Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del Bilag 30
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet
Sagsnr.: 2013-29-24-05044/Dep. sagsnr: 22856
Den 10. oktober 2013
FVM 195
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til Kommissionens forordning om godkendte røgaromaer til anven-
delse i og på fødevarer (komitesag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Forslaget vedrører etableringen af en EU-liste over de primære røgaromaer, som danner
basis for fremstilling af alle røgaromaer, der anvendes i og på fødevarer. Røgaromaer
anvendes i dag bredt i fødevareproduktionen og ikke alene som erstatning for traditionel
røgning. Forslaget indebærer en begrænsning af anvendelsen af røgaromaer i forhold til
det, der gælder i dag. Anvendelse af røgaromaer er en sundhedsmæssig forbedring i for-
hold til traditionel røgning, men de foreslåede anvendelser giver ikke det beskyttelsesni-
veau for alle røgaromaerne, som er påkrævet for at følge de videnskabelige vurderinger.
Regeringen støtter generelt en harmonisering af området, men regeringen kan på det
foreliggende grundlag ikke støtte forslaget, idet forslaget ikke følger den Europæiske Fø-
devaresikkerhedsautoritets (EFSA) videnskabelige anbefalinger.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt et forslag til Kommissionsforordning om en udtømmende
liste over godkendte røgaromaer, der kan anvendes i eller på fødevarer.
Forslaget har hjemmel i artikel 10, stk. 2 i forordning (EF) nr. 2065/2003 om røgaroma-
er, som anvendes eller er bestemt til anvendelse i eller på fødevarer.
Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Den Stående Komité for Fødevarekæ-
den og Dyresundhed (SCoFCAH). Afgiver Den Stående Komité for Fødevarekæden og
Dyresundhed (SCoFCAH) en positiv udtalelse med kvalificeret flertal, vedtager Kommissi-
onen forslaget. Opnås der ikke kvalificeret flertal for forslaget i Den Stående Komité for
Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH), vedtager Kommissionen ikke forslaget, idet
Kommissionen inden for to måneder kan forelægge Den Stående Komité for Fødevare-
kæden og Dyresundhed (SCoFCAH) et ændret forslag eller inden for en måned kan fore-
lægge forslaget for appelkomitéen. Afgiver appelkomitéen med kvalificeret flertal en ne-
gativ udtalelse om forslaget, kan Kommissionen ikke vedtage forslaget. Afgiver appelko-
mitéen med kvalificeret flertal en positiv udtalelse eller ingen udtalelse, vedtager Kom-
missionen forslaget.
Forslaget forventes at komme til afstemning i den Stående Komité for Fødevarekæden og
Dyresundhed (SCoFCAH) 21. oktober 2013.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2
Nærhedsprincippet
Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede gældende retsakt. Det er
derfor regeringens vurdering, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincip-
pet.
Formål og indhold
I henhold til forordning (EF) nr. 2065/2003 om røgaromaer, som anvendes eller er be-
stemt til anvendelse i eller på fødevarer, skal der fastlægges en EU-liste over godkendte
primære røgaromaer.
Primære røgaromaer eller afledte røgaromaer heraf anvendes til at erstatte traditionelle
røgningsprocesser af kød, fisk og mejeriprodukter. Derudover anvendes de for at give
fødevarer røgsmag. Anvendelse af røgaroma betragtes som værende mindre sundheds-
mæssigt bekymrende end traditionel røgning, idet røgaromaer produceres af røg, der er
renset for sundhedsskadelige stoffer.
Forslaget vedrører 10 primære røgaromaer, der alle enkeltvis er blevet risikovurderet af
den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). For hvert stof fastlægges anvendel-
sesbetingelserne for de fødevarekategorier, hvor aromaen tilsættes. For alle røgaromaer-
ne er der fastsat grænseværdier for direkte tilsætning til de færdige fødevarer.
For de 4 røgaromaer; Smoke Concentrate 809045, Scansmoke SEF 7525, Scansmoke
R909, Fumokomp konkluderer den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) , at
der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved de ansøgte anvendelser af de pågæl-
dende røgaromaer.
For de 2 røgaromaer Scansmoke PB 1110 og Tradismoke A MAX konkluderer
den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), at de ønskede anvendelser ikke
overholder den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) generelle anbefaling for
røgaromaer. Kommissionen har dog justeret anvendelsesbetingelserne ved at begrænse
mængden og omfanget af fødevaregrupper i forhold til de oprindelige ansøgninger og
foreslår med baggrund heri, at røgaromaerne tillades.
For de resterende 4 røgaromaer; Zensti Smoke Code 10, SmokEz C-10, SmokEz Enviro-
23 og AM 01 konkluderer den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), at de
ønskede anvendelser resulterer i meget lave sikkerhedsmargener i forhold til den viden-
skabelige anbefaling. Kommissionen har derfor justeret anvendelsesbetingelserne ved at
begrænse mængden og omfanget af fødevaregrupper i forhold til de oprindelige ansøg-
ninger. Med baggrund heri foreslår Kommissionen, at disse røgaromaer tillades. Desuden
vedrører forslaget røgaromaer tilsat som gendannet røg. For røgaroma tilsat som gen-
dannet røg er der ikke fastsat grænseværdier. Dette skyldes, at man ved gendannet røg
har vanskeligt ved at kontrollere præcist hvor meget røgaroma, der optages i produktet.
Anvendelse af gendannet røg fra røgaroma skal ifølge forslaget reguleres efter GMP (god
fremstillingsmæssig praksis). Dette indebærer, at røgaromaerne skal anvendes på an-
svarlig vis og ikke må være til sundhedsmæssig skade.
Endelig bemærkes i forslaget, at det primære indtag af røgede produkter pt. stammer fra
traditionelt røgede fødevarer. Da røgaroma generelt anses for at være sundhedsmæssigt
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
3
mere acceptabelt and almindelig røg, vil produkter med røgaroma derfor være et sundere
alternativ end traditionelt røgede produkter ifølge den Europæiske Fødevaresikkerheds-
autoritet (EFSA).
Alle 10 røgaromaer godkendes for 10 år med mulighed for fornyelse efter en ny risiko-
vurdering.
Udtalelser
Europa-Parlamentets udtalelse foreligger endnu ikke.
Gældende dansk ret
Anvendelsen af røgaromaer reguleres i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 2065/2003 om røgaromaer, som anvendes eller er bestemt til anvendelse i eller på
fødevarer.
Konsekvenser
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vur-
deres heller ikke at have administrative eller erhvervsmæssige konsekvenser.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har risikovurderet alle 10 røgaro-
maer samt udført indtagsberegninger på baggrund af de ansøgte anvendelsesbetingelser.
For 6 af de 10 røgaromaer er der risiko for, at indtaget af stofferne kan blive for højt i
forhold til de toksikologiske anbefalinger for stofferne. Den Europæiske fødevaresikker-
hedsautoritet (EFSA) har ikke vurderet indtaget af røgaroma fra regenereret røg, da man
ikke ved, hvor meget af aromaerne, der optages i produkterne.
Fødevareinstituttet (DTU) har vurderet forslaget og beregnet indtaget af røgaroma i hen-
hold til den metode, der er anbefalet af den Europæiske fødevaresikkerhedsautoritet
(EFSA). Den Europæiske fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) metode til vurdering af
indtaget anses af Fødevareinstituttet (DTU) for at være udtryk for en forsigtig vurdering
af den gennemsnitlige indtagelse af røgaromaen over lang tid. Dette betyder, at der er
taget højde for et højt indtag af røgaroma i vurderingen. Herudover bekræfter instituttet,
at anvendelse af røgaroma er sundere end traditionel røgning.
Ved de foreslåede anvendelsesområder og mængder for Scansmoke PB110, Smoke Con-
centrate 809045, cansmoke SEF 7525, Tradismoke A MAX, Scansmoke R909 og Fumo-
komp, har Fødevareinstituttet (DTU) ikke sundhedsmæssige betænkeligheder. For Zesti
Smoke Code 10, SmokEz C-10, SmokEz Enviro-23 og AM 01 finder Fødevareinstituttet
(DTU) til gengæld, at de beregnede sikkerhedsmargener er for lave og giver anledning til
sundhedsmæssig bekymring.
Forslaget indebærer også, at ”regenereret/gendannet røg” indføres uden mængdebe-
grænsning. Dette indebærer, at der ingen grænseværdier er, hvis røgaroma anvendes
som gendannet røg, og at myndighederne vil have svært ved at kontrollere anvendelsen
af regenereret/gendannet røg. Anvendelsen af gendannet røg skal således følge GMP
(god fremstillingsmæssig praksis), som indebærer, at røgaromaerne skal anvendes på
ansvarlig vis og ikke må være til sundhedsmæssig skade.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1289516_0004.png
4
Selv om anvendelse af røgaromaer er en sundhedsmæssig forbedring i forhold til traditi-
onel røgning, giver de foreslåede anvendelser ikke det beskyttelsesniveau for alle røga-
romaerne, som er påkrævet for at følge de videnskabelige vurderinger. Nærværende for-
slag giver derfor ikke den tilsigtede styrkelse af beskyttelsesniveauet for forbrugerne, da
der for en række røgaromaer er anledning til sundhedsmæssig bekymring.
Høring
Sagen har været i offentlig høring via høringsportalen.
Tarber Danmark / Red Arrow (producent af røgaroma) støtter forslaget og mener, at det
har stor betydning for den danske industri. Tarber Danmark bifalder de begrænsede an-
vendelsesbetingelser, som Kommissionen har fastsat. Samtidig mener Tarber Danmark,
at den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) indtagsberegninger ikke giver et
realistisk billede af det reelle indtag af røgaroma, da der er regnet på overordnede føde-
varegrupper og ikke på de præcist definerede fødevaregrupper, som fremgår af forslaget.
Tarber Danmark mener, at anvendelse af røgaroma er et alternativ med både produkti-
onsmæssige og miljømæssige fordele.
Robert Damkjaer Ltd. (producent af pølser) gør opmærksom på, at anvendelse af røga-
roma er yderst vigtig for deres produktion af kyllingepølser, både for at give den rigtige
smag og for stabilisering af de collagentarme, der anvendes til pølserne.
Royal Smoke ApS (producent af røgaroma) støtter forslaget, idet de mener, at anvendel-
se af røgaroma kraftigt reducerer indholdet af kræftfremkaldende stoffer i røgede fødeva-
rer.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Hidtil har anvendelsen af røgaroma være tilladt under forudsætning af, at anvendelsen er
sundhedsmæssigt forsvarlig. Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at
sikre harmoniserede regler for røgaromaer, der kan anvendes i og på fødevarer, og at
primære røgaromaer, hvoraf afledte røgaromaer bliver produceret, kun godkendes, hvis
de er sundhedsmæssigt forsvarlige. Forslaget lever ikke op til denne forventning.
Desuden indbefatter forslaget, at regenereret/gendannet røg indføres uden mængdebe-
grænsning, hvilket efter regeringens opfattelse ikke er tilfredsstillende.
Under hensyn til at forslaget således ikke er fuldt ud i overensstemmelse med den Euro-
pæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) udtalelser, og da det ikke kan dokumente-
res, at alle de foreslåede anvendelsesbegrænsninger er sundhedsmæssigt forsvarlige,
kan regeringen ikke støtte forslaget i dets foreliggende form.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Det forventes, at forslaget kan vedtages med kvalificeret flertal.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg