storbritannien
støttede, at oprindelsesmærkning fortsat skulle være frivillig. Det har desuden været
fremført i andre sammenhænge fra de nyere medlemsstater, der ikke nødvendigvis mar-
kerer sig i debatten, at de har vanskeligheder ved lovgivningskrav, der vil fordyre føde-
vareproduktionen. Nærværende forslag repræsenterer det kompromis under forhandlin-
gerne af forordningen om fødevareinformation, som kunne opnå kvalificeret flertal i Rå-
det. Hvordan mærkningskravet nærmere skulle udmøntes er overladt til de aktuelle for-
handlinger af gennemførelsesbestemmelserne.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
7
Der skal tages forbehold for, at ovenstående holdningstilkendegivelser kan have ændret
sig siden forhandlingerne i 2011.
Kommissionen har forpligtiget sig til at udgive en rapport om oprindelsesmærkning på
kød som ingrediens. Rapporten forventes at udkomme i den nærmeste fremtid.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.