Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del Bilag 146
Offentligt
1330305_0001.png
1330305_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerenVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 01E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Den 24. april 2013 sendte jeg Beskæftigelsesudvalget en redegørelse fra Arbejds-tilsynet og Arbejdsskadestyrelsen om brandfolk og den mulige kræftrisiko ved ar-bejdet.Jeg understregede samtidig, at det er afgørende for mig, at vi passer godt på voresbrandfolk. Det indebærer, at vi har opdateret viden om danske brandfolks muligekræftrisici.Jeg orienterede derfor udvalget om, at jeg har bedt Arbejdstilsynet og Arbejdsska-destyrelsen om at bede relevante forskere vurdere, under hvilke omstændighederman vil kunne drage nytte af ny forskning om brandfolk og kræft.Jeg kan oplyse udvalget, at der er enighed blandt forskerne om, at i de få studier,hvor helbreds- og kræftrisici hos danske brandfolk er undersøgt, er der tale omforskning, hvor datamaterialet enten er for spinkelt, eller tale om studier, hvor dan-ske brandfolk indgår som en del af en større nordisk gruppe, der også omfatter an-dre faggrupper. Der er derfor også enighed om, at ny dansk forskning muligvis vilkunne kaste nyt lys over danske brandfolks kræftrisici.På baggrund af drøftelserne med forskerne er det Arbejdstilsynets og Arbejdsska-destyrelsens vurdering, at et registerstudie og et biomonitoreringsstudie, vil kunnegive nyttig ny viden om danske brandfolks mulige kræftrisici ved arbejdet.Jeg har derfor opfordret arbejdsmarkedets parter i Arbejdsmiljøforskningsfondentil, at der i regi af fonden igangsættes de to ovennævnte studier, så vi kan få belystdanske brandfolks eventuelle kræftrisici.I forlængelse af ovennævnte redegørelse bad jeg Arbejdstilsynet og Arbejdsskade-styrelsen om at iværksætte følgende øvrige initiativer:Arbejdstilsynet skulle inden udgangen af 2013 gennemføre tilsyn med allebrandstationer.Arbejdstilsynet skulle på forsøgsbasis i en periode på et halvt år føre tilsyn medstore brande.Arbejdstilsynet skulle inden udgangen af 2013 gennemføre tilsyn med de ud-dannelsesinstitutioner, der uddanner brandfolk.Arbejdsskadestyrelsen skulle invitere de relevante faglige organisationer til etdialogmøde for at sikre, at relevante sager anmeldes.
J.nr. 2013-0003380/2013-8797
Arbejdsskadestyrelsen skulle sende et brev til de ledende overlæger på de ar-bejdsmedicinske klinikker for bl.a. at gøre dem opmærksom på problemstillin-gen omkring brandfolk og deres mulige øgede kræftrisiko.Arbejdsskadestyrelsen skulle undersøge, hvordan man håndterer sager ombrandfolk og kræft i Canada, Australien og Californien.Jeg kan oplyse, at initiativerne er gennemført. Dette fremgår af vedlagte status-oversigt over initiativerne, som også indeholder uddybende information.Til udvalgets orientering oversender jeg samtidig Arbejdsskadestyrelsens undersø-gelse i form af et notat, der indeholder en beskrivelse af de udenlandske ordningerog en sammenligning med den danske erhvervssygdomsordning.Afslutningsvis vil jeg fremhæve, at det er afgørende, at forebyggelsen er i ordenblandt landets brandfolk. Derfor sendte jeg den 24. april 2013 et brev til de centraleaktører inden for brandbekæmpelse for at sikre fokus på problemstillingen omkringbrandfolk og kræft. Jeg kan oplyse udvalget om, at jeg har modtaget positive tilba-gemeldinger fra både arbejdstager- og arbejdsgiversiden. Det er mit klare indtryk,at parterne på brandslukningsområdet arbejder særdeles konstruktivt for at sikrebrandfolks arbejdsmiljø.Jeg er samtidig tilfreds med, at Arbejdstilsynet i 2013 har gennemført tilsyn medalle de brandstationer, der har kunnet identificeres, ligesom Arbejdstilsynet har førttilsyn med flere store brande. Herigennem har vi sikret et stærkt fokus på forebyg-gelse.Jeg kan i den forbindelse oplyse, at det er Arbejdstilsynets vurdering, at der gene-relt er styr på forebyggelsen på landets brandstationer og under brandslukning, ogat der er givet påbud, hvor det ikke har været tilfældet.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2