Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
L 87
Offentligt
1192491_0001.png
1192491_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
7. december 2012

Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 87 stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 30. november 2012 efter ønske fra Preben Bang

Henriksen (V).

Spørgsmål:

Under henvisning til bestemmelserne om Det Systemiske Risikoråd, jf. dealmindelige bemærkninger til lovforslaget pkt. 2.7.3., bedes oplyst, omdet er rigtigt, at der i henhold til forslaget kan ske offentliggørelse afpolitianmeldelser. I givet fald ønskes oplyst, hvad der er formålet hermed,når der henses til, at de personer, der anmeldes, herved stemples måskeganske unødigt i almindeligt omdømme. Vil man ikke kunne opnå sammeformål - nemlig evt. domfældelse - uden at offentliggøre politianmeldel-sen?

Svar:

Det skal indledningsvist bemærkes, at pkt. 2.7.3. i lovforslagets alminde-lige bemærkninger omhandler øget offentlighed omkring Finanstilsynetsarbejde, og ikke Det Systemiske Risikoråd. Det lægges derfor til grund, atdet alene er offentliggørelse omkring Finanstilsynets arbejde, der spørgesind til.Som det fremgår af de almindelige bemærkninger til lovforslag L 87 (side29), blev der med vedtagelsen af lov nr. 515 af 17. juni 2008 (densåkaldte »åbenhedspakke«) blandt andet indført regler om åbenhed irelation til Det Finansielle Virksomhedsråds og Fondsrådets afgørelser.Det fremgår således af den gældende § 354 a, stk. 1, i lov om finansielvirksomhed, at afgørelser truffet af Finanstilsynet og af Det FinansielleVirksomhedsråd skal offentliggøres. Dette gælder også beslutninger omat overgive sager til politimæssig efterforskning. Offentliggørelsen skalomfatte virksomhedens navn. Der kan dog alene ske offentliggørelse afvirksomhedens navn, hvis der er tale om en juridisk person. Der skersåledes ikke offentliggørelse med navns nævnelse af sager, som retter sigmod fysiske personer.Offentliggørelse kan dog ikke ske, hvis det vil medføre uforholdsmæssigstor skade for virksomheden, eller efterforskningsmæssige hensyn talerimod offentliggørelse.Der er således allerede hjemmel i gældende lov til at offentliggørepolitianmeldelser, hvorfor lovforslaget ikke ændrer på dette forhold.Da disse regler om offentliggørelse af beslutninger om at overgive sagertil politimæssig efterforskning blev vedtaget, var det udtryk for et ønskeom at ville indføre større åbenhed om Fondsrådet, Det Finansielle
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85[email protected]www.evm.dk
2/2
Virksomhedsråd og Finanstilsynets arbejde, så offentligheden i højeregrad kunne få indsigt i, om spillereglerne på de finansielle markederbliver holdt.Med henblik på at sikre offentligheden et mere fuldstændigt billedeforeslås det således med L 87 at indføre hjemmel til også at offentliggøreresultatet af den politimæssige efterforskning i form af helt eller delvistfældende dom eller bødevedtagelse. Det skyldes bl.a., at resultatet af denpolitimæssige efterforskning - når der er faldet helt eller delvist fældendedom eller vedtaget bøde - anses at være af lige så stor informationsværdisom selve overgivelsen af sagen til politimæssig efterforskning.