Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del Bilag 12
Offentligt
1287349_0001.png
1287349_0002.png
1287349_0003.png
NOTAT
KemikalierJukof/Learn/kirstRef. MST-653-00596Den 1. oktober 2013
GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TILFOLKETINGETS EUROPAUDVALG OG MILJØUDVALGKommissionens gennemførelsesafgørelse om retningslinjer for bilag Itil forordning (EF) nr. 1223/2009 om kosmetiske produkter.Komitésag1. ResuméFormålet med forslaget er at øge forbrugerbeskyttelsen gennem vedtagelse af envejledning om sikkerhedsvurdering af kosmetiske produkter beregnet til de virk-somheder, der er ansvarlige for markedsføringen. Vejledningen beskriver deenkelte trin i en sikkerhedsvurdering, samt hvilke relevante kvalifikationer, somer påkrævet for den, der udfører sikkerhedsvurderingen.Forslaget forventes at påvirke beskyttelsesniveauet positivt, og der er ingenvæsentlige økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet vedforslaget. Det har ingen statsfinansielle eller lovgivningsmæssige konsekvenser.Der skal stemmes om forslaget den 10. oktober 2013 i Det Stående Udvalg forKosmetiske Produkter i Bruxelles.Regeringen er positivt stemt for forslaget, da det pålægges den ansvarlige personat foretage en vurdering af det enkelte produkts sikkerhed før det sættes på mar-kedet.Regeringen agter derfor at stemme for forslaget.2. BaggrundKommissionen sendte den 13. september 2013, ovennævnte forslag tilmedlemsstaterne.Forslaget har hjemmel i Rådets og Europa-Parlamentets forordning (EF) nr.1223/2009 om kosmetiske produkter (kosmetikforordningen), særligt artikel 10,stk. 1, 3. afsnit.Der skal stemmes om forslaget den 10. oktober 2013 ved undersøgelsesprocedure(jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning 182/2011/EU art. 5).Hvis der er kvalificeret flertal, vedtager Kommissionen udkastet tilgennemførelsesafgørelse.
Afgives en negativ udtalelse vedtager Kommissionen ikke forslaget.Afgives der ikke nogen udtalelse, og retsakten anses for nødvendig, kan Kommis-sionen ændre forslaget og behandle det i komitéen igen, eller sende det uændret tilappelkomitéen. Afgiver appelkomitéen en negativ udtalelse, vedtager Kommis-sionen ikke forslaget. Hvis appelkomitéen afgiver positiv udtalelse, eller hverken erfor eller imod, kan Kommissionen vedtage forslaget.3. Formål og indholdVejledningen tager udgangspunkt i bilag I til kosmetikforordningen og uddyberkravene til sikkerhedsvurdering. De enkelte trin i en sikkerhedsvurdering gennem-gås, herunder hvilke data der kan eller skal anvendes, hvordan data skal vurderesog hvilke overvejelser man bør gøre sig under vurderingen af sikkerhed ved brug afkosmetiske produkter. Vejledningen præciserer, at en sikkerhedsvurdering bådeindebærer vurdering af de enkelte ingredienser hver for sig og vurdering af ingre-dienserne i den kombination, som produktet udgør. Der skal tages hensyn til allemålgrupper, som kan tænkes at anvende det konkrete produkt. Eksempelvis hvisder er tale om en hårfarve til professionel anvendelse, skal sikkerheden vurderesbåde for frisøren, der kan anvende produktet flere gange dagligt, og for den kunde,der får farvet hår mindre hyppigt, fx en gang om måneden.Hvis produktet ikke vurderes sikkert, kan den pågældende person, der udførervurderingen ikke skrive under på sikkerhedsrapporten, og produktet kan derforikke gøres tilgængeligt på markedet.Vejledningen præciserer også, at sikkerhedsvurdering er en ekspertopgave, og den,som udfører denne vurdering, skal have en uddannelse inden for toksikologi, far-makologi, medicin eller tilsvarende. Det er et krav, at der vedlægges dokumenta-tion for vedkommendes kvalifikationer, som en del af sikkerhedsrapporten.Vejledningen indskærper betydningen af, at der foreligger en sikkerhedsvurderingpå samtlige kosmetiske produkter.Vejledningen er udarbejdet af repræsentanter fra medlemsstater og industri, oghar herefter været til kommentering hos EU's videnskabelige komité for forbruger-sikkerhed. Det vurderes derfor, at der er et kvalificeret fagligt niveau i vejledning-en, og principperne i vejledningen vil sikre et højt sikkerhedsniveau.4. Europa-Parlamentets udtalelserEuropa-Parlamentet har ikke udtalt sig om forslaget.5. NærhedsprincippetIkke relevant, da der er tale om tilpasning af en gældende forordning.6. Gældende dansk ret og lovgivningsmæssige konsekvenserForslaget til retningslinjer er i form af en afgørelse og vil være direkte gældende iDanmark. Der er ingen supplerende dansk lovgivning, som vil skulle ændres.7. Konsekvenser for DanmarkStatsfinansielle og samfundsøkonomiske konsekvenserForslaget vurderes ikke at have væsentlige økonomiske og administrativekonsekvenser for staten, regionerne og kommunerne.Administrative og økonomiske konsekvenser for erhvervslivet2
Forslaget vurderes ikke at have væsentlige økonomiske konsekvenser, da detdrejer sig om en vejledning til allerede fastsatte forpligtelser i kosmetikforord-ningen, som her konkretiseres.BeskyttelsesniveauetForslaget forventes få en positiv påvirkning af beskyttelsesniveauet, idet vejled-ningen præciserer, hvad der forventes af en sikkerhedsvurdering, og dermedhjælper virksomhederne til at få udført en bedre og mere korrekt sikkerhedsvur-dering.8. HøringForslaget har været i høring hos den Videnskabelige Komité for Forbrugersikker-hed og i offentlig høring på Kommissionens hjemmeside.Der har været udsendt et rammenotat om sagen i Miljøspecialudvalget fra den 26.september til 1. oktober 2013. Der er indkommet følgende bemærkninger:Forbrugerrådetstøtter indstillingen om at stemme for forslaget.9. Generelle forventninger til andre landes holdningerDer forventes at være en positiv holdning blandt medlemsstaterne.10. Regeringens generelle holdningDanmark har deltaget i den arbejdsgruppe, der har udarbejdet vejledningen, ogregeringen er positivt indstillet over for resultatet. Vejledningen beskriver deenkelte trin i en sikkerhedsvurdering, samt hvilke relevante kvalifikationer, der erpåkrævet for den, der udfører sikkerhedsvurderingen. Det er til gavn for virksom-hederne, da det gør det muligt at få udført en bedre og mere korrekt sikkerheds-vurdering, før markedsføring af kosmetiske produkter. Det er regeringensvurdering, at vejledning anvender principper, der sikrer et højt beskyttelsesniveaupå et solidt fagligt grundlag - til gavn for forbrugerne.Regeringen agter på den baggrund at stemme for forslaget.11. Tidligere forelæggelser for FolketingetSagen har ikke tidligere være forelagt Folketinget.
3