Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del Bilag 114
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet
Sagsnr.: 2013-29-221-01923/Dep sagsnr: 23397
Den 21. november 2013
FVM 211
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til godkendelse af Ethyl lauroyl arginat (E 243) som konserverings-
stof til visse varmebehandlede kødprodukter ved ændring af bilag II til forord-
ning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt godkendelse af
krav til renhed og identitet for Ethyl lauroyl arginat (E 243) ved ændring af for-
ordning (EU) nr. 231/2012 (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag til godkendelse af Ethyl lauroyl arginat (E 243) som
konserveringsstof til visse varmebehandlede kødprodukter. Forslaget indeholder også for-
slag til godkendelse af renhedskriterier for stoffet. Der er ikke sundhedsmæssige betæn-
keligheder ved forslaget. Forslaget er i overensstemmelse med øvrige kriterier i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødeva-
retilsætningsstoffer om, at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige, der skal være tek-
nologisk begrundelse for anvendelsen, og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden
og Dyresundhed (SCoFCAH) den 29. november 2013. En vedtagelse af forslaget vurderes
at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Regeringen kan støtte forsla-
get.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af
det nye tilsætningsstof Ethyl lauroyl arginat (E 243).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3, artikel 14 og artikel 30, stk. 5 i Eu-
ropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 7, stk. 5 i Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles godkendelses-
procedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité
for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forsla-
get, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig
med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen ved-
tager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har
udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet
og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal in-
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2
den for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-
Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden
og Dyresundhed (SCoFCAH) den 29. november 2013.
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale
om gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Formål og indhold
Forslaget vedrører godkendelse af det nye tilsætningsstof Ethyl lauroyl arginat (E 243) til
visse varmebehandlede kødprodukter som en ændring af EU-listen over tilladte tilsæt-
ningsstoffer. Ethyl lauroyl arginat skal anvendes som konserveringsstof og skal derved
forbedre den mikrobiologiske kvalitet af visse kødprodukter. Stoffet hæmmer vækst af
skadelige bakterier. Forslaget indeholder derudover krav til renhed og identitet for tilsæt-
ningsstoffet Ethyl lauroyl arginat (E 243). Tilsætningsstoffet Ethyl lauroyl arginat er et
nyt konserveringsstof, som får tildelt E-nummeret E 243. Kommissionen finder, at an-
vendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat i Europa-Parlamentets
og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætnings-
stoffer, som er:
- at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,
- at der er en teknologisk begrundelse,
- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af Ethyl lauroyl arginat (E 243) som kon-
serveringsstof til visse varmebehandlede kødprodukter finde anvendelse 20. dagen efter
offentliggørelsen.
Udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.
I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer og
deres anvendelsesbetingelser (bilag II). EU-listen for tilsætningsstoffer (bilag II) finder
anvendelse fra 1. juni 2013.
Konsekvenser
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vur-
deres heller ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige
konsekvenser.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i 2007 vurderet Ethyl lauroyl
arginat (E 243) som konserveringsstof og har fastsat en ADI- værdi (Acceptabelt Dagligt
Indtag). Ved de ønskede anvendelser kunne ADI overskrides, og industrien har derfor
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1303309_0003.png
3
begrænset anvendelsen til visse varmebehandlede kødprodukter. Ved den begrænsede
anvendelse er der ifølge den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) ingen risiko
for, at ADI overskrides.
DTU Fødevareinstituttet har ingen sundhedsmæssige betænkeligheder ved anvendelsen
og tilslutter sig den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) konklusioner.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i
Danmark og EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærknin-
ger:
DI Fødevarer støtter forslaget.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for
tilsætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af
tilsætningsstoffer sker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier:
- at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,
- at der er en teknologisk begrundelse,
- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof, og regerin-
gen kan på den baggrund støtte forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre
medlemsstater.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.