Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del Bilag 172
Offentligt
1341407_0001.png
1341407_0002.png
1341407_0003.png
1341407_0004.png
NOTAT
12. februar 2014J.nr.
Talepunkter til forelæggelse i BEU den 26.februar om EPSCO-rådsmødet den 10.marts 2014
CAIJ/ZJJ/
Jeg vil gerne orientere udvalget om punkterne på EPSCO-rådsmødets dagsorden den 10. marts. Jeg henviser i øvrigt, somaltid, til det oversendte samlenotat.Der er tale om en kort dagsorden denne gang og alle sagerne fo-relægges til orientering.

[Det europæiske semester 2014]

Som altid på dette tidspunkt af året er dagsordenen præget af, atvi for alvor tager hul på en ny runde i ”det europæiske semester”.Alle lande er således aktuelt i gang med at forberede de nationalereformprogrammer, som skal afleveres til april, og som vil rede-gøre for, hvordan landene handler ift. de henstillinger,Rådetblevenige om i 2013.Der skal også redegøres for, hvilke tiltag der ergennemført eller planlagt for at understøtte vækst og beskæftigel-se.[Som I ved, bygger semesteret på en årlig cyklus. På rådsmødet idecember præsenterede Kommissionen Den årlige vækstredegø-relse (Annual Growth Survey 2014) og Den fælles beskæftigel-sesrapport (Joint Employment Report). ]På dette rådsmøde er vi nu nået til at skullevedtagebeskæftigel-sesrapporten og rådskonklusioner om vækstredegørelsen og be-skæftigelsesrapporten.Rådskonklusionerne fremhæver, at der er tegn på en langsomforbedring af økonomien i EU, men desværre også at krisenlangtfra har sluppet sit tag og vil påvirke væksten i lang tid. Højarbejdsløshed, herunder ungdomsarbejdsløshed, fortsætter med atvære en stor udfordring, selvom arbejdsløsheden samlet set serud til at have stabiliseret sig.
Med dette bagtæppe er budskaberne i rådskonklusionerne bl.a.:At den vigtigste faktor for at forbedre arbejdsmarkederne iEU er, at der skabes flere og bedre jobs.At der er behov for målrettet implementering af vedtagnepolitikker.At der skal være særligt fokus på at bekæmpe ungdomsle-dighed og langtidsledighed.At kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet er afgørende forat styrke EU’s vækstpotentiale og imødegå de demografi-ske udfordringerOg endeligt, at incitamenterne til arbejde skal styrkes.Det er anbefalinger, som ligger helt i tråd med vores intentionerfor beskæftigelsespolitikken i Danmark.Den sociale situation i Europa
Herudover forventes Rådet at vedtage konklusioner om den soci-ale situation i Europa.Det erkendes, at den økonomiske og finansielle krise har gjort detsværere at nå målet i Europa-2020-strategien om at reducere fat-tigdommen i Europa med 20 millioner mennesker i 2020.Det er derfor nødvendigt, at medlemslandene forstærker deresbestræbelser på at efterleve denne vigtige strategi. Det kan gøresgennemØget beskæftigelseVed at mindske risikoen for fattigdomVed at investere i børn og unge menneskerAlle disse anbefalinger ligger i direkte forlængelse af regeringstilgang og prioriteter, og vi kan derfor tilslutte os konklusionerne.Herudover vil jeg kort nævne to vedtagelser, som relaterer sig tilbeskæftigelsesdagsordenen og samarbejdet på dette område i EU:
2

[Kvalitetsrammen for praktikpladser]

Det første er et forslag til en Rådshenstilling om at sikre bedrelæringsindhold og arbejdsvilkår ifm. praktik (eller traineeship).Regeringen er enig i, at det er vigtigt at sikre ordentlige rammerfor praktik og kvalitet i praktikforløbet, så unge får et reelt udbyt-te af praktikken og samtidig ikke erstatter ordinær arbejdskraft.Regeringen anser fx virksomhedspraktik som et godt redskab tilat styrke lediges kompetencer og muligheder for at opnå varigbeskæftigelse.Henstillingen indeholder flere elementer, der allerede er en del afdansk lovgivning eller praksis på beskæftigelsesområdet, og somman fra dansk side gerne ser udbredt til andre lande i EU.Henstillingen har været sendt i høring hos arbejdsmarkedets par-ter, som generelt bakker op om kvalitetsrammen, og regeringenbakker op om kvalitetsrammen for praktik.

[Det sociale treparttopmøde]

Det andet punkter vedtagelse af Rådets afgørelse om et socialttrepartstopmøde om vækst og beskæftigelseDet har længe været praksis, at der to gange årligt er blevet af-holdt møder på højt niveau mellem EU-institutionerne og ar-bejdsmarkedets parter.Formålet med møderne er at styrke den sociale dialogs rolle gen-nem konsultationer med arbejdsmarkedets parter på europæiskplan om bl.a. beskæftigelse, økonomisk politik og social beskyt-telse. Det har vi fra dansk side naturligvis støttet.Der er tale om en primær teknisk revision af en tilsvarende afgø-relse fra 2003. Det skyldes, at Lissabon strategien er blevet afløstaf EU-2020-strategien. Mødekadencen og institutionernes rollefastholdes, og vi støtter fra dansk side revisionen.Dette var ordene vedr. rådsmødedagsordenen.
3
Tak.
4