Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14
BUU Alm.del Bilag 142
Offentligt
1356353_0001.png
1356353_0002.png
Den 01/04/2014 kl. 11.27 skrev "Karsten Vester" <[email protected]>:

Kære Orla Hav og Lotte Rod

Jeg tillader mig herved, at skrive til jer i jeres egenskab af formand og næstformand for Børne- &Undervisningsudvalget, idet jeg har et initiativ som jeg meget gerne vil gøre jer og jeres udvalgopmærksom på.Jeg mener at vores initiativ passer som "god i hose" i forhold til den nye folkeskolereform, den åbneskole, overgangen mellem skole og uddannelse og arbejdsmarked. Initiativet tager endvidere fathånd om de elever der måtte have behov for fx fritidsjob, mentor eller andet.

Initiativet hedder: Virksomheder adopterer skoleklasser.

Jeg er initiativtager til denne partnerskabs-/samarbejdsmodel mellem skoleklasser ogarbejdspladser. Initiativet startede for mere end 10 år siden på Nørremarksskolen i Vejle (hvor detstadig kører bla. i samarbejde med LEGO), og siden starten er det blevet til mere end 20 adoptionermellem skoleklasser og arbejdspladser. Senest i sommer med en adoption mellem Scandic HotelKolding og Munkevængets Skole (Kolding).Initiativet er fremhævet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter i deres pjece ”Socialpartnerskaber med virksomheder – idékatalog til innovative områdeindsatser”,og Center for AktivBeskæftigelsesindsats (CABI) har udarbejdet en pjece samt udgivet en film om initiativet – se mereved at klikkeHERI 2007 var initiativet nomineret til Årets særpris for Social Ansvarlighed (Netværksprisen) – ogsåkaldet Erhvervslivets Ridderkors.

Hvad går initiativet ud på?

Meget kort fortalt går initiativet ud på, at en arbejdsplads (privat eller offentlig) adopterer en 1.klasse fra en folkeskole. Arbejdsplads og skoleklasse samarbejder op igennem helefolkeskoleforløbet til og med 9. klasse.Der er flere formål med at etablere et sådant samarbejde mellem en social ansvarlig arbejdsplads ogen skoleklasse:
Igennem samarbejdet giver vi eleverne kendskab til uddannelses- ogerhvervsmuligheder, og give dem indsigt i et mangfoldigt arbejdsmarked, hvor der er brugfor mange forskellige kompetencer og ressourcer.¶ Igennem samarbejder giver vi eleverne et kendskab til de forhold og vilkår der findes pådet danske arbejdsmarked.Igennem samarbejdet giver vi eleverne et kendskab til dansk arbejdspladskultur – ogdermed også dansk kultur generelt.Igennem samarbejdet vil eleverne få nye voksne rollemodeller / mentorer der kanrådgive og hjælpe dem.
Igennem samarbejdet vil eleverne få mulighed for nye oplevelser og en mereinteressant undervisning.Igennem samarbejdet vil arbejdspladserne få mulighed for aktivt at påtage sig etsocialt ansvar og gøre en konkret forskel for et boligområde/folkeskole.Igennem samarbejdet vil arbejdspladserne få mulighed for at samarbejde medeleverne om innovation og spændende projekter.
Der findes ingen fag i folkeskolen som man ikke kan samarbejde med sin adoptionsarbejdspladsomkring. Det er lige fra de boglige fag til hjemmekundskab, musik og idræt.Der er mange arbejdspladser der er attraktive som adoptionsvirksomheder – fx er det oplagt atPolitiet bliver en af arbejdspladserne hvis vi taler om udsatte boligområder, men også plejecentre,hoteller, produktionsvirksomheder, Rådhus og andre er oplagte. Det eneste der er vigtigt er, atvirksomheden har en vis størrelse og vis mangfoldighed i jobs.

Hvorfor vil vi gerne gøre jer opmærksom på initiativet?

Vi har i RelationsNetværket en vision om, at initiativet skal igangsættes i

10 socialt udfordrede

boligområder i 2014,

men vi mener også at initiativet indeholder så mange gode elementer, at detbør introduceres til mange flere folkeskoler. Ikke mindst set i lyset at den nye skolereform og "Denåbne skole".Vi tror på, at vi med dette initiativ kan gøre en kæmpe forskel for mange elever. Initiativet er enenkel, billig og virksom måde til, at flytte nogle ting over en længere periode. Og netoplængerevarende relationer mellem eleverne, skolen og de lokale arbejdspladser er en del afmetoden, og kan vise sig at blive værdifulde på længere sigt for den enkelte elev og dennes familie.I første omgang vil jeg blot gøre jer opmærksom på initiativet, og jeg står naturligvis til rådighed,hvis I, eller der øvrige udvalg vil videre mere. Jeg indgår meget gerne i en dialog om initiativet ogom, hvordan vi evt. kan brede det ud til en større kreds af skoler og virksomheder.Jeg håber meget, at I finder vores initiativ og henvendelse interessant, og jeg håber vi kan indledeen dialog om, hvordan vi kan igangsætte initiativet ”Virksomheder adopterer skoleklasser”.Jeg ser frem til at høre fra jer.Med venlig hilsen
Karsten B. VesterRelationsskaberTlf.nr. +45 2281 7997www.relationsnetvaerket.dk