Socialudvalget 2012-13
L 85
Offentligt
1192465_0001.png
1192465_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 7. december 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MWH/ J.nr. 2012-8317
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 30. november2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål 7 ad L 85. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karin Nød-gaard (DF).
Spørgsmål nr. 7:”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor der ikke gives tilskud til tandpleje tilborgere, eksempelvis pensionister og førtidspensionister samt visse grupperaf handicappede, som også har lave indtægter, og mener ministeren at deter rimeligt, at nogle grupper på overførselsindkomst får støtte, mens andreikke gør?”
Svar:Folkepensionister og førtidspensionister efter reglerne fra før 2003, herunderogså borgere med handicap, er omfattet af reglerne om helbredstillæg i lovom social pension. Efter lov om social pension ydes der helbredstillæg, somdækker op til 85 pct. af pensionistens egen andel af udgiften til den tandbe-handling, som regionerne yder tilskud til efter sundhedsloven. Der er tale omet rettighedsbaseret tilskud uden krav om forudgående egenbetaling. Desu-den er der mulighed for at ansøge om udvidet helbredstillæg til pensioni-stens egne udgifter til fx tandproteser.Retten til helbredstillæg er betinget af pensionistens formue- og indtægtsfor-hold, således at tillægget målrettes til de økonomisk dårligst stillede pensio-nister. Pensionister med særligt vanskelige økonomiske forhold kan desudensøge om et personligt tillæg til at dække den resterende egenbetaling.Personer, der modtager førtidspension efter den nye ordning efter reglernegældende fra 2003, modtager en ydelse svarende til dagpengeniveauet for
2
enlige og 85 pct. heraf for gifte/samlevende. Førtidspensionister på den nyeordning har således et højere forsørgelsesgrundlag end niveauet for kon-tanthjælp.Førtidspensionister på den nye ordning har dog også mulighed for efter enkonkret og individuel vurdering af behandlingsbehovet og den enkeltes øko-nomiske situation at modtage hjælp efter den gældende bestemmelse i ak-tivlovens § 82 til dækning af fx tandlægeudgifter.Førtidspensionister, der modtager brøkpension, kan modtage supplerendehjælp efter § 27 a i lov om aktiv socialpolitik og er omfattet af retten til tilskudtil tandpleje efter lovforslaget, såfremt deres samlede forsørgelsesgrundlagikke overstiger kontanthjælpsniveau.Der eksisterer således allerede ordninger, der giver andre grupper ret tiltilskud til tandplejeudgifter – herunder folke- og førtidspensionister.
Karen Hækkerup/ Bent Nielsen