Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del Bilag 64
Offentligt
1299653_0001.png
1299653_0002.png
1299653_0003.png
VoksenforvaltningenBycenteret 3025330 Munkebo[email protected]www.kerteminde.dk
NOTAT ift. deputation - sygedagpengeArbejdsmarkedsudvalget i Kerteminde Kommune har stor opmærksomhed påsygemeldte borgere, der falder for varighedsbegrænsningen. Konkret opleverKerteminde Kommune at syge borgere risikerer at miste deres sygedagpenge,selvom de er syge, men ikke er afklarede til f.eks. fleksjob eller førtidspension.I Kerteminde Kommune mister i gennemsnit 1 borger om måneden deressygedagpenge, selvom de stadig er syge – dvs. 12 borgere om året.Disse 12borgere er ikke efter de nuværende regler berettiget til kontanthjælp og stårderfor uden for forsørgelse.
12. november 2013
Journalnr.440-2013-52258
Dokument-id.440-2013-232543
1. Beskrivelse af dilemmaetSygedagpengelovgivningen er en af de mest restriktive/stramme lovgivningerindenfor beskæftigelsesområdet. Sygemeldte borgere i arbejde eller ledige kansøge om sygedagpenge ved sygdom. Sygemeldte borgere kan somudgangspunkt være på sygedagpenge i maksimalt 52 uger (dog kan periodenforlænges i helt særlige tilfælde jf. § 27 stk. 1 i Lov om Sygedagpenge):1. Det på det foreliggende grundlag anses for overvejende sandsynligt, at der kaniværksættes en revalidering, herunder virksomhedspraktik, der kan føre til, at densygemeldte kan vende tilbage til det ordinære arbejdsmarked,2. Det anses for nødvendigt at gennemføre virksomhedspraktik eller andreafklarende foranstaltninger med henblik på at klarlægge den sygemeldtesarbejdsevne, således at sygedagpengeperioden forlænges iop til 39 uger,3. Den sygemeldte er under eller venter på lægebehandling, og den pågældendeefter en lægelig vurdering skønnes, at ville kunne genoptage erhvervsmæssigbeskæftigelse inden for2 gange 52 ugerregnet fra varighedsbegrænsningensindtræden,4. Den sygemeldte ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår,og dermed ikke kan vende tilbage til det ordinære arbejdsmarked, men det endnuikke er endeligt afklaret, om den sygemeldte vil være berettiget til et fleksjob ellertil førtidspension, således at sygedagpengeperioden forlænges iop til 26 uger,
5. Den sygemeldte har en livstruende sygdom, hvor de lægeligebehandlingsmulighederanses for udtømte.6. Der er rejst sag om ret til erstatning efter Lov om arbejdsskadesikringeller Lov om sikring mod følger af arbejdsskade.
Side2/3
7. Der er påbegyndt en sag om førtidspension.
2. EksemplerFølgende eksempler demonstrerer dilemmaet:En borger med f.eks. ryg- og nakkeskade samt stress og depression. Defysiske lidelser er lægeliget vurderet som stationære og funktionsevnen ervarigt nedsat af den grund. Da borgeren desuden lider af stress ogdepression, vil funktionsevnen i forhold til arbejdsmarkedet ikke kunneafklares, da det i sygedagpengelovens forstand vurderes, at de psykiskelidelser nedsætter funktionsevnen yderligere. Sygedagpengeudbetalingen vilikke kunne forlænges, såfremt man ikke har en sikker lægelig prognose fortilbagevenden til ordinært arbejde.En borger med PTSD, der er i behandling, men der er usikkerhed omvarigheden af uarbejdsdygtigheden. Borgeren kan ikke afklares og afsluttesefter 52 uger.En borger, der er lægeligt afklaret og har deltaget i praktikforløb, hvorvedkommende har opnået en effektiv arbejdstid på 21 timer indenfor de 52uger. Sygedagpengesagen afsluttes og borger må stå uden forsørgelse, daA-kassen ikke vil have dem med det lave timetal.En kræftsyg borger er sygemeldt. Kræftsygdommen er ikke terminal (dvs.borgeren vurderes ikke at dø af sygdommen umiddelbart). Efter et længerebehandlingsforløb er det stadig ikke muligt at afklare hvornår borgeren vilkunne raskmeldes. Borgeren afsluttes efter 52 uge.
I alle disse tilfælde har borgeren mulighed for at søge kontanthjælp. Hvisborgeren har værdier over det tilladte jævnfør kontantloven (10.000kr) ellerægtefælle/samboende har en indtægt over 2* satsen for kontanthjælp (ca.21.000-27.000kr i 2013) risikerer borgeren at stå uden forsørgelse.
3. SygedagpengereformMette Frederiksen fremlagde regeringens forslag til en reform af sygedagpenge-området/lovgivningen d. 7. februar 2013. Hovedformålet var at reformerevarighedsbegrænsningen på de 52 uger, så ingen risikerer at stå udenforsørgelse. Alle sygedagpengesager vil efter regerings forslag blive vurderetefter ½år. Ved denne vurdering vil de sager, hvor derikkevurderes at blive giveten forlængelse på sygedagpengene over 52 uger, i stedet blive visiteret til etressourceforløb. I ressourceforløbet vil borgeren få en ydelse svarende tilkontanthjælp, men uden ægtefælles/samboende forsørgelsesforpligtelse ellerformuevurdering. Borgerens forsørgelse vil dermed være sikret iafklaringsperioden.
Regeringens sygedagpengereforms forslag vil samtidig give den sygemeldteborger mulighed for at sige nej til visse medicinske behandlinger f.eks.antidepressiv medicin.Arbejdsmarkedsudvalget i Kerteminde Kommune håber, atsygedagpengereformen vedtages snarrest muligt. Vi oplever konkret borgere, derer syge, men er for syge til sygedagpengelovgivningen.
Side3/3
Udarbejdet af:Dorte Dabelsteen, Jobcenterchef & Bjørn Bjerrehøj Controller, KertemindeKommune