Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet
Sagsnr.: 2012-29-221-01279/Dep sagsnr: 22857
Den 10. oktober 2013
FVM 196
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til godkendelse af Magnesium Dihydrogen Diphosphat (E 450 (ix))
som hævemiddel og surhedsreguleringsmiddel i diverse fødevarer ved ændring
af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt
godkendelse af krav til renhed og identitet for Magnesium Dihydrogen
Diphosphat (E 450 (ix)) ved ændring af forordning (EU) nr. 231/2012 (komité-
sag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag til godkendelse af tilsætningsstoffet Magnesium Dihy-
drogen Diphosphat (E 450 (ix)) til diverse fødevarer. Forslaget indeholder også forslag til
godkendelse af renhedskriterier for stoffet. Der er ikke sundhedsmæssige betænkelighe-
der ved forslaget. Forslaget er i overensstemmelse med øvrige kriterier i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødeva-
retilsætningsstoffer om, at de skal være sundhedsmæssige forsvarlige, at der skal være
teknologisk begrundelse for anvendelsen, samt at anvendelsen ikke må vildlede forbruge-
ren. En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Dan-
mark og EU. Regeringen kan således støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af
et nyt tilsætningsstof, Magnesium Dihydrogen Diphosphat (E 450 (ix)), til diverse fødeva-
rer.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3, artikel 14 og artikel 30, stk. 5 i Eu-
ropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 7, stk. 5 i Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles godkendelses-
procedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité
for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forsla-
get, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig
med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen ved-
tager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har
udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet
og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal in-