Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del Bilag 47
Offentligt
1294604_0001.png
Kære Mette Frederiksen,
Jeg skriver til dig og dit ministerium i forsøg på at få en afklaring af, hvorledes ovenst. bekendtgørelse skaltolkes i praksis. Sagen er den, at min hustru er freelance-skuespiller. Hun er uddannet på privatskole og haraf den grund ikke haft mulighed for, at melde sig ind i skuespillerforbundets a-kasse, sådan som det tilbydesde statsstøttede skoler. Det hører til historien at fortælle, at hun bestemt ikke er arbejdssky. Ved siden afskuespillerarbejdet har hun sjældent under tre andre jobs, aktuelt som manuskriptforfatter, rundviser ogkontrollør. Meget er arbejdet er sæsonbestemt, hvorfor hun har et ganske varierende ugentligt timetal.
Hun er nu blevet gravid med termin medio marts 2014, og i den forbindelse har vi været i kontakt medUdbetaling Danmark vedr. mulighederne for barsel. Vi er blevet oplyst, at vi skal opfylde kravet om 13 ugerstilknytning og i den periode arbejdet mindst 120 timer – et ikke urimeligt krav, som hun bestemt også kanopfylde. Det fremgår af lovteksten, at hun skal være tilknyttet arbejdsmarkedet

uafbrudt

i perioden og denneformulering vælger man hos Udbetaling Danmark at fortolke således, at hun skal være i

daglig

beskæftigelse,

hvilket i praksis betyder, at hun skal gå på arbejde hver dag i perioden op til barslen påmindst 1,8 timer. Vi er helt uforstående overfor denne udlægning, som på ingen måde tager hensyn til dendel af arbejdsstyrken, som freelancer og netop tager de skæve jobs med svingende arbejdstider. Hvordanpasser det i øvrigt ind, hvis man er tilkaldevikar? Jeg kan forstå rationalet i, at der stilles krav til et samlettimetal, som udtryk for, at man har ydet til fællesskabet og jeg kan til fulde forstå, at formuleringen "uafbrudt"følgelig betyder, at man ikke har meldt sig arbejdsløs eller på anden måde været en udgift for staten.
Spørgsmålet til dig og dit ministerium må derfor være: Er det en rigtig og rimelig fortolkning af teksten, at de120 timer skal fordeles udover de enkelte dage (førende til et krav om minimum 1,8 timers arbejde omdagen)? Mange freelancejobs (f.eks. manus- og tekstarbejde, hjemmeforberedelse etc.) kan jo slet ikkegøres sådan op. Kan det være rigtigt, at de 120 timer ikke er en gennemsnitsbetragtning for hele perioden?
Jeg håber du eller dine embedsmænd vil bidrage med den fornødne afklaring. Fortsat god sommer.
Med venlig hilsen,Kasper Lorenz Johansen