Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del Bilag 51
Offentligt
1295570_0001.png
1295570_0002.png
Aarhus 30. oktober 2013
Medlemmer af Beskæftigelsesudvalget,
I udvalgets egenskab af at behandle arbejdsretlige problemer vil jeg væredybt taknemmelig, hvis I vil besvare følgende:
1 aEr det lovligt ikke at udbetale tidsbestemte tillæg til handicaphjælpere, nårdisse er på rådighedsvagt om natten, sådan som i hvert fald AarhusKommune og sandsynligvis også andre kommuner praktiserer det?Mangelen af tidsbestemte tillæg betyder fx, at hjælperen er på natarbejdepå søn- og helligdage for 88,50 kr. i timen. Jeg synes selvklart ikke dette eren tidssvarende og rimelig aflønning.
1 bI tilfælde af at der ikke er direkte love imod ikke at udbetale tidsbestemtetillæg til rådighedstimer, hvordan står denne praksis så i forhold til hævd,uskrevne regler og skik og brug på området?
1 cEr der lignende faggrupper, som opererer med rådighedstimer, der ikke fårudbetalt tidsbestemte tillæg?
2 aEr det lovligt, at handicaphjælperen fastholdes på rådighedstakst, når haneller hun aktiveres under en rådighedsvagt og udfører plejeopgaver forborgeren om natten? Mig bekendt er det sådan inden for andre faggrupper,der har rådighedsvagt, at man naturligvis overgår til normal løn med tillæg,når man bliver aktiveret under rådigheden.
2 bI tilfælde af at der ikke er direkte love imod at lade hjælperen fortsætte pårådighedstakst under aktivt arbejde, hvordan står denne praksis så i forholdtil hævd, uskrevne regler og skik og moral på området?
2 cEr der lignende faggrupper, som opererer med rådighedstimer, der ikke fårudbetalt fuld løn, når de aktiveres under en rådighedsvagt?
3Lønfaldet fra normal løn med tillæg til rådighedstakst er på 38 % påhverdage og 49,50 % i weekenden. Er det lovligt og/eller ioverensstemmelse med hævd, uskrevne regler og god skik og brug på detdanske arbejdsmarked, at forskellen mellem de to timesatser er så stor. Jegmener ikke skiftet i arbejdsbyrde hjemler et så ekstremt lønfald. AarhusKommunes praksis er, at hvis man bliver aktiveret færre end fire gange iløbet af natten, så udmåles der rådighedstimer. Det ekstreme fald i lønafspejler dog i mine øjne ikke, at nattesøvnen bliver afbrudt tre gange påuforudsigelige tidspunkter, så man hele tiden skal være parat til at springeud af sengen, at man skal sove på arbejdspladsen og at man ikke råder oversin egen tid.Jeg vil som sagt være Beskæftigelsesudvalget meget taknemmelig, hvis I vil besvare dissespørgsmål, da jeg er dybt bekymret for lovligheden af og/eller moralen i disse forhold.
Med venlig hilsenRolf HeitmannHandicaphjælper, musiker, Ph.D.Julsøvej 1088240 Risskov20 84 34 70