Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del Bilag 266
Offentligt
1370348_0001.png
1370348_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN

Besvarelse af spørgsmål 171alm. del stillet af Europaudvalget den 30.

april 2014efter ønske fra Pernille Skipper (EL).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for, hvad kriterierne hhv. er og vil være for atgivetvangslicenser på hhv. europæiske patenter og enhedspatenter, og omdissekan gå imod patentdomstolens afgørelser.

Svar:

Betingelserne for at opnå tvangslicens i Danmark til udnyttelse af en op-findelse, som er beskyttet af et dansk patent, eller et europæisk patent,som er valideret i Danmark, følger af §§ 45-50 i den danske patentlov.Tvangslicens er en indskrænkning i patenthaverens rettighed, hvorigen-nem tredjemand ved en afgørelse fra domstolene kan opnå licens på ud-nyttelse af den patenterede opfindelse.Der er særlige betingelser for meddelelse aftvangslicens. Dette kan ek-sempelvis være manglendeudøvelse af opfindelsen, dvs. fx hvis patentha-veren ikke udnytter opfindelsen erhvervsmæssigt i rimeligt omfang.Tvangslicensmå kun meddeles den, som ikke ved aftale harkunnet opnålicens på rimelige vilkår, og som kan antages atvære i stand til at udnytteopfindelsen på rimelig og forsvarligmåde og i overensstemmelse medlicensen.Sø- og Handelsretten afgør i første instans, om tvangslicens skal medde-les og bestemmer ligeledes, i hvilket omfang opfindelsen må udnyttes,samt fastsætter vederlaget og de øvrige vilkår for tvangslicensen.Ifølge betragtning 10 i præamblen til forordningen om enhedspatent-beskyttelsebør tvangslicens i forbindelse medeuropæiske patenter medensartet retsvirkning reguleres aflovgivningen i de deltagende medlems-stater for så vidt angårderes respektive områder.Lovforslaget om den fælles patentdomstol (L22) indeholder derfor i§ 5,nr. 2, en bestemmelse om, at reglerne i patentlovens§§ 45-50 om tvangs-licens finder tilsvarende anvendelse på enhedspatenter. Lovforslaget in-debærer derfor, at Sø- og Handelsretten på grundlag af betingelserneipatentlovens §§ 45-49 kan træffe afgørelse om, attvangslicens til et en-hedspatent skal meddeles for så vidt angår Danmark.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget om den fælles pa-tentdomstol (L22) vil de nationale domstole fortsat have kompetence isøgsmål, der ikke falder ind under patentdomstolens kompetence. Søgs-mål vedrørende tvangslicens nævnes netop som et eksempel på søgsmål,der fortsat vil falde under de nationale domstoles kompetence.