Indfødsretsudvalget 2012-13
S 2267
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetLovsekretariatetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
3. september 2013IndfødsretskontoretHelle Sidenius2013-0033-0420880848
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S 2267, som medlem af Folke-tinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL) har stillet til justitsministeren den 23.august 2013.
Morten Bødskov/Louise Vadheim Guldberg
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. S 2267 fra medlem af Folketinget Johanne Schmidt-
Nielsen (EL):
”Er ministeren enig med retsordførerne fra Venstre og DanskFolkeparti i, at både ansøgeren selv og Folketingets Indføds-retsudvalg bør have en højere grad af indsigt samt en egentligbegrundelse i de sager, hvor PET indstiller, at en ansøger fjer-nes fra et lovforslag om indfødsrets meddelelse og udelukkesfra optagelse på et sådant lovforslag i en årrække, fordi ved-kommende vurderes at kunne være en fare for statens sikker-hed, eller vil regeringen fastholde den nuværende praksis, hvoransøgeren ikke får nogen begrundelse, og Indfødsretsudvalgetintet får at vide om baggrunden for PET’s indstilling?”Svar:
Det følger af § 21 i cirkulæreskrivelse nr. 9253 af 6. juni 2013 om naturali-sation, at hvis justitsministeren meddeler, at det af Politiets Efterretnings-tjeneste vurderes, at en ansøger kan være til fare for landets sikkerhed, fo-relægges sagen for Folketingets Indfødsretsudvalg med indstilling om ude-lukkelse af den pågældende fra optagelse på et lovforslag om indfødsretsmeddelelse i en nærmere angiven periode.Forelæggelsen – som sker forud for fremsættelsen af det pågældende lov-forslag – vil til brug for Indfødsretsudvalgets stillingtagen til sagen inde-holde en beskrivelse af den konkrete sags omstændigheder. Forelæggelsenindeholder ikke den pågældende persons navn eller, hvilke omstændighe-der der gør, at Politiets Efterretningstjeneste har vurderet, at den pågæl-dende kan være til fare for statens sikkerhed.Dette skyldes bl.a., at det ville kunne skade Politiets Efterretningstjenestesarbejde, hvis man videregav detaljerede oplysninger om grundlaget for Po-litiets Efterretningstjenestes vurderinger.Hertil kommer, at det vil kunne skade Politiets Efterretningstjenestes ar-bejde, hvis man afslører, at Politiets Efterretningstjeneste har en konkretperson i søgelyset.Af samme grund begrundes afslaget til ansøgeren i disse sager alene meden henvisning til princippet i forvaltningslovens § 24, stk. 3, jf. § 15, hvor-efter en begrundelses indhold kan begrænses i det omfang, partens interes-se i at kunne benytte kendskab til denne til varetagelse af sit tarv findes at2
burde vige for afgørende hensyn til den pågældende selv eller til andre pri-vate eller offentlige interesser, herunder statens sikkerhed eller rigets for-svar.”Justitsministeriet har ikke planer om at ændre ovennævnte fremgangsmådevedrørende behandlingen af ansøgninger om dansk indfødsret, hvor Politi-ets Efterretningstjeneste vurderer, at en ansøger kan være til fare for lan-dets sikkerhed.
3