Socialudvalget 2012-13
S 2036
Offentligt
Folketingets Lovsekretariat
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 2. juli 2013
Under henvisning til Folketingets brev af 25. juni 2013 følger hermedsocial- og integrationsministerens endelige svar på spørgsmål nr. S2036, stillet af Eyvind Vesselbo (V).
CHVI/ J.nr. 2013-4527
Spørgsmål nr. S 2036:”Hvad agter ministeren at gøre for at sikre, at kommunerne afholder de nød-vendige børnesamtaler i bl.a. anbringelsessager?”
Svar:Jeg mener, at børneinddragelse er et meget væsentligt led i indsatsen overfor udsatte børn og unge, fordi det understøtter deres ret til at få indflydelsepå deres eget liv. Samtidig styrker det kvaliteten i sagsbehandlingen, at bar-nets eller den unges opfattelse af egen situation indgår i vurderingen af,hvordan barnets tarv sikres bedst muligt.Inddragelsen af børn og unge er derfor også et meget vigtigt princip i ser-viceloven, som fastsætter, at barnets synspunkter altid skal inddrages medpassende vægt, jf. § 46, stk. 3. Endvidere skal kommunerne altid gennemfø-re en samtale med barnet, inden der træffes afgørelse om at give støtte tilbarnet. jf. § 48. Dette gælder også i de tilfælde, hvor barnet eller den ungeskal anbringes uden for hjemmet.Desværre har enkeltsager og praksisundersøgelser vist, at kommunerneikke altid overholder reglerne om børnesamtaler. Jeg er derfor glad for, at etenigt Folketing i foråret stemte for lovforslaget om beskyttelse af børn ogunge mod overgreb (Overgrebspakken), som har til formål at styrke fokus påbarnets tarv, og som bl.a. medfører en skærpelse af reglerne for kommuner-nes afholdelse af børnesamtaler. Reglerne træder i kraft den 1. oktober
2
2013, jf. lov om social service, lovbekendtgørelse nr. 496 af 21. maj 2013(Beskyttelse af børn mod overgreb mv.).Lovændringen betyder, at kommunerne fremover skal gennemføre en bør-nesamtale meget tidligt i sagsbehandlingsforløbet som led i den børnefagligeundersøgelse efter § 50. Endvidere skal kommunen som udgangspunkt altidtale med barnet eller den unge, hvis der er tale om en underretning omovergreb, jf. lovens § 155 a, stk. 2.Jeg er naturligvis meget optaget af, om kommunerne overholder lovgivnin-gen, så vi sikrer, at børn og unge bliver inddraget i deres egen sag. Derfor erjeg tilfreds med, at satspuljepartierne i forbindelse med aftalen om Over-grebspakken var enige om, at implementeringen af de nye regler skal følgestæt. Ankestyrelsen vil derfor ultimo 2014 igangsætte en undersøgelse afkommunernes implementering af en række af de nye lovinitiativer, herunderogså de skærpede krav til børnesamtaler.Endelig kan jeg oplyse, at Socialstyrelsen som led i Børnekataloget udbyderet kursus om, hvordan man gennemfører en børnesamtale. Kurserne ermeget efterspurgte og kan således også bidrage til at styrke kommunernesinddragelse af børn og unge i deres egen sag.
Karen Hækkerup
/ Lise Stidsen Vandahl