Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del Bilag 146
Offentligt
1330307_0001.png
1330307_0002.png
1330307_0003.png
NOTAT
15-1-2014
Status over initiativer
Sagsnr. 2013 - 8797PS/MEJ

Initiativ

Arbejdstilsynet skal inden som-merferien gennemføre dialogmø-der med hovedaktørerne på om-rådet. Formålet med dialogmø-derne er at drøfte regler, vejled-ninger og interne procedurer forbrandslukning samt at orientereom og forberede tilsyn med samt-lige brandstationer jf. næstepunkt.Arbejdstilsynet skal inden ud-gangen af 2013 gennemføre til-syn med alle brandstationer.Formålet med tilsynene er at sæt-te ekstra fokus på det forebyg-gende arbejde med mulig kræftri-siko ved brandindsats.

Status pr. 15. januar 2014

Der er centralt og lokalt afholdt dialog-møder med hovedaktørerne på området,herunder Beredskabsstyrelsen, KL,FALCK Danmark, Foreningen afKommunale Beredskabschefer, Sønder-jysk Frivillig Brandværnsforbund, Kø-benhavns Brandvæsen, Odense Brand-væsen, Aarhus Brandvæsen m.fl.
Dialogmøderne med hovedaktører oghovedkontorer har indgået som del aftilrettelæggelsen af tilsyn med allebrandstationer. Der er udarbejdet listeover alle brandstationer med ansatte,som er besøgt inden årets udgang.Det er hertil udarbejdet særligt tjekske-ma til brug for disse specialtilsyn, hvorder er sat fokus på det forebyggende ar-bejde med beskyttelse mod udsættelsefor kræftfremkaldende stoffer vedbrandindsats. Der er gennemført 333 til-synsbesøg på 291 brandstationer somled i initiativet.Der er udarbejdet særligt tjekskema tilbrug for tilsyn med store brande.Tilsynscentrene har kontaktet det rele-vante brandberedskab, hvis de er blevetbekendt med billeder. Kontakten kan fxvære i form af et tilsynsbesøg, herundervejledning om gældende regler/krav påområdet, mv.Der er gennemført tilsynsbesøg med 27brande som led i initiativet. Bl.a. bran-den i Klosterhede Plantage ultimo juli2013, branden på Odense Marcipanfa-brik d. 11. september 2013 og branden i
Arbejdstilsynet skal på forsøgs-basis i en periode på et halvt årføre tilsyn med store brande.Endvidere skal Arbejdstilsynet,hvis tilsynet fx via billeder i me-dierne bliver bekendt med brand-slukningsopgaver, der er blevetudført uden det nødvendige be-skyttelsesudstyr, tage kontakt tilde relevante brandberedskaber.
Arbejdstilsynet skal inden ud-gangen af 2013 gennemføre til-syn med de uddannelsesinstituti-oner, der uddanner brandfolk.Formålet er at fokusere på fore-byggelse af kræftrisiko i forbin-delse med uddannelse af brand-folk, herunder relevante regler ogvejledninger om fx personligt be-skyttelsesudstyr.
Rødovre Stationscenter d. 3. oktober2013.Der er udarbejdet en liste over alle ud-dannelsesinstitutioner, der uddannerbrandfolk, samt udarbejdet særligt tjek-skema til brug for tilsyn på disse ud-dannelsesinstitutioner med henblik påforebyggelse af kræftrisiko i forbindelsemed uddannelse af brandfolk. Tilsyneneer gennemført inden udgangen af 2013.Der er gennemført 20 tilsynsbesøg på19 uddannelsesinstitutioner som led iinitiativet.
Arbejdstilsynet har sendt et ”brush-upmateriale” til Beredskabsstyrelsen ved-rørende forebyggelse af mulig kræftri-siko ved arbejdet som brandmand mhp.at det indgår i eller kan være til inspira-tion for udarbejdelse af vedligeholdel-sesuddannelsen for brandfolk 2014.Der har tidligere været satArbejdsskadestyrelsen, Arbejdstilsynetspørgsmålstegn ved, om yderlige- og Arbejdsmiljøforskningsfonden harre dansk forskning kunne forven- afholdt et dialogmøde, hvor en rækketes at bidrage med nyttig ny vi-førende danske forskere blev bedt om atden. Jeg har derfor bedt Arbejds- vurdere under hvilke omstændigheder,tilsynet og Arbejdsskadestyrelsen man ville kunne drage nytte af nyom at bede relevante fagpersoner forskning.vurdere, under hvilke omstæn-digheder man vil kunne dragenytte af ny forskning.Arbejdsskadestyrelsen skal invi-Arbejdsskadestyrelsen har holdt mødetere de relevante faglige organisa- med Brandfolkenes Organisation ogtioner til et dialogmøde. Formålet Alex Forrest om ordningerne i Canada,med mødet er overordnet at sikre, Australien og Californien.at de relevante sager anmeldes.Anmeldelsen af de relevante sa-Derudover har Arbejdsskadestyrelsenger skal sikre, at der sker en kon- bl.a. været i dialog med FOA om at sik-kret vurdering af sygdom og ar-re anmeldelse af relevante sager.bejdsmiljømæssige påvirkninger ihver enkelt sag.Arbejdsskadestyrelsen skal sende Arbejdsskadestyrelsen har sendt et brevet brev til de ledende overlægertil overlægerne på de arbejdsmedicinskepå de arbejdsmedicinske klinik-klinikker, hvori opmærksomheden hen-ker for dels at gøre dem opmærk- ledes på kræft hos brandfolk. I brevetsom på problemstillingen om-beder Arbejdsskadestyrelsen om, at de
2
kring brandfolk og deres muligeøgede kræftrisiko og dels gøredem opmærksomme på, at de ar-bejdsmiljømæssige påvirkningerbeskrives så detaljeret som mu-ligt.Arbejdsskadestyrelsen skal un-dersøge, hvordan man i de lande,som har været nævnt i denne sag(Canada, Australien og Californi-en), håndterer sager om brandfolkog kræft.
arbejdsmedicinske klinikker er særligtomhyggelige med at beskrive ekspone-ringen, når der er tale om brandfolk.
Arbejdsskadestyrelsen har undersøgt deordninger vedrørende brandmandsar-bejde og kræft, som findes i Canada,Australien og Californien.
3