By- og Boligudvalget 2013-14
BYB Alm.del Bilag 45
Offentligt
1329350_0001.png
1329350_0002.png
1329350_0003.png
Civilafdelingen
FolketingetBy- og BoligudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
31. januar 2014Formueretskontoret2013-7005-0037961562

1.

Med vedtagelsen af lov nr. 609 af 14. juni 2011 om revision af husefter-synsordningen, der trådte i kraft den 1. maj 2012, blev det på baggrund afanbefalingerne i betænkning nr. 1520 om huseftersynsordningen besluttetat udvide dækningsomfanget af den nuværende ejerskifteforsikring med ensærlig fugtskadedækning.Det er med lovforslaget forudsat, at den nye fugtskadedækning skal kom-bineres med, at den bygningssagkyndige i forbindelse med bygningsgen-nemgangen foretager en række konkrete fugtmålinger, hvorefter det kon-staterede fugtniveau skal angives og karaktergives i tilstandsrapporten.Forudsat, at den bygningssagkyndige enten ikke har beskrevet fugtniveau-et eller har beskrevet fugtniveauet klart forkert eller ufyldestgørende i til-standsrapporten, vil ordningen indebære, at der vil være fugtskadedæk-ning, hvis der senere måtte vise sig at være fugt over de angivne grænse-værdier.Baggrunden for ordningen er et ønske om at give forbrugerne flere oplys-ninger om husets fugtniveau inden købet, at gøre det mere klart for forbru-gerne, hvornår fugtskader er dækket af ejerskifteforsikringen, og endelig atgive en bedre fugtdækning i rum, der er godkendt til beboelse.

2.

Af forarbejderne til loven (pkt. 5.1.2.3 i de almindelige bemærkningertil lovforslag nr. L 89 af 2. december 2010, folketingssamlingen2010/2011) fremgår det, at der er behov for, at der foretages en forudgåen-de teknisk udredning. Navnlig vil opstilling af grænseværdier for fugtnødvendiggøre forskning i, hvor meget fugt de mange forskellige bygge-materialer, som indgår i en bygningskonstruktion, kan tåle. Herudover skalogså målemetoder og -omfang nærmere fastlægges.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Netop på grund af dette større tekniske udredningsarbejde i relation til dennærmere fastsættelse af grænseværdier for fugt mv. er det i bemærknin-gerne til lovforslagets bestemmelse om ikrafttræden anført, at den admini-strative gennemførelse af forslaget om en ny fugtskadedækning i kombina-tion med den bygningssagkyndiges foretagelse af nye fugtmålinger (og op-lysning herom i tilstandsrapporten) først kan forventes gennemført ca. 2 årefter lovens vedtagelse (dvs. sommeren 2013).

3.

Den omtalte tekniske udredning, der blev igangsat af daværende Er-hvervs- og Byggestyrelsen og senere overtaget af Ministeriet for By, Boligog Landdistrikter, udføres af Statens Byggeforskningsinstitut (SBI).Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har oplyst, at den tekniske ud-redning forudsatte en afklaring af en række principielle spørgsmål, hvilkethar påvirket projektets oprindelige tidsplan.De foreløbige resultater af den tekniske udredning har endvidere vist, atdet er mere kompliceret og omfattende end oprindelig forudsat at gennem-føre de nødvendige undersøgelser, der skal ligge til grund for ordningen.Bl.a. har de foreløbige resultater fra SBI vist, at der kan være ikke uvæ-sentlige geografiske forskelle i fugtniveauet, hvilket har nødvendiggjort, atder må foretages målinger flere steder i landet, end det oprindelig var hen-sigten.Det har endvidere vist sig, at der ikke som forudsat eksisterer egnede må-leinstrumenter, hvilket betyder, at SBI – som en del af den tekniske udred-ning – må undersøge mulighederne for at udvikle sådanne instrumentersamt udvikle disse.Bl.a. i lyset heraf har det endnu ikke været muligt at færdiggøre den tekni-ske udredning. Det er på nuværende tidspunkt forventningen, at SBI vilkunne være færdige med udredningen inden udgangen af 2014.

4.

Justitsministeriet skal på baggrund heraf orientere udvalget om, at densærlige fugtskadedækning tidligst vil kunne træde i kraft i 2. halvår af2015, hvorved bemærkes, at der også må tages hensyn til, at markedet skalkunne indrette sig i forhold til de nye regler. Det gælder både for så vidtangår de bygningssagkyndige og forsikringsselskaberne.Justitsministeriet skal endvidere bemærke, at det – idet nogle af de forud-sætninger, der blev lagt til grund for beslutningen om at indføre den yder-2
ligere dækning, har vist sig ikke at kunne holde fuldt ud – på nuværendetidspunkt ikke kan udelukkes, at der kan vise sig behov for at justere densærlige fugtskadedækning, inden den sættes i kraft.Afslutningsvis skal Justitsministeriet bemærke, at Ministeriet for By, Boligog Landdistrikter har oplyst, at ministeriet følger den fortsatte tekniske ud-redning tæt og løbende vurderer, om resultaterne giver anledning til over-vejelser i forhold til de forudsætninger, der lå til grund for beslutningenom at indføre fugtskadedækningsordningen.Justitsministeriet vil holde udvalget orienteret om eventuelle udviklinger isagen.
Karen Hækkerup/Rikke-Louise Ørum Petersen
3