Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del Bilag 52
Offentligt
1295616_0001.png
1295616_0002.png
1295616_0003.png
Folketingets beskæftigelsesudvalgChristiansborg
Dato:Deres ref.:Vor ref.:Sagsbehandler:
30-10-2013
74/20040KME/-Løn og Ansættelse
BUPL har den 6. november 2013 foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg.Baggrunden for BUPL´s foretræde for beskæftigelsesudvalget er regeringens udspil tilen kommende sygedagpengereform. Problemstillingerne vil blive belyst nedenfor.
Regeringens udspil til en sygedagpengereform opdeler sygemeldte i A og B holdBUPL har længe ventet på en sygedagpengereform, idet den nuværende lovgivningindeholder en række uhensigtsmæssige - og efter vores opfattelse – urimeligebegrænsninger. Den væsentligste af disse begrænsninger er spørgsmålet om den generellevarighedsbegrænsning, som indtræder efter 52 ugers sygemelding.I regeringens reformforslag halveres den generelle varighedsbegrænsning til 26 uger,hvorefter det vurderes om der er mulighed for forlængelse efter de nugældende regler omforlængelse. Samtidig indføres en ny forlængelsesmulighed for personer med livstruende ogalvorlig sygdom. Er man fortsat sygemeldt og opfylder man ikke betingelserne forforlængelse af sygedagpengene, vil man overgå til et nyetableret ressourceforløb. Ydelsenunder ressourceforløbet reduceres til kontanthjælpsniveau, som dog vil være uafhængig afægtefælleindkomst og formue.Den ny forlængelsesmulighed for personer med livstruende og alvorlig sygdom finansieresved at halvere den generelle varighedsbegrænsning for sygedagpenge til alle sygemeldte. Iregeringens udspil medfører det, at 9.300 personer, der i dag vil være berettiget tilsygedagpenge, vil overgå til et ressourceforløb. 9.300 sygemeldte vil således efter 26 ugerovergå til ressourceforløbsydelsen og dermed opleve en indtægtsnedgang på op til ca.7.000,- kr. om måneden.Størrelsen af den ydelse, sygemeldte kan modtage, er således afhængig af, om manopfylder betingelserne for forlængelse i sygedagpengeloven. Er man derimod langvarigt syg- og eventuelt uafklaret helbredsmæssigt vil man ud fra gældende praksis oftest ikke opfyldebetingelserne for forlængelse. Selv om man fortsat er syg og uarbejdsdygtig, vil man derforovergå til den langt lavere ressourceydelse.

BØRNE- & UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

BLEGDAMSVEJ 124 2100 KØBENHAVN Ø

TELEFON 35 46 50 00 TELEFAX 35 46 50 39 E-MAIL: [email protected] www.bupl.dk

BUPL mener, at denne opdeling både er urimelig og ud fra en retssikkerhedsmæssigbetragtning betænkelig, idet der efter lidt tilfældige kriterier sker en opdeling af desygemeldte. Det forekommer helt urimeligt, at man være sygemeldt med vidt forskelligtforsørgelsesgrundlag.Det er BUPL’s holdning, at alle sygemeldte, uanset diagnoser og helbredsmuligheder, skalvære sikret et acceptabelt forsørgelsesgrundlag under hele sygemeldingsperioden, så densyge kan fastholde fokus på at blive rask og vende tilbage til arbejdsmarkedet hurtigstmuligt. Som udgangspunkt ser BUPL helst, at varighedsbegrænsningen ophæves og derikke sker en reduktion i sygedagpengene.Regeringen har tidligere meldt ud, at en kommende sygedagpengereform skal væreudgiftsneutral. Ud fra denne præmis, vil BUPL i lighed med FTF alternativt pege på denanden model, som det tværministerielle sygedagpengeudvalg beskriver i deres rapport frafebruar 2013. I denne model afskaffes varighedsbegrænsningen på 52 uger - og dermedforlængelsesmulighederne. Efter 52 uger reduceres sygedagpengene for alle til 89 pct. afhøjeste dagpengesats, hvilket betyder en reduktion i sygedagpengene for alle efter 52 ugerpå ca. 1.900 kr. om måneden før skat, i forhold til i dag.Sygedagpenge skal fortsat være en midlertidig ydelse, indtil den sygemeldte er afklaret til etandet forsørgelsesgrundlag. For sygemeldte med de alvorlige livstruende sygdomme og dedøende, skal den reducerede ydelse være tidsubegrænset eller de skal have tilkendtførtidspension.Selvom ulempen ved modellen er, at de ca. 19.000 berørte personer, der i dag får forlængetderes sygedagpenge, vil opleve en mindre indtægtsnedgang efter 52 uger, vil allesygemeldte og uarbejdsdygtige blive behandlet ens.
Regeringens udspil til en sygedagpengereform vil vanskeliggøre fastholdelse afsygemeldte på arbejdsmarkedetEfter de nuværende regler modtager arbejdsgiverne sygedagpengerefusion for sygemeldtemedarbejdere. I regeringens udspil er det dog uklart, hvad der sker med de sygemeldte, somfortsat er i et ansættelsesforhold med fuld løn under sygdom, når de efter 26 uger overgår tilressourceforløbsydelse.Som det blandt andet fremgik af resultaterne af NFA´s (Det Nationale Forskningscenter forArbejdsmiljø) store ”Tilbage til Arbejdet”-projekt, som blev gennemført i 2010 til 2012, er detsærdeles vanskeligt at reducere sygefraværet ved en indsats, som ikke direkte inddragerarbejdsgiverne. BUPL er helt enig i, at fastholdelse af sygemeldte på arbejdspladserne - ogdermed inddragelse af arbejdsgiverne er helt centralt i indsatsen med at nedbringesygefraværet og mindske risikoen for en efterfølgende udstødning fra arbejdsmarkedet.
BUPL´s egne tal viser, at hele 83 pct. af de sygemeldte pædagoger, som blev afskediget pågrund af sygdom i 2010 og 2011, blev afskediget inden for perioden på 52 uger, dvs. dennuværende generelle varighedsbegrænsning. Tallene viser endvidere, at de flesteafskedigelser sker i perioden umiddelbart frem til varighedsbegrænsningens indtræden,hvorefter arbejdsgiveren risikerer at miste sygedagpengerefusionen.Varighedsbegrænsningen for sygedagpenge har dermed afgørende betydning for, hvornårarbejdsgiverne skrider til afskedigelse af de sygemeldte. Dette peger på, at en halvering afperioden for den generelle varighed for sygedagpenge vil medføre langt tidligereafskedigelse af sygemeldte. Det vil således ikke kun være langtidssygemeldte, som vil bliveafskediget – men også personer med langt kortere sygemeldinger. En halvering afvarighedsbegrænsningen uden en rimelig refusion til arbejdsgiverne, vil derfor medføre storrisiko for udstødning af langt flere sygemeldte fra arbejdsmarkedet.Arbejdsgiverne og jobcentrene har, selv efter de nuværende regler, vanskeligt ved at nå ativærksætte konkrete fastholdelsesinitiativer inden for de første 52 ugers sygemelding. Enhalvering af sygedagpengeperioden vil derfor gøre det langt vanskeligere at iværksætterealistiske fastholdelsesinitiativer på arbejdspladserne.Indførelsen af en generel varighedsbegrænsning på 26 uger, vil samlet medføre, at langtflere sygemeldte vil blive afskediget tidligt i en sygemelding, samt at fastholdelsesindsatservil blive benyttet i langt ringere grad, end det er tilfældet i dag. At flere sygemeldte mistertilknytningen til arbejdsmarkedet, vil i sidste ende medføre større tilgang til længerevarendeoffentlig forsørgelse i form af kontanthjælp, revalidering, fleksjob og førtidspension.
Med venlig hilsenLasse Bjerg JørgensenHovedkasserer i BUPLFormand for BUPL-A