Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet
Sagsnr.: 2013-29-221-01923/Dep sagsnr: 23397
Den 21. november 2013
FVM 211
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til godkendelse af Ethyl lauroyl arginat (E 243) som konserverings-
stof til visse varmebehandlede kødprodukter ved ændring af bilag II til forord-
ning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt godkendelse af
krav til renhed og identitet for Ethyl lauroyl arginat (E 243) ved ændring af for-
ordning (EU) nr. 231/2012 (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag til godkendelse af Ethyl lauroyl arginat (E 243) som
konserveringsstof til visse varmebehandlede kødprodukter. Forslaget indeholder også for-
slag til godkendelse af renhedskriterier for stoffet. Der er ikke sundhedsmæssige betæn-
keligheder ved forslaget. Forslaget er i overensstemmelse med øvrige kriterier i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødeva-
retilsætningsstoffer om, at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige, der skal være tek-
nologisk begrundelse for anvendelsen, og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden
og Dyresundhed (SCoFCAH) den 29. november 2013. En vedtagelse af forslaget vurderes
at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Regeringen kan støtte forsla-
get.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af
det nye tilsætningsstof Ethyl lauroyl arginat (E 243).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3, artikel 14 og artikel 30, stk. 5 i Eu-
ropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 7, stk. 5 i Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles godkendelses-
procedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité
for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forsla-
get, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig
med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen ved-
tager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har
udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet
og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal in-