Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del Bilag 32
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet
Sagsnr.: 2013-29-221-01896/Dep. sagsnr: 22864
Den 11. oktober 2013
FVM 197
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til godkendelse af svovldioxid - sulfitter (E 220-228) til aromatisere-
de vine og produkter heraf som defineret ved forordning 1601/191 ved ændring
af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer
(komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag til godkendelse af tilsætningsstofferne svovldioxid -
sulfitter (E 220- 228) til aromatiserede vine og produkter heraf. DTU Fødevareinstituttet
vurderer, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget. Forslaget er i
overensstemmelse med øvrige kriterier i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer om, at de skal være
sundhedsmæssigt forsvarlige, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen,
samt at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vurderes at
betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Regeringen kan således støtte
forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af
tilsætningsstofferne svovldioxid
sulfitter (E 220- 228) til aromatiserede vine og produk-
ter heraf.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.
Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité
for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forsla-
get, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig
med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen ved-
tager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har
udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité
for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for
Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-
Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæ-
den og Dyresundhed (SCoFCAH) den 21. oktober 2013.
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale
om gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Formål og indhold
Forslaget vedrører godkendelse af svovldioxid - sulfitter (E 220- 228) som konserve-
ringsmidler til aromatiserede vine, drikkevarer på basis af aromatiserede vine og cock-
tails på basis af aromatiserede vine i en mængde op til 200 mg/l. Stofferne hindrer oxi-
dation og forebygger mikrobiologisk forurening og bidrager derved til at bibeholde sma-
gen og farven af produktet.
Traditionelt fremstilles aromatiserede vine, og produkter heraf, af vine såsom rødvin,
hvidvin og rosévin. Et indhold af sulfit i aromatiseret vin er således allerede tilladt, idet
de overføres fra hovedingrediensen vin. Producenter af aromatiserede vine og produkter
heraf, har imidlertid ved produktionsforsøg kunnet fremstille bedre aromatiserede vine
ved at tilsætte sulfitter under produktionen frem for at basere holdbarheden på sulfitind-
holdet fra vinen. Produktionsforsøgene viste, at der ved tilsætning af sulfit sikredes en
bedre holdbarhed og samtidig en forbedring af smagen og farven. Der er således en tek-
nologisk begrundelse for anvendelse af sulfitter til aromatiserede vine og produkter her-
af.
Det er i dag tilladt at tilsætte mellem 150 -250 mg/l sulfit til vin alt efter vinens type og
sukkerindhold, og for særlige søde vine med beskyttet geografisk betegnelse kan der gi-
ves tilladelse til at tilsætte op til 400 mg/l, jf. Kommissionens forordning 606/2009 om
gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 for så vidt angår
kategorier af vinavlsprodukter, ønologiske fremgangsmåder og restriktioner i forbindelse
hermed.
Det er et krav, at anvendelse af sulfitter skal være mærket på fødevaren i overensstem-
melse med reglerne om mærkning af alergene stoffer.
Kommissionen finder, at anvendelsen af svovldioxid - sulfitter (E 220- 228) er i overens-
stemmelse med kriterierne fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som er, at de skal være
sundhedsmæssigt forsvarlige, at der er en teknologisk begrundelse samt at anvendelsen
ikke vildleder forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af svovldioxid - sulfitter (E 220-228) som
konserveringsmidler til aromatiserede vine, drikkevarer på basis af aromatiserede vine
og cocktails på basis af aromatiserede vine finde anvendelse 20. dagen efter offentliggø-
relsen.
Udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1289544_0003.png
3
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.
I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer og
deres anvendelsesbetingelser (bilag II). EU-listen for tilsætningsstoffer (bilag II) fandt
anvendelse fra 1. juni 2013.
Konsekvenser
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser, administrati-
ve, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er ikke blevet hørt, idet svovldioxid
sulfitter (E 220- 228) allerede er tilladt i lignende drikkevarer, som for eksempel vine.
Aromatiserede vine betragtes som et alternativ til andre alkoholiske drikkevarer, hvorfor
indtaget af sulfitter vurderes ikke at blive forøget. Kommissionen vurderer at anvendel-
sen af sulfitter i aromatiserede drikkevarer ikke giver anledning til sundhedsmæssige be-
tænkeligheder.
DTU Fødevareinstituttet har ingen sundhedsmæssige betænkeligheder ved anvendelsen.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i
Danmark og EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærknin-
ger:
Advokatrådet har ingen bemærkninger.
Vin og Spiritus Organisationen i Danmark støtter en mere fleksibel lovgivning, hvor det er
tilladt at tilsætte sulfitter i aromatiserede vine og produkter heraf, så længe niveauet i
slutproduktet ikke overskrider den eksisterende grænse på 200 mg/l for vinprodukter og
lignende. Det har ikke betydning, om sulfitterne tilsættes i begyndelsen eller slutningen
af produktionsprocessen, blot maksimumgrænsen (200 mg/l) ikke overskrides i slutpro-
duktet.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for
tilsætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af
tilsætningsstoffer sker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier:
at der er et teknologisk behov for anvendelsen,
at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarligt samt
at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
4
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof. Regeringen
ønsker ikke, at lovgivningen udformes på en måde, som indebærer et øget indtag af sul-
fitter. Forslaget, som grundlæggende er udtryk for tilladelse af en mere fleksibel produk-
tionspraksis, der ikke vurderes at øge sulfitindtaget, er i overensstemmelse med denne
målsætning. Regeringen agter på den baggrund at stemme for forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre
medlemsstater.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.