Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
S 838
Offentligt
1206888_0001.png
1206888_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Lovsekretariat
Dato: 22. januar 2013Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: SUMMSBSags nr.: 1300250Dok nr.: 1134546
Medlem af Folketinget Sophie Løhde (V) har den 14. januar 2013 stillet føl-gende spørgsmål nr. S 838 til ministeren for sundhed og forebyggelse, somhermed besvares.Spørgsmål S 838:”Mener regeringen, at man bør stramme reglerne for, hvornår patienter kan fåerstatning, og mener regeringen, at den danske patientforsikringsordning ”fa-voriserer visse grupper uhensigtsmæssigt f.eks. med uforholdsmæssigt storeerstatninger”, som bl.a. Bent Hansen (S) har udtalt?”
Svar:Erstatningsudbetalinger som følge af behandlings- og lægemiddelskader er iperioden fra 2006 til 2011 blevet fordoblet og udgjorde i 2011 814 mio. kr.Prognoser fra Patientforsikringen viser, at de samlede erstatningsudbetalingeri 2015 vil være ca. 1 mia. kr. i løbende priser.Det er en udvikling og et niveau for erstatningsudbetalinger, der må handlespå.Danske Regioner har i pressen været ude og foreslå, at erstatningsudbetalin-gerne kan begrænses ved at skærpe kriterierne for at tilkende erstatning.Det mener jeg dog ikke er vejen frem. Frem for at dreje på knapperne for er-statningsdækning, skal der efter min opfattelse sættes ind for at øge kvaliteteni behandlingen for på den måde at nedbringe risici for fejl og skader.Det skal ske via øget læring og viden, som kan benyttes forebyggende ogomsættes til ændringer i behandlingsforløb, bedre instrukser til sundhedsper-sonalet osv. til gavn for patienterne.Der findes allerede i dag meget viden om de fejl og skader, som opstår i for-bindelse med behandling i sundhedsvæsenet.Blandt andet har Patientforsikringen en omfattende database indeholdende endetaljeret skadeshistorik, hvorved det er muligt at identificere potentielle ind-satsområder, hvor der opstår mange skader eller udbetales store erstatninger.Desuden er der etableret et rapporteringssystem for utilsigtede hændelser isundhedsvæsenet (Dansk Patientsikkerheds Database). Patientombuddet harnedsat en læringsenhed, der modtager og gennemgår de indrapporteredehændelser og som sammen med den viden, som opsamles fra afgjorte klage-
Side 2
og erstatningssager, formidler erfaringerne tilbage til sundhedsvæsenet for påforebyggende vis at begrænse risici for fejl.Der ligger dog fortsat en stor udfordring i at få omsat den indsamlede viden ompatientskader til en systematisk forbyggende indsats for at begrænse disse.Jeg vil derfor nedsætte en arbejdsgruppe med relevante interessenter herun-der Danske Regioner, som får til opgave at identificere områder, hvor denforeliggende viden og erfaring indikerer, at en forebyggende systematisk ind-sats kan begrænse risici for fejl og skader inden for området. Det kunne væreområder, hvor statistikken viser, at der sker mange fejl og skader, og/eller hvorder udbetales høje erstatningsbeløb.Den forebyggende indsats kunne bestå i bedre instrukser for udførelse af spe-cifikke indgreb/behandlinger, ændringer i behandlingsforløb og processer,øget fokus på kommunikation personalet imellem og til patienter m.v.Stigningen i erstatningsudbetalingerne skyldes flere faktorer, herunder vækst iaktivitetsniveau (flere behandlinger), øget kendskab til ordningen og stigning ilønninger (med følgende stigning i erstatningsbeløbet). Herudover vil barrenfor ”specialiststandarden” blive hævet i takt med, at kvaliteten øges.Jeg forventer derfor ikke, at dette initiativ alene vil kunne knække kurven forerstatningsudbetalingerne. Dog vil initiativet være med til at øge fokus på kvali-teten i behandlingen og reducere risici for skader i forhold til den enkelte pati-ent.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Mie Saabye