Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del Bilag 268
Offentligt
1370974_0001.png
1370974_0002.png
1370974_0003.png
Byggefaglig rådgivningIndretningBygningstegningerEnergikonsulentEnergiberegningerTermografi
TilErhvervs-, Vækst- og EksportudvalgetFolketinget
Gram d. 20. maj 2014Bygningssagkyndige er uden retssikkerhed.En bygningssagkyndig skal ved udarbejdelsen af en tilstandsrapport, afdække fejl og skader ved en ejendom, iforbindelse med en hushandel.En køber flytte ind i den pågældende ejendom og hvis han opdager en fejl/skade, efter 2, 3 eller 5 år kan hanklage over tilstandsrapporten.Fejlen/skaden kan være opstået i den periode, hvor han har beboet ejendommen, men det er ligegyldig, han harretten til at klage.Klagen sendes til Disciplinær- og Klagenævnet for Beskikkede Bygningssagkyndige og efter at klageren og denbygningssagkyndige har udvekslet synspunkter, kan klagenævnet vælge at udtage forholdet til syns- ogskønsforretning.En syns- og skønsforretning indenfor det her område, foregår på den måde, at der udpeges en skønsmand tilat undersøge klagerens påstand, hverken klageren eller den bygningssagkyndig har indflydelse på hvem derudpeges. Det har man ellers i andre sager indenfor byggeriet, hvor der også udmeldes et skønstema.Finder skønsmanden fejl/skader, udarbejdes der en rapport, også selvom skaderne er opstået i den periode,hvor den nye ejer har beboet ejendommen, eller den nye ejer har lavet bygningsændringer, som kan medførebyggeskader.Derefter bliver den byggesagkyndige pålagt at betale for udbedringerne af skaderne, af Disciplinær- ogKlagenævnet. Den byggesagkyndig får lejlighed til at fremkomme med bemærkninger til rapporten, men de fårsjældent indflydelse på den endelige afgørelse.Der er ingen muligheder for at anke sagen, dermed er det kun en persons vurdering (synsmanden) som afgørom den bygningssagkyndige skal betale erstatning, hvilket i nogle tilfælde kan være over flere hundrede tusindekroner.Den byggesagkyndige er med andre ord, underlagt en enkelt persons vurderinger, uden muligheder andrefaglige og teknisk vurderinger af sagen.Disciplinær- og Klagenævnet for Beskikkede Bygningssagkyndige, blev i den nuværende form oprettet afdaværende Erhvervsminister Bendt Bendtsen, i midten af hans ministerperiode og har dermed eksisteret i ca. 10årDisciplinær- og Klagenævnet for Beskikkede Bygningssagkyndige, er efterhånden blevet en slags stat i staten oger ikke blevet evalueret siden, med hensyn til arbejdsmetoder, holdninger og forretningsgange.
Der er en bred enighed i branchen, at tiden er inde til at gøre op med den måde, som klager overbygningssagkyndige bliver forvaltet på.Det er ikke holdbart, at selvstændige erhvervsdrivende, som bygningssagkyndige er, skal udsættes for dette.En bygningssagkyndig er dermed uden retssikkerhed.Citat fra Wikipedia:Retssikkerhedsbegrebet kan opdeles i to underbegreber:

Materiel retssikkerhed:

Indholdet af retsreglerne skal være klare, og det skal være muligt for denenkelte borger at kende sine rettigheder og pligter ved at læse den relevantelov.Når forvaltningentræffer afgørelser skal de have baggrund i loven, ligesom de skal være i overensstemmelse medgrundlæggenderetsprincipper.De skal være truffet på et grundlag, som hviler på lighed fra loven.

Processuel retssikkerhed:

Handler omsagsbehandlingen,og sikres bl.a. ved regler ompartshøring,aktindsigtogbegrundelsespligtfra forvaltningsloven, ligesom borgeren ifølge den processuelleretssikkerhed skal sikres adgang til at klage over det offentliges afgørelser. Hvis ikke man kan klage,taler man om en svækket processuel retssikkerhed, ligesom graden er retssikkerhed er begrænset, hvisklageinstansenkun kan ændre dele af afgørelsen.
Jeg håber at udvalget vil tage denne henvendelse alvorligt og søge at ændre de beskrivende forhold, såledesde passer ind til nutidige forhold indenfor byggebranchen.PS: Der foreligger en del materiale, som kan understøtte indholdet i denne henvendelse.Med venlig hilsen/på branchen vegneEgon MajlundByggesagkyndig
SCT. VINCENTSVEJ 3 – 6510 GRAM – TLF. 21 28 26 82
www.platech.dk– E-mail: [email protected]