Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del Bilag 205
Offentligt
1324254_0001.png
1324254_0002.png
1324254_0003.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, Kemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2013-29-221-02031/Dep sagsnr: 24079Den 16. januar 2014FVM 220
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1169/2011om fødevareinformation til forbrugerne for så vidt angår definitionen af »indu-strielt fremstillede nanomaterialer« (delegeret retsakt)KOM-dokument foreligger ikkeResuméKommissionen har fremsat forslag til en delegeret forordning om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1169/2011 om fødevareinformation til for-brugerne for så vidt angår definitionen af ”industrielt fremstillede nanomaterialer”. Opda-teringen sikrer, at definitionen er i overensstemmelse med Kommissionens generelle hen-stilling om definition af nanomaterialer og præciserer, hvad der forstås ved industrielt ogbevidst fremstillet nanomateriale. Den delegerede retsakt vurderes ikke at have konse-kvenser for beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.BaggrundKommissionen har vedtaget forslag om forordning om ændring af Europa-Parlamentetsog Rådets forordning (EU) nr. 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne for såvidt angår definitionen af ”industrielt fremstillede nanomaterialer”. Forslaget er modtageti dansk sprogversion 18. december 2013.Forslaget er vedtaget af Kommissionen med hjemmel i Europa-Parlamentets og Rådetsforordning (EU) nr. 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne, artikel 18, stk. 5,som en delegeret retsakt. Den delegerede retsakt kan kun træde i kraft, hvis Europa-Parlamentet eller Rådet ikke gør indsigelse indenfor en frist på 2 måneder. Fristen forindsigelse kan forlænges med 2 måneder efter anmodning fra enten Europa-Parlamenteteller Rådet. Europa-Parlamentet træffer beslutning om indsigelse med simpelt flertal. Rå-det træffer beslutning om indsigelse med kvalificeret flertal.Forslaget forventes sat til afstemning på et kommende rådsmøde.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det erderfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse mednærhedsprincippet.
2Formål og indholdIfølge forordning (EU) nr. 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne (mærk-ningsforordningen), skal alle fødevareingredienser, der er til stede i form af industrieltfremstillet nanomateriale, fra december 2014 være mærket med ordet ”nano” i parentesefter ingrediensens navn.Mærkningsforordningen indeholder desuden en definition af industrielt fremstillet nano-materiale”. I henhold til forordningens artikel 18, stk. 5, kan Kommissionen ved hjælp afdelegerede retsakter justere og tilpasse definitionen af ”industrielt fremstillet nanomate-riale” i forhold til den tekniske og videnskabelige udvikling eller til definitioner, der er op-nået enighed om på internationalt plan.Hensigten med det fremsatte forslag er at opdatere definitionen af industrielt fremstilletnanomateriale i forhold til den definition af nanomaterialer, der gives i Kommissionenshenstilling 2011/696/EU, og som afspejler den tekniske og videnskabelige udvikling tildato. Med forslaget præciseres det, at eftersom definitionen i forordningen henviser tilindustrielt fremstillede nanomaterialer omfatter den ikke naturlige eller tilfældigt opståe-de nanomaterialer i fødevarer. Herudover indeholder forslaget en præcisering af, hvadder forstås ved, at et nanomateriale er ”bevidst fremstillet”.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt den delegerede retsakt.Gældende dansk retForslaget vedrører ændring af forordning (EU/EF) nr. 1169/2011 om fødevareinformationtil forbrugerne. Ændringen vil være direkte gældende i Danmark, og forventes ikke atmedføre andre ændringer af lovgivningen.KonsekvenserEn vedtagelse af forslaget skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark og EUog medfører ikke administrative konsekvenser for myndigheder eller erhvervslivet.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærknin-ger:Fagligt Fælles Forbund - 3F kan støtte den foreslåede opdatering af industrielt fremstille-de nanomaterialer.Landbrug & Fødevarer kan støtte den foreslåede opdatering af definitionen af industrieltfremstillede nanomaterialer.De Samvirkende Købmænd (DSK) er enig i, at definitionen af, hvilke ingredienser derskal mærkes med ”nano” i ingredienslisten, skal opdateres, så den stemmer overens medden tekniske og videnskabelige udvikling og er i overensstemmelse med definitionen,brugt i andre sammenhænge i lovgivningen, hvor det er relevant. DSK har ingen be-mærkninger til den nye definition.
3DI Fødevarer kvitterer for, at der med det foreliggende forslag til definition er fokuseretpå ingredienser, hvor nanomaterialet bevidst er fremstillet i nanostørrelse (industrieltfremstillede nanomaterialer). Det betyder, at ingredienser, der har været anvendt i årtier,ikke skal til at mærkes med nano. Samtidig finder DI Fødevarer det positivt, at tilsæt-ningsstoffer opført på de EU lister, der er omhandlet i forordning 1333/2008 ikke betrag-tes som industrielt fremstillede nanomaterialer, og dermed er undtaget for mærkningmed nano i ingredienslisten.Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen forholder sig positivt til forslaget, idet det opdaterer definitionen til den sene-ste videnskabelige udvikling og samtidig præciserer, hvordan definitionen i forhold tilmærkningsreglerne skal forstås. Regeringen vil endvidere kunne støtte, at definitionen af”bevidst fremstillede” nanomaterialer udvides til at omfatte industrielt fremstillet nano-materiale forekommende i allerede godkendte tilsætningsstoffer.Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerPå baggrund af de tilkendegivne udmeldinger på ekspertniveau, vurderes der at være til-slutning til forslaget.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.