Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del Bilag 55
Offentligt
1297272_0001.png
1297272_0002.png
1297272_0003.png
1297272_0004.png
2013Tale for Beskæftigelsesudvalget
Foreningen FarPasteurvej 21799 København V.
01-01-2012
2013
Folketinget

FOLKETINGET

TALE FOR BESKÆFTIGELSESUDVALGET

Tak fordi vi måtte komme.Foreningen Far deltager i dag med undertegnede Jesper Lohse, som formand for Foreningen Far ogCarsten Løffmann, som er medlem af hovedbestyrelsen og deltager i vores ligestillingsarbejde.

HVEM ER VI?

Foreningen Far har ca. 40 års erfaring på familieområdet, som frivillig forening. Vi støtter hele familienog alle familier i Danmark. Vi respekterer det frie valg og respektere alle menneskers ret til et familieliv.Vi vejleder aktuelt ca. 125.000 forældre af begge køn fra 300 danske byer og 50 lande om hvert år. Enfordobling de seneste 12 måneder. Vi oplever hver eneste dag familierne i Danmark og hører de positiveting og de mest alvorlige historier fra hverdagen.Vi taler med kernefamilier såvel som familier i moderne familieformer og ser ofte mønstre i denoffentlige sagsbehandling, mønstre hos forældrene og de samme 20-30 tekniske lovhindringer, fordi vifølger processen fra start til slut og ser sags dokumenterne.

HVAD VIL VI?

Foreningen Far har som følge af den passive reaktion på barselsudvalgets arbejde - aktuelt etekstraordinært ryk ind af - håndværkere, erhvervsledere, gymnasielærer og vuggestue pædagoger, somhenvender sig og ofte græder, fordi de ikke kan få lov til at være en del af deres barns liv.Fædre der ønsker generelle råd og vejledning som førstegangsforældreFædre der skal have barn, men ikke bor sammen med morFædre der skal skilles kort tid efter fødslen og derfor ikke får den aftalte barselFædre som ikke får lov til, at se deres barn mere end få timer om ugen af mor ellerStatsforvaltningenFædre, hvor barnets mor har en livslang socialhistorik og uro, som ofte bryder frem ved fødslen,hvor faren er nødsaget til at beskytte barnet. Men barnet og far står helt uden rettigheder ipraksis. Det mest oversete og ignorerede problem i dag i alvorlige børnesager, hvor den socialearv går igen og sagerne ender som kommunale socialsager.Fædre som skal have lavet en faderskabstest, der tager 6-12 måneder for det offentlige system,selvom den kan ske hurtigt - og de i perioden slet ikke får lov til at se barnet.
Foreningen Far til Støtte for Børn og Forældre
Side 1
2013
Folketinget
Fædre der pludselig opdager, at de har et barn på 10, 14 eller 18 år, fordi mor aldrig gav dembesked – men hvor livsløgnen altid dukker op på et tidspunkt.
For forældre der er enige handler barsel og forældreorlov om familiernes frie valg, familieøkonomien ogincitamentsstrukturer hos arbejdsgiverne.Det handler om skrivelser til begge forældre – også i kernefamilierne – samt mulighed for at beggeforældre kan deltage i familiegrupper som et frit valg. Det handler om barsel til begge forældre for, atsikre mors karrieremuligheder og begge forældres positive tilknytning til barnet i ligeværdige familier.For forældre der er uenige handler barsel og forældreorlov om sagsbehandlingstid hosStatsforvaltningen, manglende rettigheder og markant forskelsbehandling af barnets ret til begge sineforældre.Det handler om barselsbekendtgørelsen § 8 stk. 2, som giver mor ret til alle barselsdagspengene, blotder foreligger uenighed. Det handler om, at forældreansvarsloven intet siger om barsel og det handlerom at Statsforvaltningen ikke tildeler fædre hverken barsel eller øget samvær i barselsperioden f.eks.hver fredag.§8 og de øvrige problemstillinger er nu i flere revisioner af barselsloven blevet overset og må derforfremstå, som helt centrale elementer for politikerne.Foreningen Far oplever, at det ofte er de børn, som har allermest behov - til tider et livsnødvendigtbehov - for barsel med begge forældre eller deres far, som ikke får barslen. Foreningen Far oplever, atdet ofte er de fædre, der allerhelst vil have barsel med barnet der ikke får det, men bliver skilt.
Børnefamilierne er økonomisk pressede, hvorfor økonomien en vigtig faktorPå en række områder har mor særlige rettigheder som ikke er betinget af barnets psykiske ellerfysiske velfærd.Det offentlige Danmark ser stadig mor som primær ansvarlig for barnet i de flestesammenhænge.Far mødes til tider af en forventning fra sin arbejdsgiver, om at han minimerer sin barsel mestmuligt.Mange arbejdsgivere tænker sig om en ekstra gang, førend de ansætter en kvinde i denfødedygtige alder.De mange mødre, som ser fars ansvar, indflydelse og medvirken som positiv og vigtig, bliverramt af alle de forhindringer far møder på sin vej.
Forholdene ER alvorlige på barselsområdet.
Foreningen Far til Støtte for Børn og Forældre
Side 2
2013
Folketinget

HVAD GØR VI?

Vi kan ikke skabe vækst og beskæftigelse i Danmark, hvis det offentlige Danmark af strukturelle årsagertager trygge børn fra gode, ordentlige, ærlige og kærlige forældre, der elsker deres børn som dethøjeste af alt. Det er hverken bedst for barnet, samfundet eller erhvervslivet.Omkostningerne ved skilsmisse Danmark er langt højere end vi tror og de ting Foreningen Far oplever,ske for alle borgere i Danmark. Kernefamilierne ved det først når det er for sent.Foreningen Far anbefaler Folketingets politikere, at respektere forældrenes frie valg på et reeltgrundlag og respektere familielivet for alle mennesker i Danmark og sikre basal retsikkerhed.Foreningen Far anbefaler:At der sikres skrivelser og informering om barnet til begge forældreAt der indføres familiegrupper for bedre samarbejde og lavere skilsmisserater med frit valg fordeltagelse af forældreneAt der indføres 3 måneders barsel til begge forældre med mulighed for, at familierne kanoverføre perioden til den anden forælder – så der også her er et frit valgAt forældre som ikke selv er enige ved samlivets ophør eller har gentagne sager gennemgår etkursus med fokus på børnene og positivt samarbejde.
Foreningen Far vil, som de praktikkere vi er, til Folketingets politikere om kort tid sende en rækkeforslag til forebyggelse, modernisering og kvalitetssikring af familieområdet i Danmark. Det handler omat se familielovgivningen og praksis med nye briller for ligeværdige familier og skabe et godt, stabilt ogtrygt offentligt Danmark. Det er 8 forskellige ministerier og derfor flere politikere, love, udvalg ogembedsfolk, som hver især sidder med en lille nøgle, men der er faktisk 20-30 forskellige ting der kangør en stor forskel.Foreningen Far anbefaler nedsættelse af et tværgående kontaktudvalg for koordination med deltagelseaf de forskellige ministerier og en række interesseorganisationer. Så vi sikre et sagligt og helt syn på detbedste for barnet.Vi skal have alle børn og forældre med i fremtidens velfærdssamfund.Tak for Deres tid.Med venlig hilsenJesper Lohse, LandsformandForeningen FarPasteurvej 21799 København V
Foreningen Far til Støtte for Børn og Forældre
Side 3