Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del Bilag 548
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet
/
ANG
Sagsnr.:
26635
Dato:
23. juni 2014
FVM 296
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til fastsættelse af maksimalt tilladte mængder for Carminer (E 120),
Chlorophyll-kobber-kompleks og chlorophyllin-kobber-kompleks (E 141), Annat-
toekstrakter (E 160 b) samt Paprikaekstrakt (E 160c) i visse oste ved ændring af bi-
lag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag til fastsættelse af maksimalt tilladte mængder for tilsæt-
ningsstofferne Carminer (E 120), Chlorophyll-kobber-kompleks og chlorophyllin-kobber-
kompleks (E 141), Annattoekstrakter (E 160 b) samt Paprikaekstrakt (E 160c) i visse oste. Der
er ikke sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget. Forslaget er i overensstemmelse
med øvrige kriterier i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. de-
cember 2008 om fødevaretilsætningsstoffer om, at der skal være teknologisk begrundelse for
anvendelsen, og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vur-
deres at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Forslaget forventes sat til af-
stemning den 1. juli 2014. Regeringen kan støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008
om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om fastsættelse af maksimalt tilladt
mængde for tilsætningsstofferne Carminer (E 120), Chlorophyll-kobber-kompleks og chlorop-
hyllin-kobber-kompleks (E 141), Annattoekstrakter (E 160 b) samt Paprikaekstrakt (E 160c) i
visse oste.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-
ning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med
hjemmel i artikel 3, stk. 1 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af
16. december 2008 om en fælles godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, føde-
vareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité for
Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fore-
lægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-
holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,
såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for
tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dy-
resundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der
udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1383453_0002.png
vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har
udtalt sig inden for tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og
Dyresundhed (SCoFCAH) den 1. juli 2014.
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale om
gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Formål og indhold
Ifølge forslaget ønskes farvestofferne Carminer (E 120), Chlorophyll-kobber-kompleks og
chlorophyllin-kobber-kompleks (E 141), Annattoekstrakter (E 160 b) samt Paprikaekstrakt (E
160c) anvendt i visse typer af specielle oste.
Carminer (E 120) ønskes godkendt til rød pesto ost. Stoffet er i forvejen godkendt til en lang
række fødevarer, blandt andet også til oste med rød marmorering i samme mængder, som der
ønskes godkendt til rød pesto oste.
Annattoekstrakter (E 160 b) ønskes godkendt til rød og grøn pesto oste. Farvestoffet er i for-
vejen godkendt til en lang række fødevarer, herunder til modnet orange, gul og perlehvid ost.
For Chlorophyll-kobber-kompleks og chlorophyllin-kobber-kompleks (E 141) og Paprikaekstrakt
(E 160c) er der tale om en korrektion, idet disse farvestoffer var tilladt i modnede aromatise-
rede oste i henhold til farvestofdirektivet. Ved en fejl er dette ikke gengivet i EU-listen, hvorfor
nærværende forslag korrigerer for denne fejl.
Kommissionen finder, at anvendelsen af stofferne er i overensstemmelse med kriterierne fast-
sat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer, som er:
- at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,
- at der er en teknologisk begrundelse, samt
- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af Carminer (E 120), Chlorophyll-kobber-
kompleks og chlorophyllin-kobber-kompleks (E 141), Annattoekstrakter (E 160 b) samt Papri-
kaekstrakt (E 160c) i visse oste finde anvendelse 20. dagen efter offentliggørelsen.
Udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.
I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer og de-
res anvendelsesbetingelser (bilag II). EU-listen for tilsætningsstoffer (bilag II) fandt anvendel-
se fra 1. juni 2013.
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1383453_0003.png
Konsekvenser
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vurderes
heller ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.
Da det for så vidt angår rød og grøn pesto oste drejer sig om nicheprodukter er den Europæi-
ske Fødevaresikkerhedsautoritet ikke blevet konsulteret, idet det vurderes af Kommissionen,
at de søgte anvendelser til nicheprodukter ikke vil bidrage væsentligt til indtaget af farvestof-
ferne Carminer (E 120) og Annattoekstrakter (E 160 b).
Fødevarestyrelsen har ikke forelagt sagen for DTU Fødevareinstituttet.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Dan-
mark og EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen.
De samvirkende Købmænd (DSK) kan støtte forslaget.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-
sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsæt-
ningsstoffer sker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16.
december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier:
at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig,
at der er et teknologisk behov for anvendelsen, samt
at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for de pågældende tilsætningsstoffer, og regeringen
agter på den baggrund at stemme for forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-
lemsstater.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
3