Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del Bilag 157
Offentligt
1330861_0001.png
1330861_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
20. januar 2014

Besvarelse af spørgsmål 116 alm. del stillet af Finansudvalget den 20.

december 2013 efter ønske fra Kristian Thulesen Dahl (DF).

Spørgsmål:

Vil ministeren oplyse, i det der henvises til sagen om Finansiel Stabilitetsfrasalg af engagementer:1. Ministerens kommentarer til den fremstilling af sagen, der kommer tiludtryk i Økonomisk Ugebrev 1. december 2013?2. Hvor mange lån der overtages med aftalen - og til hvilken kurs?3. Såfremt køberne får en kursgevinst, hvor vil denne i givet fald blivebeskattet?4. Hvilke regler gælder i forhold til, at køber kan ændre de vilkår, dergælder for de overtagne lån?5. Såfremt en låntager overholder alle sine forpligtelser, er det da allige-vel muligt for den udenlandske investeringsfond, der har overtaget lånet,at hæve renten på lånet, og er der i givet fald et loft på muligheden her-for?

Svar:

I Økonomisk Ugebrev af 1. december 2013 rejses der en række påstandeom en salgsproces, som Finansiel Stabilitet A/S har forestået. FinansielStabilitet A/S har kommenteret påstandene, jf. min besvarelse af ERUspm. 48 alm. del af 20. december 2013, som jeg i det hele kan henholdemig til.Som det fremgår af min besvarelse af ERU spm. 48, har Finansiel Stabili-tet A/S oplyst, at selskabet i maj og juni 2013 gennemførte et salg af enkundeportefølje med 69 ejendomsselskaber. Engagementerne med ejen-domsselskaberne var overtaget fra Roskilde Bank, Fionia Bank, EBHBank og Eik Bank Danmark. Ejendomsselskaberne er stiftet som kom-manditselskaber (K/S-selskaber) ejet af danske investorer og har hverisær foretaget direkte investeringer i typisk udlejningsejendomme til er-hvervsmæssig anvendelse i lande som Tyskland, Storbritannien, Dan-mark, Sverige og Finland. Investorerne deltager typisk i sådanne K/S-projekter for herigennem at opnå en skattebesparelse.For så vidt angår salgsprocessen har Finansiel Stabilitet A/S oplyst, atdatamaterialet var tilgængeligt for potentielle købere i en måned (14. maj-14. juni), hvilket er helt sædvanligt. Mere end 30 købere omfattende ban-ker, pensionskasser og finansielle investorer fik adgang til datamaterialet.Tidsplanen for salgsprocessen var alle købere bekendt, og Finansiel Sta-bilitet A/S modtog ingen ønsker om forlængelse af perioden.Det er Finansiel Stabilitet A/S’ vurdering, at lånene er solgt til markeds-
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
pris. Finansiel Stabilitet A/S har aftalt med køber ikke at oplyse salgspri-sen, men har dog tilkendegivet, at den i artiklen angivne pris er væsentligunder markedsprisen.Beskatningen af en eventuel kursgevinst afhænger bl.a. af de konkreteejerforhold og nationale skatteregler. Finansiel Stabilitet A/S’ juridiskerådgiver i denne sag har umiddelbart vurderet, at køber er underlagt irskbeskatning.Det bemærkes i denne forbindelse, at Finansiel Stabilitet A/S den 12.januar 2014 offentliggjorde en pressemeddelelse, som bl.a. indehol-der Kammeradvokatens vurdering af, om Finansiel Stabilitet A/S kunnehave undladt at sælge til en køber, der var hjemmehørende i et andet EU-land, hvor beskatningen er lavere. Følgende fremgår heraf:”Det er Kammeradvokatens vurdering, at Finansiel Stabilitet ikke varberettiget til at annullere salgsprocessen, hvis den eneste reelle begrun-delse for annullationen var, at det økonomisk mest fordelagtige tilbudkom fra en tilbudsgiver, som ikke var skattepligtig i Danmark, menhjemmehørende i et andet EU-land, hvor beskatningen var lavere og atbuddet derfor samlet set ikke var det bedste for den danske stat. Detteville efter Kammeradvokatens opfattelse være nationalitetsdiskrimineren-de og i strid med princippet i EU-retten om ligebehandling af tilbudsgi-verne.”Som det også fremgår af min besvarelse af ERU spm. 48, har FinansielStabilitet A/S endvidere oplyst, at køberen indtræder i låneaftalerne somkreditor, og vil derfor være underlagt vilkårene i aftalerne på samme vissom Finansiel Stabilitet A/S. Såfremt disse indeholder en genforhand-lingsklausul, eller hvis låntager misligholder låneaftalen, kan en købergenforhandle aftalerne med kunderne. Hvorvidt køber kan ændre på afta-levilkårene, såfremt låntager overholder alle sine forpligtelser, afhængersåledes af, om lånene indeholder en genforhandlingsklausul, hvilket ho-vedparten gør.Det skal i forlængelse heraf fremhæves, at køber i forbindelse med indgå-else af aftalen har forpligtet sig til at overholde bekendtgørelse om godskik for finansielle virksomheder og således har forpligtet sig til at be-handle låntagere efter samme regler, som danske pengeinstitutter. Detindebærer bl.a., at en bank ikke kan ændre renten i et løbende aftalefor-hold, medmindre der i aftalen er vilkår, som giver banken denne mulig-hed. Vilkår om ændringer skal indeholde en angivelse af, hvilke forholdder kan udløse en ændring, og må ikke give banken en vilkårlig adgangtil at foretage ændringer.På baggrund af den artikel i Økonomisk Ugebrev, som spørgsmålet hen-viser til, oplyste køber primo december 2013 over for Finansiel StabilitetA/S, at køber ikke har ændret renten på nogle af de solgte lån i porteføl-jen siden overdragelsen.