Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del Bilag 181
Offentligt
1345790_0001.png
1345790_0002.png
LIGESTILLLINGSNOTAT
20. februar 2014
Lov om ændring af lov om lige løn til mænd og kvinder (køns-opdelt lønstatistik)
J.nr.JAIC/cki
Myndighed/AfsenderLovens ikrafttrædelsesdatoKontaktpersonTelefonE-mail
Beskæftigelsesministeriet1. januar 2015Cecilie Kisling72 20 50 34[email protected]

Baggrund

Regeringen har i regeringsgrundlaget tilkendegivet, at regeringen vil se på mulig-heden for at udvide reglerne om kønsopdelt lønstatistik i ligelønsloven.

Formål

De eksisterende regler for kønsopdelt lønstatistik har vist sig at være utilstrækkeli-ge. Evalueringen fra 2011 af brugen af kønsopdelte lønstatistikker fra det NationaleForskningscenter for Velfærd (SFI) har således vist, at kun mellem en tredjedel ogen fjerdedel af de omfattede virksomheder overholder loven. I den store gruppe afvirksomheder, der ikke overholder loven, angiver halvdelen, at de ikke har hørt omlovkravet. Cirka hver fjerde angiver, at de ikke vidste, at de var omfattet af lovkra-vet.Der er derfor behov for at styrke kønsopdelt lønstatistik som redskab for arbejdsgi-vere og lønmodtagere i samarbejdet på virksomhederne omkring køn og løn.Regeringen foreslår derfor en ny ordning, der går på to ben: Virksomheder skal ihøjere grad gøres opmærksom på, at de er omfattet af reglerne om kønsopdelt løn-statistik, og der skal være endnu bedre forudsætninger for det interne samarbejdeom ligeløn. Derudover skal den kønsopdelte lønstatistik i højere grad kunne med-virke til at afdække, om der er grundlag for at rejse en ligelønssag ved Ligebehand-lingsnævnet, ved de almindelige domstole eller i det fagretlige system.

Den primære målgruppe for lovforslaget

Virksomheder, der beskæftiger lønmodtagere svarende til mindst 10 fuldtidsbe-skæftigede, heraf mindst 3 mænd og 3 kvinderLønmodtagere på virksomheder, der beskæftiger lønmodtagere svarende tilmindst 10 fuldtidsbeskæftigede, heraf mindst 3 mænd og 3 kvinderDanmarks StatistikLønmodtagerorganisationerArbejdsgiverorganisationer

De sekundære målgrupper for lovforslaget

Lønmodtagerrepræsentanter

Samlet vurdering

Lov om lige løn til mænd og kvinder er en ligestillingslov, hvis formål er at mind-ske kønsbestemte lønforskelle på arbejdsmarkedet. Formålet med lovforslaget er atstyrke kønsopdelt lønstatistik som redskab for arbejdsgivere og lønmodtagere isamarbejdet på virksomhederne omkring køn og løn.Lovforslaget om kønsopdelt lønstatistik vurderes at have positive ligestillingsmæs-sige konsekvenser, da lovforslaget øger opmærksomheden omkring lønforskellemellem mænd og kvinder og har til hensigt at reducere disse.
2