GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL
FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
Grønbog om den bedste udnyttelse af Europas traditionelle knowhow:
en mulig udvidelse af beskyttelsen af geografiske betegnelser i Den Eu-
ropæiske Union til at omfatte ikke-landbrugsprodukter, KOM(2014)
469
1.
Resumé
Kommissionen har fremlagt ”Grønbog: Den bedste udnyttelse af Europas
traditionelle knowhow: en mulig udvidelse af beskyttelsen af geografiske be-
tegnelser i Den Europæiske Union til at omfatte ikke-landbrugsprodukter”.
Geografiske indikationer (GI) er betegnelser, der anvendes til at identificere
et produkt som har oprindelse i et bestemt land, region eller lokalitet, hvor
produktets kvalitet, omdømme eller andre kendetegn er knyttet til dens geo-
grafiske oprindelse. Som et eksempel kan nævnes betegnelsen Prosciutto di
Parma, der er forbeholdt skinker fra Parma.
I EU er beskyttelsen af geografiske indikationer (GI) på nuværende tidspunkt
begrænset til produkter inden for fødevarer, landbrugsprodukter, vin og spiri-
tus.
Grønbogen indeholder spørgsmål om de nuværende beskyttelsesformer, som
findes på nationalt niveau og EU-niveau og potentielle økonomiske, sociale og
kulturelle konsekvenser ved en øget beskyttelse af ikke-landbrugs GI i EU. An-
den del af grønbogen indeholder mere tekniske spørgsmål vedrørende, hvor-
dan en øget beskyttelse kan opnås.
2.
Baggrund
I Europa er beskyttelsen af GI begrænset til produkter inden for fødevarer,
landbrugsprodukter, vin og spiritus, hvorefter GI inden for disse områder
ved en enkelt ansøgning kan blive beskyttet i hele EU. For produkter uden
for disse områder findes der ingen fælles EU-regulering, og beskyttelsen af
disse produkter varierer blandt medlemsstaterne.