Socialudvalget 2012-13
S 2046
Offentligt
1267852_0001.png
1267852_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 3. juli 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Under henvisning til Folketingets brev af 27. juni 2013 følger hermedsocial- og integrationsministerens endelige svar på spørgsmål nr. S2046, stillet af Mette Hjermind Dencker (DF).
MBS/ J.nr. 2013-4571
Spørgsmål nr. S 2046:Hvad er ministerens holdning til, at Københavns Kommune vil fjerne et sø-skendepar fra deres plejefamilie uden at børnene på henholdsvis 13 og 14år er blevet hørt i sagen, og hvilke initiativer påtænker ministeren at tage forat sikre hjælp til børn, der kommer i klemme i sådanne sager?
Svar:I forhold til den konkrete sag har jeg noteret mig, at Ankestyrelsen er blevetunderrettet om sagen med henblik på, at styrelsen kan vurdere, om der eranledning til at tage sagen op af egen drift, jf. servicelovens § 65.Generelt mener jeg, at børneinddragelse er et meget væsentligt led i indsat-sen over for udsatte børn og unge, fordi det understøtter deres ret til at fåindflydelse på deres eget liv. Samtidig styrker det kvaliteten i sagsbehandlin-gen, at barnets eller den unges opfattelse af egen situation indgår i vurde-ringen af, hvordan barnets tarv sikres bedst muligt.Inddragelsen af børn og unge er derfor også et meget vigtigt princip i ser-viceloven, som fastsætter, at barnets synspunkter altid skal inddrages medpassende vægt, jf. § 46, stk. 3. Endvidere skal kommunerne altid gennemfø-re en samtale med barnet, inden der træffes afgørelse om at give støtte tilbarnet. jf. § 48. Dette gælder også i de tilfælde, hvor barnet eller den ungeskal anbringes uden for hjemmet.
2
Desværre har enkeltsager og praksisundersøgelser vist, at kommunerneikke altid overholder reglerne om børnesamtaler. Jeg er derfor glad for, at etenigt Folketing i foråret stemte for lovforslaget om beskyttelse af børn modovergreb (Overgrebspakken), som har til formål at give et øget fokus påbarnets tarv, og som bl.a. medfører en skærpelse af reglerne for kommuner-nes afholdelse af børnesamtaler. Reglerne træder i kraft den 1. oktober2013, jf. lov om social service, lovbekendtgørelse nr. 496 af 21. maj 2013(Beskyttelse af børn mod overgreb mv.).De nye regler betyder, at kommunerne fremover skal gennemføre en børne-samtale meget tidligt i sagsbehandlingsforløbet som led i den børnefagligeundersøgelse efter § 50. Endvidere skal kommunen som udgangspunkt altidtale med barnet eller den unge, hvis der er tale om en underretning omovergreb, jf. lovens § 155 a, stk. 2.Jeg er naturligvis optaget af, at kommunerne overholder lovgivningen, såle-des at det sikres, at børn og unge altid bliver inddraget i deres egen sag. Iforlængelse af den seneste tids omtale af plejefamilieområdet har jeg derforbedt Ankestyrelsen om at igangsætte en generel undersøgelse af, hvor ud-bredt det er, at børn flyttes på grund af samarbejdsproblemer med kommu-nen. Det er vigtigt for mig, at et barn kun flyttes til et nyt anbringelsessted,hvis det er til barnets bedste.Ankestyrelsens undersøgelse vil også omfatte, i hvor høj grad børnene ind-drages og høres i beslutningen om at flytte dem fra en plejefamilie. Når An-kestyrelsen har færdiggjort undersøgelsen, vil jeg se på, om der er behov fornye tiltag for at sikre, at børn i videst muligt omfang inddrages i deres egensag.
Karen Hækkerup
/ Lise Stidsen Vandahl