Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del Bilag 54
Offentligt
1298530_0001.png
1298530_0002.png
skud til at ringe og bede om hjælp. Din venhar brug for dig, men kan ikke sige det tildig, så hold kontakten. Ring eller skriv, såde ikke føler sig alene. Du kan også tageuventet ud til din ven. Det er dig, din venhar mest brug for.10. Hold minderne i live.-Hvis din ven har mistet f.eks. en søster ogdu kan nogle gode historier om søsteren,så fortæl din ven, de historier du kan hu-ske. For din ven kan ikke selv huske alleminderne.
Kender du nogensom har mistet en?

- ved du hvad du skal gøre?

11. Du skal ikke være bange for,at gøre din ven ked af det.-Hvis din ven begynder at græde, mens I ersammen, skal du ikke være bange for, atdu har sagt noget forkert, for din ven er al-lerede ked af det.
12. Din ven er stadig den samme.-Selv om din ven har det svært, vil de sta-dig gerne lytte til dig og hjælpe dig som dealtid har gjort. Hvis man er piger, så snak-ker man om drenge. Og det vil din venindesom har mistet stadig gerne være med til,og du må stadig også gerne snakke om dinsøster og familie.

Få gode råd til hvordan du hjælper din ven,

når din ven har det værst.

Udgivet af:ForældreforeningenVI HAR MISTET ET BARNwww.mistetbarn.dk
Lavet af: Malene 10. klasse.Mistet min lillesøster.
Når man mister en af sine kære, bliver manramt af chok, og man ved ikke, hvor man skalgøre af sig selv og man forstår slet ikke, at manhar mistet en, som man holder meget af. Nårman mister, bliver mange bange for at snakketil en, fordi de er bange for, at sige noget forkert,men desværre er det værste, man kan opleve, ernår folk undgår en.”Det sværeste for mig var, at folk pludselig und-gik mig, for jeg kan ikke se, hvad jeg har gjort.Det er ikke mig, der har valgt denne skæbne.”Mange spørg: får du professionel hjælp?De professionelle kan godt hjælpe en, hvis manfinder den rigtige. Men du kan hjælpe lige så me-get, du kan nemlig holde minderne om den dødei live. Hvilket betyder rigtig meget, for den somhar mistet. Du kan måske huske andre ting omden døde end den som har mistet.Det som din ven harmestbrug for nu er dig!Ikke kun i dag, men i meget lang tid fremover,og det er rigtig godt, hvis I snakker sammen tit,ikke kun om triste ting, men om alle de ting somI altid har snakket om.”Nogle dage efter jeg mistede min søster, tog minveninde til England i tre uger, og jeg forventedeikke at høre fra hende, før end hun kom hjem,men en dag, tjekkede der en SMS ind på min mo-bil fra hende og den varmede rigtig meget! Hunskrev ikke noget bestemt, men bare det, at huntænkte på mig betød meget! ”Jeg er sikker på, at du kender smerten, når derer nogle som svigter en. Mange som mister, op-lever dette svigt, både fra venner og familie. Deter ikke sjovt, at blive svigtet, så vær der for dinven, om I er tætte eller ej. Det vigtigste er, at
man bliver ved med, at behandle dem som harmistet, som man altid har behandlet dem.”Øjne kan se, munde kan le, men tåre i hjertetkan ingen se.”Det betyder, at selvom din ven ser ud til at havedet rigtig godt, kan de have det utroligt dårligtinden i.”Uanset hvad du venter på er det, det uventededer ændrer dit liv.”Når unge dør er det uventet, og derfor ændrerdet samtidig på ens liv for evigt. Man bliver me-get trist og ked af det, så derfor er det vigtig, atman har venner, man kan snakke med om tin-geneHer kommer nogle gode råd til dig som ger-ne vil hjælpe din ven.1. Du skal ikke forandre dig.-Du skal stadig være dig selv over for den,som har mistet, hvis I har snakket sammenfør, så bliv ved med det som I altid har gjort,gerne mere. Men du skal bare ikke undgådem som har mistet, og lad vær med at stirrepå dem.
om. Men du må meget gerne spørge indtil, hvordan personen har det, og snakkeom den døde. De skal nok sige fra, hvis deikke har lyst til at snakke om det.4. Den døde vil altid værei din vens tanker.-Din ven vil hele tiden savne den som per-sonen har mistet, for i rigtig mange situa-tioner mangler den døde.
5. Du skal bare lytte.-Når din ven fortæller noget om sorgen,skal du bare lytte til, hvad de har at sige,du må meget gerne spørge mere ind tildet, de fortæller, men undgå at kommemed for mange gode råd, til hvad de skalgøre.
6. Vennens liv går i stå.-Livet går i stå for dem som mister, de vedikke, hvordan de skal leve videre uden de-res forældre eller deres søskende.
7. Når man begynder at leve igen.-Når man endelig føler, at livet er ved atblive godt igen, kommer savnet først rig-tigt frem, og det bliver din ven meget for-skrækket over.
2. Bliv ved med at snakke med den somhar mistet.-Det gør så ondt, at dem man snakkede medfør, pludselig undgår en og går den andenvej. Man kan ikke selv gøre for, hvad der ersket for en.
8. Vær tålmodig.-Det tager meget lang tid før din ven findersig selv igen, og du bliver nødt til at givetid.
3. Man behøver ikke snakke om den døde.-Du skal bare være dig selv og snakke om deting, som du plejer at snakke med din ven-
9. Hold kontakten.Din ven som har mistet, har ikke over-