Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del Bilag 459
Offentligt
1371226_0001.png
1371226_0002.png
1371226_0003.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og Fødevarekvalitet/MECHSagsnr:26227Dato:20. maj 2014FVM 276GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALGom forslag til fastsættelse af maksimalgrænseværdier for tilsætningsstofferne Cal-ciumascorbat (E 302) og Natriumalginat (E 401) til visse færdigpakkede uforarbej-dede frugter og grøntsager ved ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag til fastsættelse afmaksimalt tilladt mængdefor tilsætnings-stofferne Calciumascorbat (E 302) og Natriumalginat (E 401) til visse færdigpakkede uforar-bejdede frugter og grøntsager. Der er ikke sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget.Forslaget er i overensstemmelse med øvrige kriterier i Europa-Parlamentets og Rådets forord-ning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer om, at der skalvære teknologisk begrundelse for anvendelsen, og at anvendelsen ikke må vildlede forbruge-ren. En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmarkog EU. Forslaget forventes sat til afstemning den 26. maj 2014. Regeringen kan støtte forsla-get.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om fastsættelse af maksimalt tilladtmængde for tilsætningsstofferne Calciumascorbat (E 302) og Natriumalginat (E 401) til vissefærdigpakkede uforarbejdede frugter og grøntsager.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-ning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt medhjemmel i artikel 7, stk. 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af16. december 2008 om en fælles godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, føde-vareenzymer og fødevarearomaer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fore-lægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dy-resundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, derudtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionenvedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke harudtalt sig inden for tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 26. maj 2014.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdIfølge forslaget ønskes stofferne calciumascorbat (E 302) og natriumalginat (E 401) godkendtsom overfladebehandlingsmidler til visse udskæringer af færdigpakkede friske frugter oggrøntsager. Stofferne danner tilsammen en beskyttelse mod frugtens naturlige nedbrydningved kontakt med ilt.Calciumascorbat (E 302) og natriumalginat (E 401) tilhører gruppen af tilsætningsstoffer, forhvilken der ikke er fastsat en grænse for acceptabel daglig indtagelse (ADI). Dette idet der in-gen risiko er ved stofferne med mindre der indtages overdrevne mængder. På trods af dettefastsættes en maksimalt tilladt mængde for hvor meget af stofferne, der må tilsættes for atopnå den ønskede teknologiske virkning. De foreslåede maksimalt tilladte mængder fastsættesofte på baggrund af de ønskede anvendelser herunder den specifikke mængde af stofferne,som fremgår af ansøgningen. Når der ikke er fastsat en ADI for stofferne, er de maksimalt til-ladte mængder et udtryk for den mængde af stofferne, som der rent teknologisk er behov forat anvende.Kommissionen finder, at anvendelsen af stofferne er i overensstemmelse med kriterierne fast-sat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 omfødevaretilsætningsstoffer, som er:- at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig,- at der er et teknologisk behov for anvendelsen, samt- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af calciumascorbat (E 302) og natriumalginat (E401) som overfladebehandlingsmidler til visse udskæringer af færdigpakkede friske frugter oggrøntsager finde anvendelse 20. dagen efter offentliggørelsen.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer og de-res anvendelsesbetingelser (bilag II). EU-listen for tilsætningsstoffer (bilag II) fandt anvendel-se fra 1. juni 2013.KonsekvenserForslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vurderesheller ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.
2
Der er ingen risiko ved indtag af calciumascorbat (E 302) og natriumalginat (E 401). Derfor eren risikovurdering hverken foretaget af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)eller DTU Fødevareinstituttet.En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Dan-mark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke indkommet bemærkninger.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsæt-ningsstoffer sker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16.december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier:- at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig,- at der er et teknologisk behov for anvendelsen, samt- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.Disse kriterier vurderes at være opfyldt for de pågældende tilsætningsstoffer, og regeringenagter på den baggrund at stemme for forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
3