Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del Bilag 216
Offentligt
1360411_0001.png
1360411_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgBeskæftigelsesministerietSendt til[email protected]og[email protected]

11. april 2014

Høringssvar fra Det Lokale Beskæftigelsesråd og Arbejdsmarkeds-

udvalget i Ikast-Brande Kommune vedrørende Koch-udvalgets an-

befalinger til ny tværgående organisering og interessentinddragel-

se

Ekspertgruppen om udredning af den aktive beskæftigelsesindsats (Koch-udvalget) offentliggjorde den 25-02-2014 sin rapport med 39 anbefalingertil en ny arbejdsmarkedsindsats for dagpengemodtagere. Vi har med inte-resse læst rapporten og drøftet de enkelte anbefalinger. Vi vil gerne kvit-tere for udvalgets fine stykke arbejde og erklære os enige i de bærendeprincipper i form af en mere enkel og individuel indsats med det overord-nede formål at sikre varig beskæftigelse.Udvalget præsenterer i sin rapport en række anbefalinger til ny tværgåen-de organisering og interessentinddragelse. Vi er enige i de overordnedebetragtninger omkring vigtigheden af at sikre en organisering, som adres-serer behovet for udvikling af arbejdsmarkedsindsatsen og tværkommu-nalt samarbejde, men vi er ikke enige i udvalgets betragtninger omkring,at den nuværende organisering med regionale og lokale beskæftigelsesrådikke i tilstrækkelig grad adresserer dette behov.I Ikast-Brande Kommune har vi gode erfaringer med det tværkommunalesamarbejde både på politisk og administrativt niveau. Ikast-Brande Kom-mune indgår i en række tværkommunale foraer, som sikrer, at der løben-de sker en koordination af de lokale arbejdsmarkedsindsatser samtidigmed at der udvikles nye indsatser, som rækker ud over kommunegræn-serne.Udvalget anbefaler, at de nuværende 94 lokale beskæftigelsesråd og 4 re-gionale beskæftigelsesråd sammenlægges og organiseres i et antal nyetværgående arbejdsmarkedsråd, der i højere grad afspejler de naturligearbejdskraftoplande. Udvalget begrunder anbefalingen med, at de nuvæ-rende regionale beskæftigelsesråd har begrænset indflydelse på udviklin-gen i landets jobcentre og dækker meget store geografiske områder,mens de lokale beskæftigelsesråd har vanskeligt ved at løfte større tvær-gående opgaver samt få engageret parter og institutioner i de enkeltekommuner.
Arbejdsmarkedsafdelin-gens StabRådhusstrædet 67430 IkastTlf.: 9960 4000Fax: 9960 4040E-mail:[email protected]
Sagsbehandler:Malene Nørgård JensenDirekte telefon:9960 4206Sags ID:2014/09991
www.ikast-brande.dk
Vi vil gerne udtrykke vores bekymring i forhold til forslaget om at erstattede lokale og regionale beskæftigelsesråd med nye tværgående arbejds-markedsråd. Vores vurdering er, at det tætte samarbejde mellem Det Lo-kale Beskæftigelsesråd, Arbejdsmarkedsudvalget og den lokale jobcenter-ledelse er helt afgørende for den løbende udvikling af den lokale arbejds-markedsindsats. De nye tværgående arbejdsmarkedsråd, som udvalgetanbefaler, vil efter vores overbevisning få præcis de samme udfordringer,som de nuværende regionale beskæftigelsesråd, idet der fortsat vil væreet manglende kendskab til lokale problemstillinger og dermed en begræn-set indflydelse på udviklingen i landets jobcentre.Vi er desuden af den overbevisning, at det ikke vil blive lettere at engage-re parter og institutioner i de nye tværgående arbejdsmarkedsråd. Voresvurdering er tværtimod, at det vil blive vanskeligere, idet der ikke vil væredet nødvendige ejerskab til de problemstillinger, som vil blive rejst i denye råd, samtidig med at der vil være begrænset mulighed for direkte ind-flydelse på udviklingen i jobcentrene.Vores anbefaling til ny tværgående organisering og interessentinddragelseer, at de lokale beskæftigelsesråd bevares i deres nuværende form, mensde regionale beskæftigelsesråd nytænkes på en måde, så de i højere gradunderstøtter de naturlige arbejdskraftoplande samtidig med at de sikrerden nødvendige koordination og samarbejde på tværs af kommunegræn-ser, fagområder og a-kasser. Repræsentanter i de nye råd bør efter voresopfattelse være formandskabet for de lokale beskæftigelsesråd. På dennemåde sikres der en kobling til det lokale niveau.Vi håber, at I vil tage vores betragtninger med i det videre arbejde meden ny tværgående organisering og interessentinddragelse, og vi stiller osgerne til rådighed i den videre proces.
På vegne af Det Lokale Beskæftigelsesråd og Arbejdsmarkedsudvalget iIkast Brande KommunePeter Kempf PedersenFormand for Det Lokale Be-skæftigelsesråd og Arbejdsmar-kedsudvalget
Henning V. PedersenNæstformand for Det LokaleBeskæftigelsesråd (LO)
Viggo MulvadNæstformand for Det LokaleBeskæftigelsesråd (DA)
www.ikast-brande.dk