Spørgsmålet er i virkeligheden en god anledning til at få redegjort for, hvad tidsforløbet har været omkring det her.
Forsvarsministeriet modtog mandag den 8.
oktober et telefonopkald fra Anders Kærgaard, som oplyste, at han var tidligere udsendt soldat til Irak.
Og når jeg siger, at det er en god lejlighed til at få redegjort for det tidsmæssige forløb, er det, fordi der er nogle medier, hvori det har været omtalt på en måde, så man kunne tro, at det her opkald fandt sted væsentligt tidligere, nemlig den 2.
oktober, men det er ikke tilfældet.
Det skete den 8.
oktober, altså om mandagen.
I opkaldet oplyste Anders Kærgaard bl.a., at advokat Christian Harlang på et pressemøde senere samme uge ville præsentere billedmateriale, som ville indeholde bevis på, at forsvaret i forbindelse med en verserende retssag havde svaret ukorrekt på et spørgsmål om videooptagelser under »Operation Green Desert«, samt at danske soldater skulle have observeret irakiske sikkerhedsstyrker mishandle irakiske tilbageholdte uden at gribe ind.
Når det er værd at sige det, er det, fordi der var tale om en telefonsamtale, og ikke – som det nogle steder har set ud som om – at ministeriet på det her tidspunkt modtog det omhandlede videoklip.
Samme dag som Forsvarsministeriet modtog opkaldet fra Anders Kærgaard, orienterede ministeriet Forsvarskommandoen telefonisk, og dagen efter, dvs.
tirsdag den 9.
oktober, bad Forsvarsministeriet skriftligt Forsvarskommandoen om at redegøre for, på hvilket grundlag Forsvarskommandoen tidligere havde udtalt sig om de pågældende forhold.
Forsvarskommandoen svarede så ved et brev, der er dateret den 10.
oktober.
Her uddybede man, hvilket grundlag man havde baseret sine tidligere udtalelser på, og så oplyste Forsvarskommandoen endvidere, at man ikke kunne bidrage med yderligere oplysninger vedrørende påstanden om, at danske soldater skulle have observeret irakiske sikkerhedsstyrker mishandle irakiske fanger.
Det blev samtidig med orienteringen af Forsvarskommandoen besluttet at orientere Forsvarets Auditørkorps, som jo i øvrigt i går, tirsdag, oplyste, at de ville genoptage efterforskningen.
Det her bliver sagt, fordi der den 12.
oktober, da der blev afholdt forligskredsmøde, altså var tale om, at der var fremsat nogle oplysninger telefonisk, som forsvaret ikke umiddelbart kunne bekræfte.
Videoen var ikke tilgået Forsvarsministeriet på det tidspunkt, men blev først lagt på Ekstra Bladets hjemmeside den efterfølgende uge.
På baggrund af de forhold blev der derfor ikke truffet beslutning om at informere forsvarsforligskredsen på fredagens møde, som jo i øvrigt var fokuseret på forsvarsforligsdrøftelser.