Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del Bilag 213
Offentligt
21. marts 2014
Udtalelse fra fem grønne foreninger:
Tænk klima og miljø ind i beskæftigelsesindsatsenKære klima-, miljø- og beskæftigelsesminister, kære politikere på Christiansborg.Vi repræsenterer fem foreninger, der arbejder for, at Danmark skal blive et økologisk ogbæredygtigt samfund. Vores medlemmer er ildsjæle og praktikere, der arbejder med grønomstilling i lokalsamfund, virksomheder og offentlige institutioner. De har mange års erfaringermed produktion, livsstil og organisationsformer, der sigter mod bæredygtige lokalsamfund. Denviden og de erfaringer kan bidrage stærkt i udviklingen af et grønt og bæredygtigt arbejdsmarked.Via en grøn beskæftigelsesindsats opnås:•••at ledige får kompetencer på klima- og miljøområdet hvor der vil være en voksendeefterspørgsel i de kommende år.at ledige kan blive en ressource i lokale omstillingsprocesser.at ledige vil kunne bidrage til skabelsen af nye bæredygtige job.
Indsatsen bygger på tre søjler:Søjle 1. Uddannelse for bæredygtig udviklingHvordan uddanner vi til en fremtid, som vil være radikalt anderledes, end det vi kender i dag? Enfremtid hvor vi skal reducere vores ressourceforbrug og miljøbelastning - og samtidig sikre en højlivskvalitet. En fremtid hvor mange borgere kommer til at virke på et arbejdsmarked præget afomstilling.Bl.a. disse spørgsmål har FN’s 10-år for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling som afsluttes i årgivet svar på. Det har ført til en innovation inden for uddannelsesområdet, som vi kan have glædeaf i Danmark.Ideen er at koble uddannelse for bæredygtig udvikling med de konkrete aktiviteter, som ildsjæleneog praktikkerne arbejder med. Derved opnår de ledige nogle unikke kompetencer, der vil gøredem til attraktive medarbejdere i virksomheder, kommuner og lokalsamfund der har fokus påbæredygtig omstilling.
1
Søjle 2. Grøn jobskabelseI kommuner der har sat grøn omstilling på dagsordenen, spirer det frem med virksomheder oginitiativer, der har grønne jobpotentialer. F.eks. ProjektZero i Sønderborg, hvor lokaleomstillingsaktiviteter har skabt 800 job på baggrund af en vision om, at kommunen skal være CO2-neutral i 2029. Den udvikling ses også i andre kommuner, virksomheder og lokalsamfund, der harsat bæredygtig omstilling på dagsordenen (se bilag).Virkemidlerne i jobskabelsen er aktionslæring der foregår, der hvor omstillingen sker i praksis,jobmatch mellem ledige og virksomheder, og lokale væksthuse der skal skabe rammer for et grøntog innovativt iværksættermiljø.Dette iværksættermiljø trådte tydeligt frem i forbindelse med Danmarks Radio P4’s og DagbladetInformations kampagne ”Vores Omstilling” som blev afholdt i 2013. Her blev 380 lokaleomstillingsprojekter præsenteret. Mange af disse projekter er velegnet som læringsrum, der tilligeindeholder nye og spændende jobpotentialer. Potentialer som vil kunne hjælpes frem via lokalevæksthuse.Søjle 3. Lediges ventetid er en ressourceUndervisningen foregår på steder hvor der arbejdes med omstilling i praksis og kursisterne lavertværfaglige projektopgaver med udgangspunkt i konkrete omstillingsaktiviteter. Det kunne fx værei det økologisk landbrug, en industriel symbiose eller en kommune/lokalsamfund der omstiller tilen større grad af bæredygtighed. I dette læringsrum vil kursisternes engagement tilføre de lokalepraktikere - og undervisere, ny inspiration og vil føre til feedback med ideer og faglige input, der iden sidste ende kan føre til innovation og iværksættelse af nye jobmuligheder.Et rigtigt godt eksempel på en grøn beskæftigelsesindsats kan findes påwww.omstillingsagent.dket samarbejde mellem foreningen Klima & Beskæftigelse og UC Syddanmark – Videnscenter forLedelse, Innovation og Evaluering. I 2013 gennemførte de to seks ugers kurser for ledige medudgangspunkt i den omstilling der sker i og omkring Lejre Økologiske Kommune.Kommunens klima- og bæredygtighedskoordinator, Tina Unger, bidrog med oplæg om denomstilling kommunen er i gang med. I forbindelse med projektfremlæggelserne udtalte hun:”Mange af projekterne kan kobles direkte på igangværende aktiviteter. Kursisterne har væretrigtig gode til at tænke sig ind i de muligheder, som økologien giver for Lejre. Derfor er projekterneen god inspiration for os her i Lejre”.Omstillingsagent-kurserne er udviklet og drevet frem af frivillige fra de fem foreninger. Da det ikkelykkedes at få den nødvendige politiske/økonomiske støtte til udvikling af kursuskonceptet. Pt. erkurserne sat i bero, men der arbejdes på at få dem i gang igen.Byg bro mellem beskæftigelses- miljø- og klimapolitikkenEn grøn beskæftigelsesindsats kan skabe en ny og meningsfuld sammenhæng mellem landetsmiljø- og klimapolitik, de potentialer som de grønne praktikere og ildsjæle er bærere af, og delediges behov for uddannelse og arbejde.
2
Vi håber med denne henvendelse at have fanget jeres interesse og vi vil se frem til at kunnemødes med de af jer som har særligt fokus på beskæftigelse og grøn omstilling. Ved et sådantmøde kan vi yderligere forklare vores ideer og tydeliggøre erfaringerne vi allerede har og i sidsteende forhåbentligt bidrage til en forstærket og forbedret indsats.
Med venlig hilsenKontaktpersonDitlev Nissen,formandLandsforeningen for ØkosamfundTlf: 30 48 49 21[email protected]www.okosamfund.dk
Trine Krebs,formandLandsforeningen for Praktisk Økologiwww.oekologi.dkogwww.havenyt.dk
Ib Johansen,formandLandsforeningen for Økologisk Byggeriwww.lob.dk
Cathrine Dolleris,bestyrelsenPermakultur Danmarkwww.permakultur-danmark.dk
Bjarne Gantzel Pedersen,kernegruppenOmstilling Danmarkwww.omstillingdanmark.dk
3
Bilag: Eksempler på Grøn jobskabelse•Økosamfundenes erhvervspotentialer:Halsnæs har 2011 identificeret Økolandsbyen Dyssekilde somden 5. strategiske erhvervsklynge i kommunens erhvervspolitik:”Økolandsbyens værdier inden forøkologi, sundhed og bevægelse samt bæredygtigt byggeri skal bruges som udgangspunkt for et nytsamarbejde med interesserede virksomheder i og uden for kommunen om nye koncepter, produkter,mv.” Økosamfundet Findhorn i Skotland, der blev 50 år i 2012, er et billede på Dyssekildesvækstpotentiale. Findhorn bidrager til lokalområdet med godt 400 arbejdspladser og en omsætningpå £ 5 millioner om året.Økologiske landbrug:Med en fordobling af det økologisk dyrkede areal og med 60% bespisning medøkologiske fødevare i de offentlige kantiner er der en forventning om en øget beskæftigelse.Desuden vil nicheproduktion og forarbejdning tættere på produktionen også kunne skabe nyejobmuligheder. Fx siges der, at antallet af ansatte på Knuthenlund Gods steg fra 3 til 30 iforbindelsen med omlægning til økologi og nicheproduktion. Yderligere kan der være nye jobs ifødevareforædling, i udvikling af matrix landbrug og i en øget opmærksomhed på bioregioner.Bygge og anlæg:Økologisk byggeri, lokale byggematerialer (ler, halm, træ m.m.),energiproducerende byggeri, højteknologiske løsninger energirenovering af den eksisterendeboligmasse m.m.Biologisk spildevandsrensning:Det være sig rodzoner, pilefordampningsanlæg, sandfiltre, livingmachine m.m. Metoderne er benyttet i økosamfund og til rensning af industrielt spildevand. Fornyligblevverdens største rodzone eksporteret til Oman.Biomimicry:
Udvikling af bæredygtig 'grøn' teknologi inspireret af naturen.Økolarier
– eksperimentarier med bæredygtige løsninger henvendt til uddannelsesinstitutioner,borgere og turisme. Fx økologisk byggeri, biologisk affaldshåndtering (vandrensning, kompostering,biogas), permakultur (skovhaver, pløjefri landbrug og design af samspillet mellem natur og fxmenneskelige bosættelser), høj- og lavteknologiske tiltag (fra solfangere til høkasser) m.m.Transport:
Elbiler, cyklisme og kollektiv trafik.Genanvendelse af affald(plastik, metal, husholdningsaffald) som alternativ til affaldsforbrænding.Hvad gør man fx i økolandsbyerne som nogen steder sorterer i over 20 fraktioner. Vugge til Vuggekonceptet er en betydningsfuld inspirationskilde.Green Care:Natur og landbrug som pædagogisk og terapeutisk ramme, fx socialterapi,landbrugsbaseret undervisning, skolehaver ("Haver til maver"), terapihaver, social farming m.m.Energilaug:vindmøller, solceller, delebiler,biogas, energiproducerende huse m.m.Turisme:Økolarier, bondegårdsferie, den økologiske kommune m.m.ProjectZero
i Sønderborg Kommune har skabt 800 grønne job, nogle af dem i 40 frontløbervirksomheder.»Vi har kulegravet virksomheden for mulige grønne initiativer, og det har forplantetsig til diskussioner blandt medarbejderne om, hvad de kan gøre for klimaet derhjemme. Det hjælpermeget, at vi har ProjectZero, for så har vi nogle at sammenligne os med. Der er et vistkonkurrenceelement, men også en følelse af forpligtelse, fordi det handler om det her fantastiskefælles projekt for Sønderborg-området,« siger Susanne Schou, Helsam.http://www.information.dk/318851Erhvervsudvikling i energilandsbyer:I Sønderborg er der på 1½ år skabt 140 ekstra jobs forhåndværkere i forbindelse med energilandsbyerne. I Sorø etabler man et netværk mellembygningshåndværkere med henblik på at inspirere dem til at samarbejde om energibesparende tiltagog desuden at ruste dem til at rådgive om og udføre energibesparelser i de bygninger, de bygger ogrenoverer.Civilsamfund:Forandringsagenter der støtter civile tiltag i boligområder, landsbyer og kommuner.Kooperative virksomheder:Den kooperative virksomhedsform oplever ny vækst. I England driverlandsbyerne på kooperativ basis både pubber og bagerier og laver kulturel virksomhed med megetmere. Det kan også ske i Danmark.Egebjerg Landsbyvirksomheder et eksempel på noget lignende.
•
••••
••••••
•
••
4